COMENTARI DEL FILM “FIGURAS OCULTAS”

SINOPSI

Aquesta pel·lícula narra la història real de la superació del racisme i del masclisme. Està ambientada en els anys 60, una època en la que les dones negres anhelaven, sense èxit, tenir els mateixos drets que els homes blancs.

Està protagonitzada per tres dones: la Katherine Johnson, la Dorothy Vaughn i la Mary Jackson. La Katherine adorava les matemàtiques ja des de petita; la Dorothy té un esperit de líder que li permetrà aconseguir el que vol; i, finalment, la Mary sempre ha volgut ser reconeguda tot i els impediments que la societat sempre ha posat per devant. Així doncs, contractades a la NASA, inicien un viatge molt emotiu i dur que els hi posarà molts obstacles per obrir la finestra cap a la llibertat que anhelen. Juntes, hauran d’aconseguir fer possible l’enlairament del coet “FRIENDSHIP 7”, duent a terme un seguit de càlculs que hauran de contemplar la possibilitat d’error.

TEMA CENTRAL I INTERPRETACIÓ DEL FILM

La idea principal que es vol transmetre durant aquesta pel·lícula és que la lluita contra allò que no ens deixa avançar pot suposar, finalment, un reconeixement inesperat, aquell que ens mereixíem des d’un principi. Dit d’una altra manera, que s’ha de lluitar per allò que es vol, tot i que només existeixi una ínfima possibilitat que ho aconsegui: en aquest cas, la lluita que duen a terme les noies per superar el masclisme i el racisme constant. Una lluita que surt exitosa en el moment en que la intel·ligència guanya a la segregació racial i sexual.

Figuras ocultas” és el títol que Theodore Melfi va donar a aquest film. Sense cap dubte, en el moment en que llegim el títol ja ens fem una idea de al voltant de qui giraran tots els fets que succeeixin. Ja ens adonem que serà un film ple de lluita constant en el que una sèrie de persones “ocultes”, sense poder ser reconegudes, aportaran més del que qualsevol s’imaginava a la ciència. Serà una història intensa, dura i alhora emocional en la que la Katherine la Mary i la Dorothy reclamaran una sèrie de drets humans que ja haurien de tenir.

ESTRUCTURA

Aquest film es pot dividir en tres parts ben diferenciades.

La primera part és la introducció, a la qual es presenten les protagonistes i es posa a la vista el racisme de l’època, és a dir, la situació en la que havien de viure les dones, sobretot les negres. Aquesta part aniria des de quan es mostra la Katherine de petita, passant per l’escena del cotxe avariat i finalitzant en com les tracten el primer dia que apareixen a la NASA, ja que són les  primeres dones negres que hi treballen.

El nus de la pel·lícula equivaldria a tot el camí que fan les tres noies, a tot el que lluiten fins que aconsegueixen pujar esglaons, fins que demostren que la intel·ligència pot guanyar al racisme i al masclisme. Des que convencen al cap de destrossar les diferències entre blancs i negres fins que guanyen importància com a dones dins el cos de la NASA.

El desenllaç d’aquest film envoltaria dos fets molt importants de la trama. El primer, l’enlairament del “FRIENDSHIP 7” i la seva exitosa tornada a la Terra. El segon, el fet que cadascuna de les tres protagonistes sobrepassen els obstacles i aconsegueixen ser el que volien.

PERSONATGES

Tot i que podem considerar que les protagonistes d’aquest film són les tres científiques en conjunt; la Katherine, la Dorothy Vaughn i la Mary Jackson, si filem prim podem concloure que, realment, la protagonista que destaca més és la Katherine.

La Katherine Johnson  (Taraji P. Henson) és una noia d’uns 45 anys, aproximadament, filla d’una mare que en el film ja és vídua. És morena, de pell fosca, i amb una mirada molt confiada però que alhora fa entreveure la seva part més sincera i afable. Les seves ulleres ressalten el fet que és una dona molt intel·ligent, independent i amb aspiracions de ser algú important, de ser qui es mereix. Té un caràcter molt lluitador i constant i està plena de fites internes que està disposada a assolir, superant els obstacles que la societat no deixa de posar per parar-les. Podem considerar que la Katherine és un personatge pla, tot i que té força complexitat ja que, amb tot el que li succeeix durant el transcurs de la pel·lícula, es va fent més força i es va mostrant cada cop més tal i com ella és realment.

