“Els alumnes de 4t A vàrem consultar algunes sentències de l’Aura Dicta al voltant de l’amistat i l’amor. Els savis antics ens van il·luminar un altre cop. D’entre elles vam destacar algunes que us exposem, comentades, a continuació.

lechuza minerva

Audio sic dici: “Dando retinentur amici”

“Sento que tothom diu: ‘Donant es conserven els amics’”

Molts cops es diu que els amics de veritat són aquells que sempre estan al teu costat, sense necessitat de rebre res a canvi. Però considero que això no és del tot cert. Els bons amics no esperen que els hi compris el regal perfecte ni que els convidis a llocs cars, sinó que els cuidis, els escoltis i els estimis. Pot semblar molt fàcil, però a l’hora de la veritat cuidar bé un amic és molt més difícil que trobar un regal ideal per al seu aniversari. Les amistats, si no es cuiden, es trenquen. Amics de debó se’n tenen molt pocs, i perdre’n perquè no els has sabut tractar com calia, no és gens satisfactori. L’amistat és una cosa que requereix temps i paciència, però l’esforç, val molt la pena. Saber que tens persones al teu costat, amb qui sempre podràs comptar, és un dels millor regals que hi ha. Irene Mata.

 “Ubi amici, ibi opes”

 “On hi ha amics, hi ha riqueses”

He escollit “ubi amici, ibi opes” de l’Aurea Dicta que vol dir on hi ha amics, hi ha riqueses. A mi, aquesta frase m’agrada molt perquè els amics són com un tresor, són difícils de trobar, però quan  els trobes et donen una felicitat increïble. L’amistat, en teoria,  és una cosa gratuïta, és a dir, no s’ha de pagar per ella. Crec que l’amistat es va construint amb temps,confiança i esforç. Ser amic d’una altra persona no vol dir ser igual que ell i dir-li que tot el que fa està bé, sinó crec que es pot pensar diferent i ser completament diferents, l’amistat vol dir pensar junts. L’amistat és poder parlar sobre un tema i que et sembli interessant, estar còmoda amb aquella persona. En la meva opinió, l’amistat és una cosa necessària a la vida. Tothom hauria de tenir un amic, és un bé impressionant amb qui pots compartir moltíssimes coses. Els amics sempre hauran d’estar en els bons moments i en els pitjors, allà es demostren els veritables amics, això és l’amistat. Paula Sánchez.

 

“Verae amicitiae sempieternae sunt”

“Les veritables amistats són eternes”

La frase ens recorda que si una amistat és bona, vol dir que durarà tota la vida. Una amistat basada en la veritat i la honestedat serà una relació bona i duradora. En canvi si tenim una amistat en la que no es pot confiar, vol dir que allò no durarà i tampoc et servirà de res. Si tu tens una amistat en la que pots confiar plenament a part de que tu estaràs més còmode i t’agradarà, també et durarà pel simple fet de que aquella persona i tu sou compatibles o que esteu còmodes l’un amb l’altre. Jo crec que això és el que la frase vol dir perquè és el que la gent també vol arribar a sentir. Andrea Llibre.

 

“Amici sunt fures temporis”

“Els amics són lladres del temps”

Aquesta sentència utilitza una metàfora per fer-nos adonar de que els teus amics formen una gran part del teu temps. També es pot interpretar d’altres maneres:

Per consolidar una bona amistat i conservar bons amics s’hi ha de dedicar temps, i molt; i quan estàs amb ells, el temps passa tant ràpid, que ni te n’adones. La paraula lladre també podria indicar que un amic ens pot necessitar en qualsevol moment, potser en aquell instant has de fer altres coses o tens altres plans, però intentes fer un incís, i, per tant ja t’ha, per dir-ho d’alguna manera, “pres” un temps. Sara Puig.

Hoplites

“Idem velle et idem nolle, ea demum firma amicitia est

“Tenir els mateixos gustos i les mateixes aversions, heus aquí una amistat sòlida”

Crec que la sentència vol dir que quantes més coses en comú tinguin dues persones, com ara gustos, aficions, manera de ser… més fàcil serà que s’avinguin i puguin ser amics, ja que al tenir unes característiques similars, segurament tindran una manera de pensar o un caràcter semblant. Això no vol dir que les persones que no tinguin tantes coses en comú no puguin tenir una bona relació, però potser tenen més dificultats alhora de compartir opinions, fer activitats junts o arribar a un acord . Xènia Contreras.

 

“Amicus certus in re incerta cernitur”

“L’amic segur es coneix en les situacions insegures”

Un amic de veritat és aquell que està al teu costat en els teus moments més durs, el que et suporta, t’ajuda, t’aconsella, et protegeix… Aquell en el que hi pots confiar en temes delicats, en el que t’hi pots desfogar, el que t’escolta, al que li dius aspectes que podrien millorar en la amistat i s’ho pren bé i no com a un atac personal, sinó com a una crítica per el bé de la relació. D’aquests tipus d’amics n’hi ha pocs, ja que ser un amic en els bons moments és fàcil, però mantenir-se al costat d’un amic que ho està passant malament, demostra que el valores i lo molt important que és per a tu. Dana Tahhan.

Cuántos significados se han podido escuchar de amistad? Cuál de estos es el bueno?

En mi opinión solo hay uno verdadero y es el expresado en la frase. Gente interesada, divertida, compañeros, “amigos para siempre”… La pregunta del millón es: ¿estaran ellos en los peores momentos? Porque hay momentos en los que lo mejor que se puede hacer es esperar a recibir un abrazo que te lo diga todo sin decir nada; esperar a oír un “todo irá bien, y yo sé, porque te conozco, que puedes con todo” o tal vez algo como “¿pase lo que pase, sabes que me tienes aquí a tu lado, verdad? Es en esos instantes en los que se descubre quien es tu amigo al que puedes llamar verdadero y quien solo lo es para irse de fiesta a tomar algo contigo sin querer meterse en ningún problema. Marta Pérez.

 

“Nullius boni sine socio iucunda possessio est”

“No és grata la possessió de cap bé, si no és compartida”

He escollit aquesta frase perquè trobo que és veritat el que intenta expressar. Compartir els béns amb els demès és una cosa que fem sense voler i que crec que caracteritza la humanitat. Poso exemples personals: veig una foto o un text que m’agrada a internet i ho comparteixo amb els amics, veig el cartell d’una pel·lícula que em sembla interessant i li comento també a algú, em regalen una càmera nova i no dubto en anar a fer fotos amb els demès… Perquè tenir alguna cosa i no compartir-la se’ns fa estrany, sempre pot tenir un els seus secrets, alguna cosa que no vol compartir amb ningú (i que no considero per res negatiu, tampoc es tracta de fer-ho tot públic) però simplement crec que és genial el fet de compartir-ho. Nagui Yamashita.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.