Projecte Rainbow per la desestigmatizació LGTBI a l’escola Turó Blau

El projecte Rainbow implementat a l’escola Turó Blau de Sant Andreu s’emmarca en el Programa de Formació i Implementació Educativa d’Inclusió de la Diversitat Familiar-Afectiva LGBTI.

El projecte Rainbow implementat a l’escola Turó Blau de Sant Andreu s’emmarca en el Programa de Formació i Implementació Educativa d’Inclusió de la Diversitat Familiar-Afectiva LGBTI d’orientació i expressió en Escoles d’Infantil i Primària.

És un projecte per a la prevenció de conductes homòfobes i la prevenció de la marginació social de les persones LGTB (i les seves famílies) i de les famílies LGTB.

A més, la iniciativa vol celebrar la igualtat i la diversitat des de la diferència. I això implica promoure valors i actituds de respecte mutu no només com una forma de prevenir l’homofòbia, sinó també com una forma de créixer i ser educat en el respecte a la diferència i la singularitat de totes les persones.

L’objectiu prevenir per evitar casos d’homofòbia en totes les seves expressions: insults i vexacions, agressions físiques, estereotips, marginació social, marginació laboral, problemes de salut, etc.

La manera de treballar és proporcionar a centres educatius adscrits com el Turó Blau les eines necessàries per potenciar les actituds de respecte i integració de la diversitat afectivo-sexual i familiar així com l’acceptació normalitzada de tot tipus de diversitat sexual i afectiva, d´identitat de gènere i dels diferents models de família. En definitiva, per educar en una societat més justa i respectuosa amb totes les persones, sigui quina sigui la seva expressió afectiva.

Paraules com «gay» o «lesbiana» estan totalment estigmatitzades i prohibides a l’escola. Què fem, doncs, amb tots aquells infants que potencialment tindran una orientació sexual o una expressió de gènere no normativa?

Què fem per incloure tots els models familiars i que tot l’alumnat se senti que el seu model familiar es tingut en compte? Hem de començar a ser conscients que en cada escola, en cada aula, hi trobarem alumnes que sentiran que no encaixen en els models de gènere expressats com a correctes o del que expressen tenir els seus companys i/o companyes. És necessari proporcionar un entorn amable i de suport per a aquests infants i també per tal que la resta se n’adoni que hi ha diferències que ens enriqueixen a totes i tots.

El Programa Educatiu Escoles Rainbow té com a objectiu promoure el coneixement sobre diversitat afectiva i familiar en professorat i alumnat. Hem d’ensenyar als infants que les persones LGTBI existeixen i que no és molt més complicat que entenguin que quan ens fem grans hi ha noies que s’enamoren de nois i hi ha noies que s’enamoren de noies. No és molt més complicat, si hem de ser sincers.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *