Enguany celebrem per primera vegada a l’institut una setmana dedicada a la poesia, aprofitant el dia mundial que se celebra el 21 de març.

Del 15 al 19 de març comptarem amb la presència de cinc poetes de primer nivell de les lletres catalanes. Els poetes visitaran les aules (amb totes les mesures de seguretat) dels cursos d’ESO i primer de batxillerat. Són el que hem anomenat Interrupcions poètiques.

A banda, una bona part del professorat s’ha animat a incorporar poemes en les seves matèries durant la setmana (Poesia a l’aula); perquè la poesia es viu i ens parla també d’història, de física, de filosofia o de matemàtiques.

La poesia es farà present als passadissos i vitrines, estesa o a les finestres, perquè cap racó de l’institut no es quedi buit d’inspiració!  (Poesia estesa).

A més, durant aquesta setmana podreu gaudir de més poesia agafant en préstec  les recomanacions poètiques que la Comissió de la Biblioteca ha preparat per l’ocasió.

I per escalfar motors ja han començat diverses activitats. Des de fa dues setmanes les integrants del grup de La Clika Pika està fent un taller de rap amb l’alumnat de 3r d’ESO i en el poeta Josep Pedrals participa amb l’alumnat de 4t d’ESO en l’activitat Trencapoemes de closques en el marc de la Xarxa poètica de Sant Andreu.

En aquest espai anirem penjant les diverses activitats relacionades amb la Setmana de la Poesia. Seguiu-nos!

ELS ORGANITZADORS

Anna Segura

Llicenciada en Filologia Romànica per la Universitat de Barcelona, Erasmus a França (primera promoció),Maîtrise Lettres Modernes a la Universitat de Montpeller (Tesina sobre retòrica), Examinadora del Ministeri de Cultura francès.  Va alternar la universitat amb estudis teatrals : gest, improvisació, prosa, vers i dansa. L’apropament al fet teatral ha condicionat el seu estil com a docent, per la importància atorgada a la creativitat i a l’expressió, tant oral com escrita. Com a espectadora, assisteix sempre que pot a espectacles de teatre, rap, hip hop i slam.

Adrià Targa

Llicenciat en Filologia Clàssica per la Universitat de Barcelona, també va estudiar teatre, i forma part de l’Escola de Lletres de Tarragona.

Ha publicat els llibres de poesia L’exili de Constança (2008), Boques en calma (Premi Gabriel Ferrater, 2010), Ícar i set poemes (2015) i Liorna (2015). És també coautor de la cantata infantil Amics de pedra (2014) i ha col·laborat amb els seus poemes en la trilogia teatral Silent city (2014) per al Teatre Glej de Ljubljana, Eslovènia. Recentment, ha estat guardonat amb el Premi Vicent Andrés Estellés de Poesia de Burjassot per l’obra Canviar al cel.

ELS POETES I LES POETES

Anna Gas

És graduada en Estudis literaris i estudiant de Psicologia. Amb el Premi Joan Duch per a joves escriptors va publicar el seu primer recull de poemes, Crossa d’aigua (Editorial Fonoll, 2017). El segon, Llengua d’àntrax (Edicions del Buc, 2019), va ser guardonat amb el Premi Josep Maria Llompart dels Premis Cavall Verd. Recentment ha guanyat el premi Mercè Rodoreda de relats breus amb l’obra El pèndol. (Extret de Grup62)

Carles Rebassa

Ha publicat els llibres de poesia Requiescat in pace (amb Pere Perelló), Poema BEls joves i les vídues (XLIV Premi de Poesia Ausiàs March) i Pluja de focEren ells (Premi Ciutat de Tarragona Pin i Soler 2016 i Premi Ciutat de Barcelona 2017) és la primera novel·la que publica. Li agrada l’oralitat de la literatura, i fa recitals arreu del país i a fora d’ençà que era jovenet. Actualment treballa en altres llibres, amb la intenció d’escatir idees com la mentida, el poder, el bosc, la reunió, la solitud acompanyada. Es fa seu un poema de Miquel Bauçà que diu: “Caminar i riure molt: el secret de no cansar-se”. (Extret de Lletra UOC)

Glòria Coll

S’ha format com a violoncel·lista a l’Esmuc, al Conservatori d’Utrecht i al Conservatori d’Amsterdam. Ha compaginat l’estudi de la interpretació “tradicional” amb el de la interpretació historicista, i en l’actualitat desenvolupa ambdues tasques. Forma part dels grups Les Sélénites i La Diamantina, tots dos enfocats en la recerca de la música antiga i amb un clar interès per la reivindicació de la dona en el món musical, especialment en l’època barroca, però de manera transversal. Glòria Coll també escriu poesia, i col·labora regularment a alguns mitjans escrivint articles d’opinió. Ha publicat Oda als objectes (Galerada, 2013; Premi Amadeu Oller 2013), Territori inhabitable (edicions de la UAB; Premi Miquel Martí i Pol de la UAB 2015) i Retorn (Godall, 2017). (Extret de: http://www.conjuntatria.com/membres/gloria-coll/)

Maria Sevilla

És autora del recull Dents de Polpa (Adia Edicions, 2015) i Kalàixnikov (Món de Llibres, 2017). Va ser la poeta seleccionada per representar la poesia catalana al Festival Internacional de poesia de Barcelona del 2017. Llicenciada en Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona, va realitzar la tesi doctoral sobre la novel·la La passió segons Renée Vivien, de Maria-Mercè Marçal. Els seus poemes han estat traduïts al castellà, anglès, turc i croat. A més, els seus poemaris han estat guardonats amb el premi Bernat Vidal i Tomàs de poesia (2015) i Miquel Àngel Riera de Manacor de poesia (2017). Des del 2019, és una de les tres programadores de l’Horiginal.

Max Codinach

Estudiant de filosofia i llibreter. Va obtenir el Premi Vila Martorell de Microrelat, el  201 i el  Premi Òmnium Baix Camp per a joves escriptors, 2020.

En els seus projectes de futur hi ha la participació al Solstici d’Estiu 2021 de poetes joves de la Mediterrània. Ens explica: ” Als 15 odiava llegir perquè ho odiava gairebé tot; als 21 estimo llegir i segueixo odiant gairebé tota la resta. Escriure per a mi no és terapèutic, és una via de manifestació i expressió com qualsevol altra. Visca la poesia i visca la terra”.

LES COL·LABORADES DEL SERVEI COMUNITARI

Alicia Serban

Escolto música molt variada, segons el meu estat d’ànim: rock, clàssica… De vegades, necessito  escoltar  soroll !   Les lectures… de  drama,  fantasia o ciència ficció, com per exemple les novel·les de Morgan Rice.   El cinema que prefereixo, el d’acció i terror. Soc una dona intrèpida amb ganes d’aventures.  En el futur, m’agradaria treballar en temes socials.

Camila Arana

M’encanten les novel·les romàntiques, com la saga Crepúsculo  i el cinema de comèdia.   Tinc uns gustos musicals molt variats… jo destacaria  Ariadna Grande i el seu gran tema “Dangerous”. La meva relació amb l’escriptura és particular,  escric només quan tinc una urgència  perquè m’obliguen (deures) però en el fons m’encanta …  M’agradaria trobar la motivació  creativa  per mi mateixa., per escriure poesia… de vegades ho intento…   Sé que molt aviat he de prendre decisions importants referent al meu futur…  Ho veig tot molt incert… però tinc clar que no vull ser professora d’ESO  :)

 

Laura Martí

Escric des dels 9 anys. M’agradaria escriure un llibre que reflecteixi aquest moment tan difícil pel que estem passant.  M’encanta la fotografia (retrats, paisatges) i la música, perquè et fa viatjar (toco la guitarra i Ukelele). M’agraden les petites coses de la vida, com veure sortir el sol i el so de les onades del mar. Els meus futurs  estudis ? Bé, he de decidir, però encara tinc molts dubtes. Ara ja em coneixeu una mica més !

 

Nerea Trioni

Vario molt el tipus de música que escolto:  alternativa , rock , indie,  clàssica (sobretot barroc i romanticisme), pop….  Llegeixo fantasia,  com El  castell ambulant, de Diana  Wynne. M’encanten les pelis de  ciencia ficció,  comèdies,  animació,   anime,… Ilustro amb llapis,  acuarela o  digital,. Toco  la   flauta travessera  i l’ ukelele,. Espero poder començar estudis artístics vinculats amb les arts plàstiques.  Porto una llibreta on  anoto històries que em passen pel cap, i després no en faig res.:  escric  només pler plaer d’apuntar.

Estefany Padilla

De vegades llegeixo fantasia, ficció, aventures i detectius. El que més m’agrada és el cinema, fotografia,música i també he  escrit poemes. En el cine les pel·lícules d’acció, comèdia , ciència ficció, aventures i de suspens.  Música, escolto pop, rock, rhythm and blues, reggae, soul, rap, Hip-Hop,opera, jazz  i soul. Els meus cantants i grups preferits : Ariana Grande, Amy Winehouse, Black Eyed Peas, Queen, Montserrat Caballé, Bob Marley, Adele, Ben E.King i molts més. M’agradar editar, voldria escriure un libre.   Vull estudiar per treballar al sector de Màrqueting i publicitat.També m’agraden molt els animals, tinc una tortuga i un gos.

NOTÍCIES