Què és Save the children? (www.savethechildren.es)

És l’organització independent (ONG) líder a escala mundial en la feina a favor dels Infants.

El 1919, Eglantyne Jebb va fundar, a Londres, la primera organització Save the Children per ajudar els milions de nens refugiats i desplaçats disseminats per Europa després de la I Guerra Mundial. Té organitzacions a 29 països, amb programes d’ajut a més de 120 països, i actua on cal sense importar política, ètnia o religió.

Save the Children treballa en àrees com l’educació, la salut, la nutrició, la feina infantil, la prevenció d’abusos, la reunificació dels nens amb les seves famílies després de catàstrofes o guerres, entre d’altres. A Espanya fa més de dinou anys que treballen perquè ser menor d’edat no signifiqui ser menor en drets dins i fora de les nostres fronteres.

 • LA SEVA VISIÓ és la d’un món en el que tots els nens i les nenes tinguin garantit el dret a la supervivència, la protecció, el desenvolupament i la participació.
 • LA SEVA MISSIÓ és impulsar avenços significatius en la manera com el món tracta els nens i les nenes, per tal de generar canvis immediats i duradors en les seves vides.

UNI122674

Per què fem la cursa solidària?

Quan mig planeta està preocupat per una crisi econòmica que altera el seu estat de benestar, és fàcil no parar esment al que realment és una crisi, una crisi humanitària. Precisament Save the children ha actuat durant tot aquest any a la regió africana del Sahel on hi ha disparada una alerta per desnutrició i un perill de ruïna econòmica irreversible. A partir de la vostra cursa solidària del dia 13 de novembre s’obtindran fons per ajudar a una regió d’aquesta zona, concretament el país de Burkina Faso.

A la regió del Sahel, Àfrica, 18 milions de persones tenen la gana ficada als seus cossos nit i dia, setmana darrera setmana. La major part són nens i nenes que pateixen desnutrició i les vides dels quals són en perill continu.

La fam que els acompanya l’ocasiona la manca de pluges que ha arruïnat les collites. Això, unit a la pobresa dels països afectats i de les seves poblacions fa que no hi hagi possibilitat de comprar els aliments que no han pogut produir conreant els camps. El bestiar, un altre pilar bàsic per a la seva alimentació i precària economia, no té res per menjar, ni aigua per beure. Les bèsties gairebé no es poden aguantar drets amb els seus cossos esquelètics, els espera una mort segura.

Tots els infants tenen dret a una infància digna i feliç, a rebre aliments adequats i atenció mèdica, a ser reconeguts com a infants i rebre educació i protecció. Als infants de la regió del Sahel, però, no se’ls respecten els seus drets fonamentals ni d’un bon tros. I són molt lluny de poder sobreviure a aquesta tragèdia silenciosa.

Per això Save the Children agraeix la participació en aquesta XII Cursa Kilòmetres de Solidaritat. Perquè gràcies al vostre interès aquesta ONG seguirà ajudant molts infants i les seves famílies d’aquesta regió africana a superar la desnutrició, a lluitar contra la fam fins l’arribada de la propera collita.

Amb la vostra ajuda seguirà identificant nens les vides dels quals corren perill per culpa de la manca d’aliments i donant-los, als seus centres, els nutrients que els calen per lluitar contra la desnutrició. Continuaran ajudant les famílies més pobres amb els programes de protecció, salut i seguretat alimentària, oferint-los aliments, llavors i gra per al bestiar. Gràcies a la vostra ajuda, miraran d’arribar a més de 200.000 infants i les seves famílies.

Alerta alimentària al Sahel

El Sahel és una regió de l’Àfrica que s’estén des de l’Oceà atlàntic fins l’anomenada “la Banya d’Àfrica” (formada per Djibouti, Eritrea, Etiòpia i Somàlia). El seu nom, provinent de l’àrab, significa frontera, i és que aquesta és una zona de transició entre el desert del Sàhara i la part tropical de l’Àfrica, més al sud. L’àmplia franja està formada per Burkina Faso, Mali, Mauritània, el Níger, Nigèria, el Senegal, el Sudan i els països que formen “la Banya”.

Tota la regió és una terra molt àrida, amb un clima poc estable i molt poques precipitacions, la qual cosa dificulta el conreu i la ramaderia, elements bàsics per a la subsistència d’aquests països que, normalment, es limita a petits cereals i tubercles. Els pobles del Sahel sovint són nòmades i viatgen cercant les pluges; tanmateix, les noves fronteres, l’augment de la població i del seu bestiar, així com el descens de les precipitacions, han fet d’aquests països llocs amb crisis humanitàries cròniques.

El Sahel és una regió africana en emergència permanent, amb una situació de vulnerabilitat extrema i crisis alimentàries periòdiques. Se situa entre el desert del Sàhara i la sabana de l’Àfrica central i el formen alguns dels països més pobres del món. Una crisi alimentària silenciosa està destrossant el futur d’aquesta zona africana on més d’un milió d’infants s’enfronten a la fam.

Més de 18 milions de persones, la major part infants, a l’oest de l’Àfrica són al mig d’una crisi alimentària provocada per la mancança dels principals conreus, l’augment de preus dels aliments i la inseguretat als països veïns. Els nens més petits són més febles i molt més vulnerables, per això les seves possibilitats de supervivència són molt baixes.

A tota l’Àfrica occidental, el menjar i els medicaments encara són fora de l’abast de les famílies més pobres. Sense ajuda, milions d’infants corren el risc d’emmalaltir i patir desnutrició. Podem salvar les seves vides, però hem d’actuar ara.

