Entrades

Poesia amb la Judith Terés

L’alumnat de 1 de Batxillerat A i B  han pogut gaudir de les poesies de la Judith Terés, jova poeta del barri formada en els circuits de poesia i  slam de Barcelona.
L’slam és una tècnica a cavall entre la poesia i el rap  que  posa en molt en valor el ritme del text.  La Judith ha dedicat gran part de la seva intervenció a explicar el que l’escriptura li ha aportat  a nivell personal.  Va recitar poesies seves  com “Flor”“Escalera”,  on va poder demostrar a més les seves dots d’intèrpret.
#IIsetmanadela poesia

Recital de clausura

Vam poder comptar en el recital de clausura amb l’ex-alumna Anna Gas, guardonada recentment per la seva novel·la  El pèndol.

L’Anna va poder connectar  amb la nova generació d’alumnes i  va poder explicar en confiança  quina és la seva matèria primera a l’hora d’escriure.

Va recitar poemes del seu recull Crossa d’aigua,  emmarcant-los dins del seu procés vital al moment que els va redactar.

La seva doble intervenció va  propiciar que alumnat  de 4 ESO sortís a recitar poesia i narrativa pròpia o d’altres autors.

Concurs cartells Setmana de la Poesia

Des de les optatives d’Educació Visual i Plàstica de 4ESO es va organitzar un concurs de cartells per a anunciar la Setmana de Poesia 2022, que va guanyar l’alumna de 4C  Jiamiao Wu (4C)

i que ha estat escollit per la seva composició equilibrada i la claredat del missatge.

La poesia inunda les aules de 1r d’ESO

Els alumnes de 4ESO de l’ApS “Més que paraules”, han estat realitzant tallers de producció poètica als alumnes de 1ESO, dins del marc de la Setmana de la Poesia. Han estat Ona Osés, Oriol Sotil i sobretot Alba Oliba, que fins i tot ha estat present a tots els tallers. Els tallers s’han fet a partir de poemes ja existents de Joana Raspall “ Podries” , de Sònia Moll “Tota jo” i de Juan Manuel Ramírez “Sueños” , en català i en castellà. Els alumnes han treballat en petits grups a fin de preguntar-se sobre records i sentiments referents a la pròpia personalitat, el lloc on viuen o els somnis personals, amb resultats molt encoratjadors. 

“Un mundo en sueños” 

Tengo sueños vergonzosos 

Tengo sueños de fantasía 

Sueños que me transportan 

a un nuevo mundo 

y sueños tan preciosos como horrorosos 

Soñé con un mundo 

donde no había guerras 

donde todos valíamos lo mismo 

donde no había esclavitud 

Sueño con mi futuro, 

un psicólogo, un futbolista 

que vive en Barcelona 

con su esposa y su hijo 

Sueño con un dia 

en el que no estaré aquí, 

así que, naturalmente, 

aprovecho mi vivir. 

El retolador Tutticolori, 1D 

Grup treballant a 1D, compartint idees.

Què em fa somriure? Es pregunten aquests nois de 1C

ACTIVITAT POÈTICA MUSICAL

La Mars (nom artístic de Mar Olalla (4ESO) ha aprofitat la seva col.laboració a l’ApS  de poesia  “Més que paraules”  per enregistrar un cançó composada, musicada  i cantada per ella mateixa.  Ha  comptat amb la col·laboració d’un jove del barri, Marcel Molina,  alumne de jazz del Taller de Músics, que s’ha encarregat de la part instrumental (guitarra elèctrica i baix)  i  li ha produït el tema.  L’enregistrament s’ha realitzat a l’Aula de Música de l’Alzina. 

La cançó  titulada  “Limited Time”  dona una visió  amarga de les relacions humanes que van a la recerca d’una perfecció que no existeix. La Mars  ha volgut dedicar aquest primer enregistrament al seu antic professor de música, en Toni Azor, que la va encoratjar molt en els seus inicis com a estudiant de cant. A la imatge, els dos joves  resolent dificultats per millorar la qualitat del resultat. 

