Entrades

Campanya antiracista

Des de la darrera setmana de maig i fins a finals de juny, podem veure al vestíbul de l’institut el treball del Servei Comunitari de Ciències Socials, Anglès, Castellà i Català. Es tracta d’una campanya antiracista i tota la comunitat educativa pot gaudir del treball de comunicació fet per l’alumnat que ha escollit aquest ApS (Servei Comunitari) com a opció de treball i investigació. 

L’exposició de cartells i pòsters, realitzats per alumnes dels tres grups de 4t de l’ESO de l’institut, conté informació sobre l’esclavitud al continent africà; l’imperialisme com a base ideològica del racisme; el paper del llenguatge en la construcció d’un discurs discriminatori i d’odi, així com exemples d’actes racistes que han tingut lloc en els últims anys a l’estat espanyol, a més d’endinsar-vos en alguns dels moviments antiracistes més destacats al llarg de la història i conèixer associacions que actualment treballen a Catalunya per eradicar aquesta xacra. La campanya té una altra part que consisteix en una enquesta sobre racisme i xenofòbia que s’ha demanat a la comunitat educativa de l’Alzina de respondre, per a completar el treball presentat.

Per altra banda, i fins al 7 de juny, l’exposició realitzada pel nostre alumnat es veu acompanyada d’una proposta de sensibilització sobre el racisme laboral i institucional presentada per les associacions Ruido Photo i SOS Racisme, amb les quals s’ha treballat al llarg d’aquest Servei comunitari.

Us convidem a apropar-vos a l’exposició, a llegir amb atenció la informació recopilada per l’alumnat i a valorar el treball realitzat pels nois i per les noies com a part del seu Servei Comunitari. Esperem que la feina feta ens serveixi a tots i totes per a reflexionar sobre el racisme existent a la nostra societat i per a imaginar un món en el qual qualsevol tipus de discriminació sigui impensable.

Vídeo sobre la nostra biblioteca

Tres alumnes de quart d’ESO C, en Lucas, l’Ismael i el Gabriel, han gravat un vídeo sobre la biblioteca de l’Institut l’Alzina. Parlen sobre els recursos que disposa la biblioteca i el servei de préstec.
Per realitzar el vídeo, els alumnes van elaborar un guió, van fer fotografies i gravacions i ho van editar mitjançant l’aplicació iMovie.
El resultat d’aquesta feina és molt interessant.
Us animem a veure el vídeo i conèixer una mica més la nostra biblioteca!

Tallers sobre estereotips racistes i migracions a 4t ESO

Durant el mes de gener, l’alumnat de 4ESO ha participat al propi centre en dos tallers impartits per les associacions Ruido Photo i SOS Racisme amb l’objectiu de sensibilitzar a nois i noies sobre el racisme i la xenofòbia, així com sobre el paper que juguen els mitjans de comunicació en la construcció d’un discurs estereotipat i fins i tot discriminatori envers les persones racialitzades i migrants.

Ambdues activitats s’inclouen dins del Pla d’Acció Tutorial i tindran la seva continuïtat en un nou taller que rebran aquells i aquelles alumnes interessats en dur a terme una campanya antirracista a l’Institut l’Alzina com a part del Servei comunitari que es realitza a 4ESO.

Exif_JPEG_420

Serveis Comunitaris a 4t d’ESO

Aquest, curs, hem començat un nou projecte, l’anomenat Servei Comunitari o ApS (Aprenentatge i Servei), ho fem d’acord amb la llei, i perquè a l’institut, vetllant per la formació integral de l’alumnat a través de l’esforç i l’autonomia personal volem aconseguir  que esdevinguin ciutadans responsables, compromesos, crítics, actius envers la societat i oberts al món.

En aquest procés, cal pensar en la necessitat de formar ciutadans qualificats, però també en ciutadans reflexius, capaços d’analitzar l’entorn en què viuen i de comprometre’s en la seva millora, per això volem avançar en aquelles competències que recullen certs valors i habilitats cíviques.

En aquest marc i d’acord amb l’article 79.1 e) de la Llei d’educació, el nostre centre posa en marxa per a aquest curs el Servei comunitari per a l’alumnat de 4t. D’ESO, amb la finalitat que experimentin i protagonitzin accions de compromís cívic, aprenguin en l’exercici actiu de la ciutadania, i posin en joc els seus coneixements i capacitats al servei de la comunitat.

Volem informar-vos que l’institut ha començat aquest nou projecte, associant el Projecte de Recerca de 4t d’ESO amb el servei Comunitari i amb l’elecció de l’alumnat segons les seves preferències, fent que cada professor/a que imparteix alguna assignatura a 4t d’ESO, faci un Servei Comunitari que tingui a veure amb l’assignatura que imparteix.

Ara tenim tres serveis en funcionament: Un de música (“Meditació amb vols tibetans” amb una associació de persones amb discapacitat intel·lectual), un de cultura i valors ètics (“Coneixem, compartim i convivim” amb usuaris de la tercera edat del Casal Congrés Indians) i un de castellà (“Darrera el teló”, on els alumnes comparteixen amb una  companyia de teatre per conèixer el què passa al darrera d’una obra)

Fins ara les experiències són positives, us seguirem informant.

Equip referent ApS de l’Institut l’Alzina: Raquel Martín/Jesús Navarro