No fa pas massa em van recomanar la lectura d’aquest llibre esplèndid. Quan vaig començar-lo no esperava que m’acabés agradant tant, però he de dir sincerament que no m’ha decebut gens ni mica. És un llibre que té de Tot. Abraça temes molt humans que ens fan reflexionar. Val a dir que és dur, toca unes atrocitats importants i indaga en la pitjor part de l’ésser humà, tenint present la cultura en què es desenvolupa la història. Però alhora, el concepte de les Coses Petites i les Coses Grans és aplicable arreu.
Si aconsegueixes aprendre’t els noms de tots els personatges –o almenys reconèixer-los– és fàcil veure’ls entre les línies fins i tot quan no són apel·lats. Ells, juntament amb la societat índia del 1969, són la clau per entendre la novel·la. És una literatura peculiar i experimental la que presenta Roy en aquestes pàgines, traspassant a l’escriptura el valor i la importància vital de les coses petites, essent minuciosa en els detalls. Té una capacitat sorprenent de meravellar-te amb descripcions exhaustives i alhora de causar-te un gran impacte uns segons després amb unes poques paraules ben triades.
M’imagino que qualsevol que el llegeixi s’enamorarà com jo dels bessons protagonistes i de la seva història. Són dos nens que arrosseguen per la resta de les seves vides el rastre d’uns dies de la seva infantesa i, tot i que la seva experiència de vida és dura, amb el pas dels anys es deixa entreveure una relació trista però bonica. Pel que fa al títol, si llegiu el llibre us adonareu que no podria haver estat més ben triat. És brillant. Té tot un seguit de connotacions que prenen sentit un cop has captat l’essència de la novel·la. Les Coses Petites són allò que marca cada pàgina i el que fa que, malgrat sigui una lectura dura, et deixi el regust d’haver llegit una cosa molt bona.
És un llibre molt recomanable sobretot per a aquelles persones que tinguin un cert temps per dedicar a la novel·la, ja que degut a la quantitat de vides que abraça, pot ser complicat seguir-ne el fil si les lectures són massa espaiades.
Us deixo algunes frases que m’han agradat especialment:
 “Once again they broke the Love Laws. That lay down who should be loved. And how. And how much.”
“El preu de la vida es va enlairar a unes altures inassequibles.”
“Durant les tretze nits que van seguir aquesta, instintivament es van aferrar a les Coses Petites. Les Coses Grosses sempre es van esperar dins d’ells, a l’aguait. Sabien que no podien anar enlloc. No tenien res. No tenien futur. Per això es van aferrar a les coses petites.”
“There are things that you can’t do – like writing letters to a part of yourself. To your feet or hair. Or heart.”
“And the air was full of Thoughts and Things to Say. But at times like these, only the Small Things are ever said. Big Things lurk unsaid inside.”

Autora: Arundhati Roy

Títol: El déu de les coses petites (The God of Small Things)

Primera publicació: 1997

Traductor: Pep Julià i Balbé

Editorial: Anagrama / Empúries

Col·lecció: labutxaca

Any d’aquesta edició: 2008

Nombre de pàgines: 461

ISBN: 978-84-96863-26-2

Anna Gas Serra.

Leave a Reply

Your email address will not be published.