Felicitats artistes!  

#SETMANADELAPOESIA

Tancament d’una setmana excepcional

Com ja sabeu durant la Setmana de la Poesia a L’Alzina diferents poetes han participat de les “Interrupcions poètiques” a les aules. Enguany els alumnes han pogut gaudir dels poetes Max Codinach, Maria Sevilla, Carles Rebassa i Glòria Coll, que ens han endinsat en els seus móns particulars i han intercanviat opinions amb el públic.

Max Codinach, estudiant de filosofia i llibreter a la vila de Gràcia, ha enlluernat els alumnes amb els seus poemes. També ha carregat contra la poesia còmoda i burgesa dels suposats “humanistes”. Tant això com la seva joventut ha fet que els alumnes de 3r i 4t d’ESO el sentin molt proper i li hàgin formulat nombroses preguntes.

Maria Sevilla, jove poeta badalonenca, tampoc ha deixat indiferents els alumnes de l’Aula Oberta i altres aules d’ESO de l’institut. La seva poesia, atrevida i visceral, centrada en el cos i en el desig femení, ha despertat moltes qüestions i emocions a flor de pell. Sevilla també ha après coses dels nostres alumnes, que li han recomanat algun anime prou interessant, que de ben segur li servirà d’inspiració per a futures obres.

Carles Rebassa, premiat amb el Carles Riba (el premi més prestigiós de la poesia en llengua catalana) ha visitat les aules de 4t d’ESO i batxillerat. A banda de poemes propis, s’ha llençat a recitar (amb tota la destresa que el caracteritza en el camp de la poesia oral) poemes d’altres autors, com Vicent Andrés Estellés o Albert Pla.

La cloenda de la setmana ha anat a càrrec de la poeta i violoncel·lista Glòria Coll, que ha vingut expressament de Riudoms per recitar en aules de 1r i 2n d’ESO, així com de batxillerat. Una poesia compromesa amb el feminisme, sens dubte, alhora que fidel a la forma i al sentit últim dels mots, en l’estela de poetes com Maria Mercè Marçal. Un final fabulós per una setmana plena d’interrupcions que ens recorden que la vida, sense poesia, perd bona part de sentit.

En acabar, la comissió poètica de l’institut ha fet obsequi als poetes d’unes llibretes amb el logotip creat especialment per a la Setmana de la Poesia de L’Alzina: llibres en blanc perquè els poetes els segueixin omplint de versos. Agraïm la bona disposició de tot el professorat, així com la col·laboració dels alumnes de 3r d’ESO C i de l’alumnat d’Aprenentatge i Servei. Sense ells, res d’això no hauria estat possible.

L’any que ve esperem poder tornar a penjar la poesia de tots els cables i fils de l’institut, a sentir-la a les aules i, tant de bo, fer un gran recital per celebrar que podem aplegar-nos tots un altre cop, fora de les bombolles. I que les bombolles, com s’ha dit en algun lloc, tornin a ser de sabó.

Gràcies als poetes, als alumnes i a tot l’equip de l’Alzina. Salut i poesia!

Comissió poètica

 

