Quan Isabel II ensopega amb un xiclet Strawberry OK segons abans d’ésser coronada, ordena que Scotland Yard investigui l’assumpte. Això porta a l’interrogatori d’un grup de nens londinencs trobats ocultant xiclets a l’abadia de Westminster: en Roald Dale, la Felicity Brown, la Pamela Renée, el Phil Jackson, el Peter Roscoe, el Jack Williams i l’Oscar Bart. Aleshores els policies descobreixen un “fet terrible”: tot el país està ple de xiclets enganxats pels racons.
Aleshores el Parlament Britànic decideix prohibir el xiclet, condemnant a passar un mes i un dia de presó a la Torre de Londres a tot aquell que sigui enxampat consumint-ne, i arrestar tot aquell qui hagi enganxat xiclet en llocs públics alguna vegada a la seva vida, mitjançant l’espantosa llei del 5 de juny barra maduixa (anomenada Chewing gum). L’escàndol esquitxa tant nens petits com àvies, i les detencions van en augment. En Roald i els seus amics, veient l’absurd de la situació, decideixen crear la Resistència Xicletaire i lluitar contra la nova llei. La guerra dels xiclets acaba de començar!
Aquest llibre pot semblar absurd en un primer cop d’ull, però amaga una història d’allò més entretinguda i que fa pensar en l’absurd d’algunes lleis que s’aproven avui dia i com la violència no ho soluciona tot. No és només, com diu la contraportada, “una comèdia musical reial a cop de xiclet”, sinó tota una aventura d’alta volada que reivindica els drets infantils i com alguns adults són curts de mira. A més, molts dels seus personatges són una paròdia de l’escriptor Roald Dahl (autor de Charlie i la fàbrica de xocolata) i els seu cercle d’amics i coneguts. I per si tot això no us anima a llegir La guerra dels xiclets, ho haurien de fer el premi Guillem Cifre de Colonya 1998 i el Protagonista Jove 2001 que ha guanyat.

Títol: La guerra dels xiclets
Autor: Jordi Folck
Nº pàgines: 172
Il·lustrador: Isaac Bosch
Editorial: La Galera
Any de publicació: 1999 (primera edició), 2008 (onzena edició)

Laia Fernández

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.