Festes: alegria, gaudi i… excessos?

Les festes són un motiu per celebrar, fer coses diferents de com les fem habitualment, compartir temps amb qui estimem d’una forma especial… I a la nostra cultura és prou habitual que els excessos estiguin presents.

Mitjançant aquest comunicat volem reflexionar sobre el model de celebració que volem donar al nostre alumnat. Imagina aquesta situació:

Entres a una sala decorada per a una festa, amb música divertida i taules plenes de menjar i beguda que normalment no menges, perquè són de consum ocasional (només que en aquest cas hi ha com per a donar de menjar a dos centres com el teu). Sona bé, oi?

Ara imagina que aquesta sala està buida i tu ets l’únic convidat. Et segueix semblant divertida? Probablement no, i això és perquè en els moments d’alegria, allò que més ens ve de gust és estar amb les persones del nostre entorn, ballar, parlar i gaudir plegats del moment; el menjar i la beguda són realment accessoris.

Si això és així, perquè ens entossudim en menjar i beure com si no ho haguéssim fet durant diversos dies?

Els aprenentatges que adquirim mitjançant l’alegria es fixen fortament en el nostre cervell, de forma que és més probable que els reproduïm quan siguem grans i tinguem capacitat de triar. Si quan som els adults qui manem, les festes se’ns escapen de les mans, què passarà quan siguin ells qui pugui triar com organitzar-les?

Per això us animem a promoure celebracions al centre carregades d’activitats i jocs de moviment, més aliments saludables i de consum habitual presentats de formes diferents i divertides, alguns aliments de consum ocasional i moltes ganes de gaudir de la bona companyia. En aquest document teniu un exemple d’activitat saludable per a la propera festa: l’Amic invisible i saludable.

 

Només fa falta centrar l’atenció envers allò que realment és important per entendre cap a on dirigir el canvi.

 

 

1 resposta

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *