Entrades

Sortida Delta Llobregat

A 1r d’ESO hem fet una sortida a la Reserva Natural del Remolar-Filipines, al delta del Llobregat.

Hem après com és un delta i com s’ha format, i això ens ajudarà molt pel projecte que estem fent pel Congrés d’Expedicions a la Terra.

També hem conegut la flora i fauna de tres ecosistemes diferents, a pocs metres de distància: les maresmes o aiguamolls, la pineda i la platja. Hem tingut la sort de veure flamencs joves, blauets i també altres ocells més comuns com l’ànec collverd o la polla d’aigua. I també hem trobat tortugues de Florida, aquelles que algunes persones van alliberar quan ja no les volien a casa i s’han convertit en una espècie invasora. També hem provat una planta ben curiosa: la salicòrnia, que és salada!

A la platja hem tingut estona d’esbarjo i ens ho hem passat d’allò més bé amb les ones, les petxines i les cabanes de canyes.

Podeu veure algunes fotografies d’aquests magnífics dies aquí.

Planetari Municipal

La setmana passada els grups de 1r d’ESO van fer una sortida molt interessant al Planetari Municipal per iniciar el projecte Hi ha vida a altres planetes? En Jaume els va deixar bocabadats i l’alumnat no va parar de fer preguntes.

També vam aprofitar per fer jocs i activitats de cohesió de grup als Jardins del Doctor Pla i Armengol. S’ho van passar d’allò més bé!

En podeu veure algunes fotos aquí.

Piloto ¡AH∀! I can code

Des de l’assignatura d’Informàtica de 4t d’ESO, hem participat en un programa pilot de La Caixa anomenat “Piloto ¡AH∀! I can code“, amb la finalitat d’aprendre a programar amb Python.

La jornada presencial ha tingut lloc al @CosmoCaixa, amb dinar inclòs! Hem començat resolent un cub de Rubik de 2×2 en el menor temps possible, hem recordat conceptes teòrics de programació amb Python, per acabar programant un robot Arduino controlat per l’alumnat.
Estem molt agraïdes a La Caixa per aquesta oportunitat!

L’alumnat de 4t visita el Refugi 307 de la Guerra Civil

Durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939), la ciutat de Barcelona va ser bombardejada més de 200 cops per l’aviació italiana, que donava suport al bàndol franquista.
Per a protegir-se dels atacs, la població de la ciutat va construir més de 1.400 refugis antiaeris, un dels quals, el número 307, va ser visitat el passat 18 de maig pels tres grups de 4t de l’ESO.
Aquest refugi, situat al barri del Poble Sec, a les faldes de Montjuïc, és un dels més grans dels que es van excavar, amb gairebé 400 metres de túnels i capacitat per unes 2.000 persones. Els alumnes van poder conèixer les diferents estances amb què comptava el refugi, com els lavabos, la infermeria o la llar d’infants, entre d’altres, i reviure, gràcies a l’excel·lent explicació realitzada per les guies del MUHBA, l’angoixa i la por dels barcelonins i barcelonines que, durant el conflicte armat, es van haver d’enfrontar a un fenomen nou: el bombardeig indiscriminat de la població civil.

Déus, herois i mites

L’alumnat de primer d’ESO ha realitzat la visita guiada “Déus, herois i mites” al Museu d’Arqueologia de Catalunya. Hem fet un recorregut pel museu i hem conegut com els grecs explicaven els fenomens naturals a través de la mitologia, les diferents generacions de déus, i fins i tot ens han fet una dinàmica en la que cada grup havia de demanar el favor dels déus, i més d’una s’ha sentit molt poderosa!

L’activitat forma part del projecte sobre mitologia grega que estem treballant aquest trimestre.

En aquesta visita hem aprofitat per visitar els jardins del teatre grec, un espai molt especial de la muntanya de Montjuïc.

 

Sortida memòries de les guerres

L’alumnat de 1r d’ESO hem participat en l’activitat Memòria de les guerres organitzada pel Born Centre de Cultura i Memòria.

En aquesta activitats hem conegut a través de restes arqueològiques el setge de Barcelona de 1714,  i a través d’audiovisuals, els bombardejos de la nostra ciutat durant la guerra civil espanyola. Hem reflexionat que a les guerres es vulneren els drets fonamentals de les persones i ho hem treballat contextualitzat en un conflicte contemporani, la guerra del coltan.

 

NADA

Carmen Laforet tenía tan solo 23 años de edad cuando ganó el Premio Nadal del año 1944 con su novela NADA.

Esta obra retrata la Barcelona de la posguerra, pero especialmente se centra en la mirada de Andrea, su protagonista, con sus  sueños, vivencias, experiencias y todo lo que ocurre en un año de su vida en la Ciudad Condal .

Los alumnos de 2º de Bachillerato vieron la adaptación teatral de esta obra, prescriptiva en las PAU 2023.

“ A veces un gusto amargo,

Un olor malo, una rara

Luz,un tono desacorde,

Un contacto que desgana,

Como realidades fijas

Nuestros sentidos alcanzan

Y nos parece que son

La verdad no sospechada”

 (Este fragmento del poema de Juan Ramón Jiménez, cuyo título también es  NADA, prologa esta obra)

Felisa Pérez

Departamento de Lengua Castellana y Literatura.

 

Visita al CSIC de Química

Aquesta setmana els alumnes de segon de batxillerat internacional han visitat les instal·lacions de l’Institut de Química avançada de Catalunya (IQAC) al CSIC a Barcelona.

Els/les experts/es responsables de cada servei els han explicat el funcionament de les tècniques i els aparells, les mesures que hi realitzen i les diferents aplicacions i funcions. Han pogut veure el servei de calorimetria, de microanàlisi, de detecció de dioxines en aliments, el servei d’espectrometria de masses, el servei de ressonància magnètica (RMN) i l’estabulari.

Ha estat una experiència molt interessant i enriquidora!

 

Obra teatral El mètode Grönholm

Divendres passat l’alumnat de 3r d’ESO va gaudir de l’obra teatral El mètode Grönholm, al teatre Poliorama. Prèviament havíem treballat la lectura a l’aula, i l’adaptació que vam veure va ser tot un èxit.

Sortida Museu de Ciències Naturals de Barcelona

L’alumnat de 3r d’ESO va visitar aquests dies el Museu de Ciències Naturals de Barcelona per participar en l’activitat (In)visibles i (o)cultes en la que es reflexiona sobre la invisibilització de les dones al món de les STEM. Aquesta activitat es continuarà treballant a l’aula. A més, vam aprofitar la sortida per visitar les exposicions “Planeta vida” i “Hi havia una vegada…”, que parteix de les històries màgiques de deu contes clàssics de la literatura infantil per explorar fenòmens i conceptes de les ciències socials i naturals.