Save the children està desplegant esforços, mirant d’evitar amb urgència aquesta darrera crisi i salvar vides, gràcies a la feina feta durant molts anys a la regió. Els nostres esforços i els dels governs i la comunitat internacional han salvat vides, però encara hem de fer molt més o milions d’infants podrien morir.

Davant d’aquesta situació no es pot esperar més per cercar solucions a les situacions d’emergència i cal evitar que les famílies més pobres estiguin en un circuit continu de gana i pobresa, escometent la situació a llarg termini i contribuint a més així a poder complir els Objectius de desenvolupament del Mil·lenni, el primer dels quals és “eradicar la pobresa extrema i la gana” el 2015. Per aconseguir-ho ens cal l’ajuda de tothom.

Sahel_colera

Algunes dades

L’Àfrica occidental és un dels pitjors llocs del món per néixer.

 • Mali té una de les majors taxes de mortalitat infantil i materna. Un de cada cinc infants no viurà per veure el seu cinquè aniversari.
 • Més de la meitat dels malians viuen per sota del llindar de la pobresa i amb menys d’1 euro al dia.
 • Mauritània segueix essent un dels països més pobres de l’Àfrica occidental i durant dècades ha estat en un estat crònic d’inseguretat alimentària i de malnutrició.
 • El Níger té una de les pitjors taxes de supervivència infantil del món – un de cada set nens mor abans de fer els cinc anys. Sabem que la meitat d’aquestes morts estan vinculades a la desnutrició.
 • El Níger és el segon país menys desenvolupat del món i més del 60% de la població viu per sota del llindar internacional de la pobresa, sobrevivint amb menys d’1 dòlar per dia.
 • Al Níger, només hi ha dues infermeres i llevadores per cada 10.000 habitants, enfront dels 80 infermers/es que hi ha de promig a Europa per cada 10.000 habitants.
 • Actualment hi ha més de 200.000 refugiats a països com Burkina Faso, Mauritània i el Níger – més de la meitat són infants (acnuR).
 • A 9 de les 13 regions que hi ha a Burkina Faso, un de cada deu nens pateix desnutrició severa.
 • A Mali, 700.000 infants menors de 5 anys ja estan afectats per la fam.

 

Resposta humanitària al Níger

Aquesta organització és present al Níger des de la resposta d’emergència per la crisi alimentària de 2005. D’aleshores ençà treballa per assegurar que els infants rebin aliments nutritius amb regularitat i millors cures de salut, al mateix temps que dóna suport a les seves famílies perquè millorin els seus mitjans de vida.

Save the children ha llançat una crida d’emergència, per atendre els infants i les seves famílies afectats per la crisi alimentària. L’objectiu ha estat arribar com a mínim a 205.000 infants mitjançant els diferents programes que ja són en marxa a les regions de Maradi, Zinder i Diffa, amb les accions següents:

 • Programa de prevenció de la malnutrició severa, per tal d’assegurar el tractament de qualitat d’infants amb malnutrició mitjançant centres d’atenció mòbils i la derivació dels casos més complicats a unitats d’atenció especialitzades.
 • Seguiment de l’estat nutricional a les àrees d’intervenció, per conèixer els nivells de malnutrició existents i identificar i referir els infants que necessiten alimentació suplementària.
 • Gestió d’aliments terapèutics llestos per utilitzar (Ready to use therapeutic foods, RUTFs) per assegurar la continuïtat de la cadena de subministrament a les comunitats més vulnerables.
 • Emergència nutricional: Save the children té l’objectiu d’arribar al 70% dels infants previsiblement amb malnutrició severa a l’àrea d’intervenció (6 districtes): 60.000 infants.
 • Emergència per inseguretat alimentària: Save the children té l’objectiu d’arribar, com a mínim, al 95% de les llars més pobres i vulnerables en 3 dels districtes que cobreix el programa actual d’ajuda directa per a l’adquisició d’aliments o de llavors i d’eines per tal que no s’esgotin les seves minses existències (gairebé 12.000 llars, és a dir, 84.000 persones inclosos 15.200 infants menors de 5 anys), mitjançant un programa de distribució de fons amb una durada de 5 a 6 mesos.

Per tal d’assegurar una resposta completa i coherent a la situació, que escometi les causes de base de la crisi actual i redueixi la vulnerabilitat de la població, es treballarà també en els sectors següents:

Salut: planificació orientada a reforçar els programes de reducció de mortalitat i malnutrició infantil, amb una població meta de 100.000 infants (consultes mèdiques) i 50.000 dones embarassades i mares lactants. Per això es treballarà amb el Ministeri de Salut en la provisió de medicaments bàsics i suplements mèdics, suport a les campanyes de vacunació i reforç de capacitats del personal sanitari a nivell comunitari, que rebran formació addicional en la identificació de mares en risc.

Es formaran les famílies en la prevenció de la malnutrició, el tractament de la diarrea i la malària, pràctiques higièniques i lactància materna; es donarà suport a l’adquisició de mitjans de vida, distribució d’alimentació suplementària a les llars vulnerables i distribució de llavors.

Educació: Hi ha informes que indiquen que molts infants estan abandonant l’escola per ajudar econòmi- cament les seves famílies, la nostra tasca és evitar-ho facilitant l’accés a l’escola i formant professors per oferir una educació de qualitat que millori les seves vides i els permeti en un futur sortir del cercle de la pobresa.

Esperem que la vostra participació en la Cursa d’aquest any pugui contribuir a consolidar l’acció de Save the children a la zona i ajudar així a les famílies d’aquesta zona tant castigada de l’Àfrica.

Gràcies a tots!

P.D. En el moment de tancar la redacció s’havien recaptat 1050€!

L’Alzina és solidari.

El comité de redacció.

Leave a Reply

Your email address will not be published.