David Bowie (1947-2016)

En Bowie va nèixer a Brixton (Regne Unit) el 8 de Gener de 1947.

El seu nom original era David Robert Jones, pero se’l va canviar per Bowie perquè no el confonguessin amb el Davy Jones (del grup The Monkees). El congnom Bowie el va agafar en honor a Jim Bowie (creador de la marca de ganivets “Bowie”).

La seva passió per la música va començar quan el seu pare li va portar discos de 45RPM d’artistes com Frankie Lymon and the Teenagers, The Platters, Fats Domino, Little Richard i Elvis Presley (aquest últim li va impressionar molt perquè la seva cosina ho ballava con una possessa, i se’n va adonar del que podia fer la música).

bowie-1

Ja de ben jove va demostrar les seves grans qualitats artístiques com ara el ball o els instruments de vent. De fet, el 1961 la seva mare li va regalar un saxòfon de plàstic.

El 1962 va tenir un incident en el col·legi quan el seu amic George Underwood li va donar un cop de puny a l’ull esquerra amb un anell que portava (es van barallar per una noia). Aquest cop va fer que el seu ull necessités diverses operacions i, finalment, li va provocar problemes de la percepció de la profunditat i dil·latació permanent de la pupil·la.

En George Underwood va seguir sent el seu amic i va dissenyar algunes de les caràtules dels seus primers singles.

Als 15 anys va formar la seva primera banda anomenada Kon-Rads. Després va formar el King Bees (el seu primer senzill va ser Liza Jane). Després es va unir a Lower Third (influenciat per The Who i la moda mod), va passar a The Buzz i alhora a Riot Squad. Quan va deixar els grups se’n va anar al circ i va aprendre art dràmatic i mímica, allà es on va començar a crear personatges.

El 1969 Bowie va treure el seu single Space Oddity (cançó de Folk-Psicòdelic), que va arribar a la cinquena posició a la llista de singles britànics. Aquesta cançó es va llençar el 11 de juliol, cinc dies abans de que l’Apolo XI s’enlariés. Desprès va treure l’àlbum amb el mateix títol (Space Oddity) amb cançons força bones: Memory Of A Free Festival, An Occasional Dream, Wild Eyed Boy From Freecloud.

David Bowie CODE:JBGXX8 jbgphoto.com / All Over Press ****Special rates apply*****

El 1972, en l’etapa Glam-Rock, va innovar en el món de la música amb el disc The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars, ja que amb cançons com Ziggy Stardust, Moonage Daydream o Five Years va fer que la música sigués una revolució i no una farsa per guanyar diners. Va tenir una pila d’imitadors pero cap amb la imaginació i l’art suficients.

El 1975va tenir el seu primer èxit als Estats Units amb Fame, una cançó coescrita i amb el cors de John Lennon. Aquest senzill va formar part del disc Young Americans (que surt subliminalment a la pel·lícula The man who fell to the Earth).

El 1977 va treure el disc Low amb la cançó Breaking Glass, també al 77 va treure el àlbum Heroes amb la cançò titualada igual (Heroes).

A finals dels setanta va treure el dic Scary Monsters (and Super Creep) amb la cançò Ashes To Ashes. Aquesta cançò també va ser número 1. A més va col·laborar amb Queen per fer la meravellosa cançò Under Pressure.

El 1983 va arribar a la fama mundial amb Let’s Dance. En aquesta cançò s’aprecia la guitarra de l’Estevie Ray Vaughan, ya que en Bowie li va portar la fama.

A més dels discos esmentats n’hi ha molts més com Hunky Dory, The Man Who Sold The World (sí, la cançò principal va ser versionada per Nirvana), Aladdin Sane (la portada més famosa del món de la música amb el raig al ull), Pin Ups, Blackstar (l’últim disc d’aquest gran mestre).

Llastimosament aquest geni “se’n va tornar a l’espai” el dia 11 de gener de 2016 tan sols tres dies desprès de fer anys (69) i estrenar nou álbum: Blackstar (on donava missatges secrets sobre el més enllà).

El 31 de març es farà un concert en el seu homenatge on els diners recaptats seran donats a Little Rock Kids i American Symphony Orchestra. Al concert actuaran artistes com la reina de Pop Cyndi Lauper, Jakob Dylan (sí, el fill de Bob Dylan), Ann Wilson, The Roots i diversos artistes més…

A més, en Bowie va servir d’inspiració a molts artistes, com per exemple Marylin Manson, Stephen Carmichael, o Flea (dels Red Hot Chili Peppers) ja que en el videoclip de Dani California es va disfressar d’ell quan era Ziggy Stardust, i fa poc es va tatuar el seu nom al braç.

A més de cantant i compositor va ser un gran actor i aquí deixo el títol d’algunes de les películes més famoses: The Labyrinth, L’home que va venir de les estrelles, Feliç Nadal, Mr. Lawrence, l’Ànsia, Solament un gigoló i algunes més…

david-bowie-720x300

A continuació farè un Top 40 de les seves millors cançons:

1-Lazaraus 2-Stay 3-Tonight (amb Tina Turner) 4-Moonage Daydream, 5-See Emily play 6-China Girl 7-Aladdin Sane 8-Here Comes The Night, 9-Blue Jean 10-Starman 11-Sound and Vision 12-Rebel Rebel, 13-Ziggy Stardust 14-Dancing in the Street (amb Mick Jagger) 15-Heroes, 16-Modern Love 17-Golden Years 18-Blackstar 19-Jean Genie, 20-Life on Mars 21-Panic in Detroit 22-Five Years 23-Queen Bitch, 24-Drive-in Saturday 25-The Man Who Sold The World 26-Ahes To Ashes, 27-Breaking Glass 28-Word On A Wind 29-Rosalyn 30-I Can’t Explain, 31-We Are The Dead 32-Space Oddity 33-Watch That Man, 34-Port Of Amsterdam 35-1984 36-Song for Bob Dylan 37-Soul Love, 38-Somebody up there likes me 39-Young Americans 40-Fame.

Paula Caballero. 3er ESO C

Leave a Reply

Your email address will not be published.