Tot i que trobo molt importants els personatges de la Dorothy Vaughn i de la Mary Jackson, m’he decantat per definir amb detall el personatge Al Harrrison, interpretat per l’actor Kevin Costner.

Al Harrison (Kevin Costner) és el cap de l’estació de la NASA on treballaran les tres noies. És un home d’uns 60 anys, ros i amb els ulls clars. Tal i com veiem a “Figuras ocultes” és una persona que es preocupa pel seu aspecte. Definint ara el seu caràcter podem dir que, tot i que al principi es presenta com algú antipàtic, el fet que arribin aquestes noies fa que canviï la seva forma d’actuar i el transforma en algú que no acceptarà cap tipus de masclisme ni racisme a l’estació. Per tant, podem dir que és un personatge rodó i, tot i que secundari, molt important al film.

Altres personatges secundaris del film són: Vivian Michael (Kirsten Dunst), Paul Stafford (Jim Parsons), Jim Johnson (Mahershala Ali) i John Glenn (Glen Powell).

TEMPS

Pel conjunt de fets que es desenvolupen durant el film, incloent-hi l’evolució de l’estació de la NASA, podem deduir que ha passat com a mínim un any, fins i tot dos.

El temps transcorregut des de l’escena en que les tres estan amb el cotxe avariat i arriben a la NASA fins que el coet Friendship 7  s’enlaira. No tenim en compte l’escena inicial ja que en ella la Katherine té uns 9 anys i només és una introducció al film i al do que té aquesta noia.

Per tant, després d’aquesta reflexió, també podem determinar que el temps és unidireccional ja que, tot i que durant el film es fan salts temporals, és manté un ordre completament lineal a l’hora de narrar els fets.

Com que la narració la fa la càmera és sempre en present, narra el que està passant en cada precís moment. Considerem que el ritme de la narració del film és ràpid ja que es fan salts en el temps, fins i tot el·lipsis (es suprimeixen parts de la història i, simplement, es donen a entendre mitjançant detalls).

Finalment, dir que aquest film està ambientat a l’època dels anys 60 i, de fet està basada en una història real. És a dir, la Katherine Johnson, la Dorothy Vaughn i  la Mary Jackson van existir, alhora que les seves històries.

ESPAI

El film es veu dividit clarament en 2 escenaris diferents. El primer escenari és el situat a la NASA. Bàsicament és on passen tot el dia les noies; treballant a la divisió segregada d’Ordinadors de l’Àrea de l’oest, lluitat contra les desigualtats i en un ambient en el que, de moment, no estan gens còmodes. És una gran instal·lació amb un munt de departaments menors, cadascun amb una especialitat assignada. Dins d’aquestes instal·lacions podem veure com, desgraciadament, hi abunda la segregació racial, tot i així els blancs no en surten perjudicats en cap sentit. En aquest escenari trobem als personatges següents: Al Harrison (el cap), Vivian Michael (la secretària) i Paul Stafford (un empleat del grup d’investigació i càlculs matemàtics de la NASA).

El segon escenari són les cases de les tres protagonistes. És on poden ser elles mateixes, sense cap discriminació per part de ningú. Dins d’aquest últim escenari, que engloba tot el poble on viuen, s’hi celebren festes, on la Katherine coneixerà al seu futur marit, en Jim Johnson. És, en definitiva, el lloc on es poden sentir lliures i respectades pels demés, on es senten realment bé.

Per finalitzar, m’agradaria comentar un detall que em va cridar l’atenció:

Quan està plovent, la Katherine surt per anar al labavo, que es troba a un quilòmetre de distància de l’edifici d’investigació de la NASA. Quan arriba de nou al centre el comandant Al Harrison li pregunta que on estava; ignora que els lavabos de gent negra estiguessin tan lluny, tot i ser una de les persones més importants de l’edifici.

Bé, espero que us animeu a veure aquesta pel·lícula. Estic segura que us agradarà molt.

Marta Pérez, 2n de Batxillerat

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.