El Resplandor és una novel·la el títol original de la qual és The Shining, de l’escriptor Stephen King. Va ser publicada l’any 1977 i es transformà en un dels seus primers best sellers del gènere de terror. D’aquest llibre s’ha adaptat com a pel·lícula, dirigida per Stanley Kubrick l’any 1980 i, més tard, en una sèrie de televisió.

Es coneix que el mateix Stephen King i la seva dona es van allotjar a un hotel anomenat Hotel Stanley situat a les muntanyes de l’Estat de Colorado. Era temporada baixa i van ser els únics clients en tot l’hotel. Es van instal·lar justament a l’habitació 217, curiositat important que entendreu si llegiu aquest llibre. Durant l’estada a l’hotel se li van acudir idees sobre el llibre i les va plasmar immediatament.

La trama del llibre parla fonamentalment, i de manera més o menys oculta, sobre les relacions entre pares i fills, les conseqüències dels traumes infantils i com es reflecteixen posteriorment. Durant tot la novel·la podem anar observant l’evolució psicològica malèvola, tant del Jack, del Danny o de la Wendy.

Jack Torrance és un escriptor estancat que accepta, junt amb la seva dona Wendy i el seu fill Danny, el qual té un poder sobrenatural, mantenir l’Hotel Overlook durant tot l’hivern, solitari i allunyat de la població. Un hotel amb vida pròpia, capaç de manipular el pensament de la família fins arribar a la bogeria i on hi ha esperits malvats que manipulen al Jack per a que acabi matant la seva família.

Personalment crec que és una novel·la que t’atrapa i et fa estar en tensió en tot moment, no hi ha estona que no sentis un pes profund al pit. Això també passa a la pel·lícula. La gent a qui els hi agraden les històries d’intriga amb un toc de trastorn psicològic no poden perdre l’ocasió de llegir aquest llibre.

Unes persones ben normals, amb les seves diferències i els seus defectes,  acaben en una situació que mai havien imaginat, lluny de la realitat i de la normalitat. King explica que el personatge de Jack Torrance el va ajudar molt perquè, en ell, va poder abocar la seva agressivitat. En tota novel·la hi ha un final inesperat i el lector espera impacient saber-lo, un final que també és desitjat per qualsevol que s’endinsi a l’Overlook.

Invito a tot lector, encara que no li cridi l’atenció el gènere del terror, a llegir aquesta novel·la perquè és molt complexa i abasta molts aspectes de la vida quotidiana, on és complicat identificar-t’hi però sempre t’inspira un pensament maliciós que, a vegades, ja va bé.

Judit Agudo Escudé

Leave a Reply

Your email address will not be published.