Premis Extraordinaris de Batxillerat del curs 2016-2017

El dia 23 d’octubre va tenir lloc al Palau de la Generalitat l’acte de lliurament dels Premis Extraordinaris de Batxillerat del curs 2016-2017. Aquest premis són un reconeixement oficial a l’excel·lència dels estudiants que van superar segon de batxillerat el curs passat amb les millors qualificacions de Catalunya. Els alumnes  guardonats han dut a terme unes proves comunes realitzades el passat 27 de juny en diferents centres educatius.

La nostre alumna Laia Fernández Villanueva ha estat guardonada amb aquest premi. Amb el seu permís us compartim el seu discurs.

Bona tarda a tothom.

Ara és quan normalment començaria a dir que no m’ho esperava gens ni mica, però no vull caure en els tòpics sense necessitat. Reconec que ha estat una agradable sorpresa trobar-me al capdamunt de la llista, i en part he d’agrair-ho a la Fortuna. De tota manera, avui voldria centrar-me en la part del Premi que no va dependre de la sort, sinó en allò que fa a algú veritablement excel·lent: l’esforç i l’entorn. Per això, us convido a reflexionar amb mi sobre dos eslògans.

El primer, i més conegut, és Citius, altius, fortius. El lema dels Jocs Olímpics es tradueix, més o menys, com «Més ràpid, més alt, més fort» i és una inspiració per a atletes d’arreu del món. Però per a mi, no és només un ideal esportiu, ni una altra expressió de la llista a aprendre’s per les PAU de Llatí. Representa l’esperit de superació, de posar a prova els propis límits i esdevenir quelcom excel·lent a través del treball, com els atletes amb l’entrenament. No es tracta de competir o superar un altre, sinó que es fa per un mateix, per l’experiència i el guany personal. He trobat el Batxillerat dur des del punt de vista acadèmic, he perdut moltes hores de son en treballs i pràcticament no he fet vacances. Ha valgut la pena? Jo crec que sí. Volia demostrar-me que era capaç d’anar més enllà, no només d’aprovar sinó d’excel·lir-hi. Aquesta satisfacció, d’aconseguir un objectiu concret després d’invertir-hi esforços durant anys, és molt més plena i gratificant que la que em pogués donar qualsevol atzar.

El segon eslògan, en canvi, és «Excel·lència i cohesió social». «Excel·lència i cohesió social» va presidir la capçalera de la pàgina web del meu institut durant força temps, i és una frase molt representativa de la seva filosofia. L’Institut L’Alzina és un institut de barri que ha aconseguit uns excel·lents resultats acadèmics al llarg dels anys, tant en ciències com en lletres (que és el meu cas), i els promou activament. Tanmateix, considero que allò realment especial és que aquest focus no els ha fet perdre la dimensió humana de l’ensenyament. En tots els anys que hi porto m’han ensenyat moltíssim, de literatura i d’història i de filosofia; alhora, també he rebut un suport emocional de tota la comunitat educativa que és impagable. Els professors sempre m’han ajudat i m’han aconsellat, és clar, però és que els companys també m’han animat durant tot el trajecte, i fins i tot el personal d’administració i serveis i de l’AMPA ha estat un recolzament important. En aquest aspecte, L’Alzina ha estat una segona família, preocupant-se pel benestar de les persones que l’integren com la meva mare, els meus avis o els meus tiets ho fan per mi des de casa. Per això, sempre els estaré agraïda.

Abans d’acomiadar-me, un últim detall. No hauria arribat mai fins aquí sense tot el treball dur ni els ànims del meu entorn, és veritat, però tampoc sense el primer moment de fixar-me l’objectiu. Això ho he d’agrair a quelcom més abstracte encara: la literatura. He crescut llegint, i he tingut la sort de trobar-me grans noies entre les pàgines que eren valentes, decidides i treien bones notes. De petita eren les meves heroïnes, un model al qual aspirar, i en certa manera la seva influència continua sent aquí. O sigui que gràcies mama, gràcies tieta, per regalar-me un llibre cada Sant Jordi. I us animo a tots vosaltres, premiats i premiades, a continuar esforçant-vos i a continuar llegint.

 

De l’alumnat guardonat, un total de 30 alumnes cursaven el passat curs el batxillerat de l’àmbit científic-tecnològic i 13 de l’humanístic social.
Els premis suposen un estímul per als alumnes i alhora són una mostra de la constància i compromís pel treball compartit entre alumnat, professorat i família. Els guanyadors estan exempts de les taxes universitàries durant el primer curs, obtindran una plaça gratuïta durant el curs que ve a l’Escola Oficial d’Idiomes i una estada en un centre de recerca de referència –com ara l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya, l’Institut d’Estudis Espacials, el Museu Nacional d’Art de Catalunya o el Centre de Regulació Genòmica, entre d’altres-. A més, poden optar al Premi Nacional de Batxillerat que atorga el Ministeri d’Educació entre els guanyadors de la resta de l’estat.

 

Us adjuntem el link del recull fotogràfic de l’acte https://get.google.com/albumarchive/103217389348172949458/album/AF1QipNwjSp2h1-T5wd6OV6E-Mv2eMk2kd0gkRbK4wF2?source=pwa&authKey=CKz83L3sgqTY6gE

Nota de premsa http://www.govern.cat/pres_gov/govern/ca/notespremsa/303769/43-alumnes-reben-premis-extraordinaris-batxillerat.html

 

1 resposta
 1. Elena Muro
  Elena Muro says:

  Moltes felicitats. No et pots imaginar com m’alegro d’aquest premi que has rebut, te l’has anat guanyant any rere any.
  Et desitjo tot el millor. Una sort haver pogut estar la teva professora de matemàtiques, encara que no et vaig saber engrescar, com sí ho van fer les lletres.
  Una forta abraçada i felicitats altre cop.
  Elena Muro

  Respon

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *