Entrades

Trencapoemes de closques

L’anterior dijous, 11 de març, els alumnes de quart d’ESO van poder gaudir d’una activitat de poesia molt creativa gràcies al poeta Josep Pedrals. Els estudiants van llegir cinc textos de gèneres diferents per treballar la lectura en veu alta, l’expressió corporal i la modulació de la veu lligada al to del missatge: des d’una notícia real sobre el retard d’uns trens de la companyia Renfe fins al conte dels tres porquets.

Seguidament, els alumnes van avaluar la lectura dels textos en veu alta dels seus companys. En acabat, el Josep va centrar l’atenció en els poemes que els alumnes havien escrit prèviament per a l’activitat, però amb una mirada nova: va demanar que cada alumne recités un únic vers del seu poema per crear entre tots una peça poètica de grup.

El resultat va ser un text molt original, amb tocs còmics i ridículs, com també parts més profundes i reflexives.

Ben aviat inclourem al web de l’institut el vídeo del poema recitat pels alumnes.

Lídia Riera Oleari Di Bellagente

Llengua catalana i literatura

Lectures explosives a l’Alzina

Durant el final del primer trimestre i al llarg del segon, els alumnes de quart d’ESO van formar part del projecte “Lectures explosives”, en què es va reflexionar sobre l’obra Noel et busca, de l’autor Àngels Burgas. La primera sessió va consistir en una activitat lúdica, de coneixença del grup – classe, en la qual, la Món Mas, conductora del projecte, va repartir aleatòriament un objecte als alumnes del grup, com ara, els famosos ninots Gormiti, pilotes de tenis, pots per a fer bombolles de sabó i cordes per a saltar. El resultat? Cada alumne va interactuar d’una manera diferent davant l’objecte assignat i els companys que hi havia al seu voltant, fet que va donar peu a la reflexió final sobre com ens afecta la lectura en la nostra experiència vital. En definitiva, un mateix llibre, diverses respostes.

En la segona sessió es va recrear un judici entre els alumnes que defensaven el personatge principal de la història i els que en defensaven l’antagonista, amb la intenció de parlar de les segones oportunitats. Per acabar, la tercera sessió va servir de tancament del projecte, per cloure el debat sorgit del judici i situar els alumnes en el procés de creació literària, en la qual l’Àngel Burgas va explicar quins materials li havien servit d’inspiració per escriure Noel et busca, com també quins era el missatge que volia transmetre. Abans d’acomiadar-se de la Món i l’Àngel, els alumnes no es van poder resistir de demanar una dedicatòria del llibre a l’autor.

Lídia Riera Oleari Di Bellagente

Literapolis PART V

Capítol final: Ha arribat l’hora que l’alumnat comenci a crear.

Fins ara s’han familiaritzat amb l’aplicació, hi ha jugat i ha comprovat les dinàmiques, recompenses, puntuacions i premis que proposa, però  ara és el moment d’idear un itinerari per grup classe.

Cal confessar que no ha estat una tasca fàcil, que a vegades ens hem desesperat i patit, que ha calgut transformar arxius, retallar imatges i crear-ne, però gràcies a l’assessorament de la Sílvia Casellas i de la constant prova-error, els editors han estat capaços, a partir de les propostes dels companys i companyes, crear uns itineraris per descobrir el districte Nou Barris de la mà d’en Flanagan, un noi de la seva edat que intenta guanyar uns diners com a detectiu privat.

El fil conductor dels itineraris és: Com ser detectiu i no morir en l’intent, a través del qual el/la  jugador/a pot descobrir com és la vida d’un detectiu jove com en Flanagan alhora que descobreix més secrets de la novel·la detectivesca. Una proposta nova per a l’aplicació LiterapolisBCN  d’una de les novel·les que tenen com espai la ciutat de Barcelona. 

Departament de llengua catalana

LITERAPOLIS BCN | Part III

PART III

Els secrets que amaga una bibliotuber

Després d’haver-se posat en la pell d’un bibliotuber, vam pensar que seria interessant conèixer la trajectòria de la Mixa, una bibliotuber de trajectòria rellevant perquè compartís amb l’alumnat els ingredients essencials per crear recomanacions de llibres: passió per llegir, creativitat, enginy per resoldre qüestions tècniques i ganes de passar-ho bé compartint lectures, sense importar-nos el nombre de seguidors i fent cas únicament a les crítiques constructives.

Ens ha posat al dia amb el món booktuber: book haul, wrap up, bookshelf tour, Booktag, etc. que la Marta Meneu ens explica en aquest vídeo.