El batec de dos poetes: Max Codinach i Carles Rebassa

Com ja sabeu durant la Setmana de la Poesia a L’Alzina diferents poetes han participat de les Interrupcions poètiques a les aules. En aquesta ocasió els alumnes han pogut gaudir dels poetes Max Codinach, Maria Sevilla i Carles Rebassa, que ens han endinsat en els seus móns particulars i han intercanviat opinions amb el públic.
Max Codinach, estudiant de filosofia i llibreter a la vila de Gràcia, ha enlluernat els alumnes amb els seus poemes. També ha carregat contra la poesia còmoda i burgesa dels suposats “humanistes”. Tant això com la seva joventut ha fet que els alumnes de 3r i 4t d’ESO el sentin molt proper i li hàgin formulat nombroses preguntes.
Carles Rebassa, premiat amb el Carles Riba (el premi més prestigiós de la poesia en llengua catalana) ha visitat les aules de 4t d’ESO i batxillerat. A banda de poemes propis, s’ha llençat a recitar (amb tota la destresa que el caracteritza en el camp de la poesia oral) poemes d’altres autors, com Vicent Andrés Estellés o Albert Pla.
En acabar, la comissió poètica de l’institut ha fet obsequi als poetes de dues llibretes amb un logotip creat especialment per a la Setmana de la Poesia de L’Alzina: dos llibres en blanc perquè els poetes els segueixin omplint de versos. Gràcies, Max i Carles!

Poesia als llavis!

Ja fa un any que les nostres boques s’amaguen rere les mascaretes per protegir-nos de la pandèmia.
L’exposició Poesia als llavis és un reclam de llibertat per a les paraules, un desig de retorn a la normalitat en què els sons es perceben sense dificultats, en què la veu es projecta i, com en els recitals de poesia, ens sacseja i ens remou per dins.
Gaudiu del muntatge audiovisual i les imatges confegides amb els llavis del nostre alumnat.

Trencapoemes de closques

L’anterior dijous, 11 de març, els alumnes de quart d’ESO van poder gaudir d’una activitat de poesia molt creativa gràcies al poeta Josep Pedrals. Els estudiants van llegir cinc textos de gèneres diferents per treballar la lectura en veu alta, l’expressió corporal i la modulació de la veu lligada al to del missatge: des d’una notícia real sobre el retard d’uns trens de la companyia Renfe fins al conte dels tres porquets.

Seguidament, els alumnes van avaluar la lectura dels textos en veu alta dels seus companys. En acabat, el Josep va centrar l’atenció en els poemes que els alumnes havien escrit prèviament per a l’activitat, però amb una mirada nova: va demanar que cada alumne recités un únic vers del seu poema per crear entre tots una peça poètica de grup.

El resultat va ser un text molt original, amb tocs còmics i ridículs, com també parts més profundes i reflexives.

Ben aviat inclourem al web de l’institut el vídeo del poema recitat pels alumnes.

Lídia Riera Oleari Di Bellagente

Llengua catalana i literatura

Safo i la gelosia a Literatura universal

A la classe de Literatura universal hem volgut participar en la Setmana de la poesia de L’Alzina amb la lectura dramatitzada d’un poema de la poeta Safo que ens parla de la gelosia que sent en veure la seva amant amb un home semblant a un déu. 

Després de llegir Otel·lo de Shakespeare i explorar les conseqüències de la gelosia, hem sentit en la nostra pell el patiment de Safo; tot i que al final sembla que aquest patiment sigui suportable gràcies a…. Safo ens deixa amb la incògnita perquè el pomea està inacabat. Però els i les alumnes com a futurs poetes hem fet diferents propostes per finalitzar-lo. 

Aquí teniu el poema:              

Em sembla igual als déus

l’home que enfront de tu

seu, i de prop t’escolta                  

parlar dolçament

 

i riure encisadora; això, de veritat,

em colpeja el cor dins el pit,

car quan et miro un instant, ja no m’es possible

dir ni una paraula,

 

sinó que la llengua se’m trava

i prest un foc subtil em recorre la pell,

amb els ulls no veig res

i em ressonen les orelles,

 

una suor freda em banya, i un tremolor

em pren tota; estic més verda que l’herba

i  em sento que estic a punt

de morir.

 

Però tot pot suportar-se, perquè…

 

I aquí algunes de les propostes per acabar-lo:

 

“És tan lliure com una au que vola, 

i jo estimo la seva llibertat com l’estimo a ella”.

 

“Sé que la seva felicitat m’omplirà i farà més suportable

aquest martiri”.

 

“L’amor que jo sento per ella, i la gelosia que sento per ell,

em fan enterbolir la ment”.