LA MUSICALITAT DELS RECORDS

Sempre m’ha preocupat el que he viscut. Més aviat, la manera en com ho he viscut. He tingut ben clar des del principi que la meva memòria era limitada, que el passi per poder recordar o aprendre qualsevol concepte era el seu grau d’importància personal, que definiria el temps d’allotjament dins la pròpia memòria.

El meu pensament ha resultat no ser cert al complet. La memòria s’entrena i es prepara, podent així ampliar les possibilitats d’emmagatzemar els nostres records, sent més elàstica amb la quantitat d’informació que processem –que no és poca– al llarg de la nostra vida. Amics i familiars tenen una capacitat de recordar moments de la seva infància bastant detallats, però això no és el més impactant. Fent un repàs memorial, esdeveniments que han anat succeint al llarg dels últims anys han caigut en un pou per ser sobreescrits per uns més recents o rellevants mentre que d’altres han vingut per quedar-s’hi i ser recordats per a tota la vida. Imagineu-vos la frustració de saber que el vostre germà o germana recorda amb facilitat un familiar difunt mentre que tu simplement no ets capaç d’associar la persona amb cap rostre ni detalls de les seves faccions.

Per pur ànim d’oci, fa uns quants anys, vaig donar d’alta un servei de música en streaming que prestava l’Spotify i que continua proveint actualment. Estic satisfet d’haver-ho fet en aquell moment. Em vaig limitar a anar afegint la música dins d’una llista i vagament, va continuar sent així fins avui dia. Vet aquí la meva sorpresa quan vaig adonar-me’n que, volent escoltar les primeres cançons que vaig afegir a la llista, anava recordant el moment en que vaig desar-les. El moment de l’any, el lloc, la companyia i també els sentiments que tingués en aquell moment van quedar arrelats en cada cançó. Ja veieu, la música és una graciosa papallona de la nostra memòria. Vola i retorna, mai no s’acaba d’anar, i ens deixa una petjada inesborrable, plena d’associacions i sentiments, convertida en índex i fitxer de la nostra biografia.

Joan Gas, 1r de Batxillerat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.