La Mixa ens va parlar de la plataforma digital  Què llegeixes?, de la qual forma part des de 2008, aquesta plataforma va ser creada el 23 d’abril del 2008 per la Institució de Lletres Catalanes amb l’objectiu de fomentar la lectura entre la població de Catalunya a través de les xarxes socials i el contingut multimèdia i audiovisual.

Finalment ens va recomanar alguns bibliotubers: Marta BotetJavier Ruescas,  Marta Meneu; etc. per seguir compartint lectures.

Departament de llengua catalana.

Esther Sobré i Mercè Torres

LITERAPOLIS BCN

PART I. L’origen.

La ciutat de BARCELONA va ser designada Ciutat de la Literatura per la UNESCO el desembre de 2015.  El programa de Ciutats de la Literatura UNESCO treballa amb l’objectiu que la literatura sigui un motor de desenvolupament i de progrés a les ciutats.

Un dels objectius dels programa és fomentar la lectura entre les persones joves i amb aquesta intenció des de l’Institut  de Cultura de Barcelona neix el mes de setembre de 2017 l’aplicació per a mòbils Literapolisbcn.

Es tracta d’una gimcana literària en la qual el/la jugador/a ha de localitzar els diferents punts geogràfics reals de la ciutat per on transcorre l’acció d’un llibre. Una vegada geolocalitzat cada indret, i després de resoldre una prova o un enigma, el jugador/a és recompensat/ada amb una nova informació i pot seguir jugant. Al final de cada itinerari, el jugador/a rep premis i recompenses.  S’hi pot jugar després d’haver llegit el llibre, per demostrar tot el que s’ha après de la lectura, o bé abans o després a fi de resoldre enigmes que van més enllà del relat de la novel·la per ampliar l’experiència lectora.

L’institut l’Alzina  participa del programa proposat pel CEB i l’ICUB que pretén, d’una banda, que l’alumnat faci ús de l’aplicació i, de l’altra, que sigui creador de continguts; és a dir, que proposi un itinerari alternatiu als existents o bé que en creï un de nou a partir d’una lectura del centre. 

Des del mes d’octubre hem anat fent diverses activitats: lectura del Els dies que ens separen de Laia Soler;  trobada amb la bibliotuber Mixa, sessions sobre la novel·la detectivesca, etc.

D’aquestes activitats n’heu tingut notícia via twitter,  Instagram, però avui n’iniciem un recull al bloc del centre. Estigeu atents i atentes, és una aventura emocionant!

Departament de llengua catalana i literatura

Esther Sobré i Mercè Torres

Gimcana literària per Barcelona

Els alumnes de 4t B hem recorregut els diversos espais que apareixen a la novel·la Els dies que ens separen de Laia Soler: Rambla Catalunya, Gran Via, plaça Catalunya, Liceu, la catedral i el parc de la Ciutadella, entre altres.
Un itinerari de 10 punts que proposa l’app Literapolis Bcn que combina el joc amb la descoberta de la ciutat.
El temps ens ha acompanyat en una jornada meravellosa.
Departament de llengua catalana
Mercè Torres i Esther Sobré

Sortida TV3

TV3 i Catalunya Ràdio

«M’ho imaginava més gran!», aquest és un dels comentaris més comuns després de visitar la televisió pública catalana TV3. Els espais que a la pantalla s’imaginen enormes esdevenen petits quan topem amb la realitat.28

I és que com cada any els alumnes de primer d’ESO han visitat les instal·lacions de TV3 i Catalunya Ràdio. Han trepitjat els platós de diversos programes, com ara, el Telenotícies, La Marató, Preguntes freqüents o Està passant. Han descobert que els decorats es munten i es desmunten i es modifiquen per poder-los aprofitar per diversos programes i que, tot sovint, la tele ens enganya amb decorats falsos.

Han conegut les diverses tasques dels professionals de la televisió (realitzador, mesclador, productor, càmera, presentador…) i alguns mecanismes com el teleprompter que conté el text que els 262628presentadors del TN llegeixen per no perdre el fil o el teclat Kairon que serveix per introduir text a la pantalla.  A més, han observat de ben a prop les unitats mòbils que es desplacen fora de les instal·lacions per informar-nos permanentment.

El tram els ha conduït fins a Catalunya Ràdio, on han pogut assistir en directe a l’emissió  d’APM i POPAP de Mariola Dinarès, a més d’entrar en diversos estudis de gravació per conèixer de primera mà els secrets de la ràdio: si un convidat tus, què ha de fer? com ens comuniquem amb el realitzador? com s’indica que s’està emetent?

Ha estat una visita que com cada any triomfa perquè viure en directe aquestes experiència no té preu.

Departament de llengua catalana

Rosa Simó i Esther Sobré