Entrades

Literapolis PART V

Capítol final: Ha arribat l’hora que l’alumnat comenci a crear.

Fins ara s’han familiaritzat amb l’aplicació, hi ha jugat i ha comprovat les dinàmiques, recompenses, puntuacions i premis que proposa, però  ara és el moment d’idear un itinerari per grup classe.

Cal confessar que no ha estat una tasca fàcil, que a vegades ens hem desesperat i patit, que ha calgut transformar arxius, retallar imatges i crear-ne, però gràcies a l’assessorament de la Sílvia Casellas i de la constant prova-error, els editors han estat capaços, a partir de les propostes dels companys i companyes, crear uns itineraris per descobrir el districte Nou Barris de la mà d’en Flanagan, un noi de la seva edat que intenta guanyar uns diners com a detectiu privat.

El fil conductor dels itineraris és: Com ser detectiu i no morir en l’intent, a través del qual el/la  jugador/a pot descobrir com és la vida d’un detectiu jove com en Flanagan alhora que descobreix més secrets de la novel·la detectivesca. Una proposta nova per a l’aplicació LiterapolisBCN  d’una de les novel·les que tenen com espai la ciutat de Barcelona. 

Departament de llengua catalana

Literapolis | Part IV

La novel·la detectivesca per Maite Roldán i No demanis llobarro fora de temporada d’Andreu Martín i Jaume Ribera.

El repte de Literapolis entrava en la recta final. Ara tocava llegir una novel·la en què les accions dels protagonistes tinguessin lloc a la ciutat de Barcelona. Vam escollir No demanis llobarro fora de temporada, d’Andreu Martín i Jaume Ribera, la primera novel·la d’aquests autors que té com a protagonista un agosarat adolescent aprenent de detectiu. Sabíem que alguns dels i de les nostres alumnes estaven avesats al gènere detectivesc, policíac, negre… però d’altres són grans amants del gènere romàntic i d’aventures. Per tant, necessitàvem una entusiasta de la novel·la negra: Maite Martín. Vam repassar els detectius més coneguts de la literatura: Sherlock Holmes, Hercule Poirot, Miss Marple, Philippe Marlowe… i vam descobrir curiositats, com ara l’origen drets de Miranda que la policia nord-americana ha de llegir en el moment de fer qualsevol detenció.

Per acompanyar la lectura de No demanis llobarro fora de temporada vam demanar a l’alumnat la creació d’un diari de lectura. Es tractava d’alternar la lectura de la novel·la amb la redacció de les reaccions que els provocava la redacció dels fragments que van llegint. Quan llegim moltes vegades ens vénen al cap idees, pensaments o reflexions al voltant de la lectura i que relacionem amb la nostra manera de veure el món, amb altres lectures que hem fet, amb el que ja sabem, amb fets que hem viscut…

Finalment vam tenir la visita d’Andreu Martín que va seduir el públic des de l’inici. Després d’una breu introducció sobre la seva trajectòria vital i professional a càrrec de Mercè Torres (vam descobrir que a l’edat de 5 anys ja va sentir el neguit de l’escriptura!) ens va parlar de la novel·la juvenil, de les dificultats i avantatges del procés d’escriptura a quatre mans, de l’origen del Flanagan, dels seus inicis com a lector i creador d’històries, etc. Va ser tot un plaer tenir-lo entre nosaltres.

Departament de llengua catalana
Esther Sobré i Mercè Torres

LITERAPOLIS BCN | Part III

PART III

Els secrets que amaga una bibliotuber

Després d’haver-se posat en la pell d’un bibliotuber, vam pensar que seria interessant conèixer la trajectòria de la Mixa, una bibliotuber de trajectòria rellevant perquè compartís amb l’alumnat els ingredients essencials per crear recomanacions de llibres: passió per llegir, creativitat, enginy per resoldre qüestions tècniques i ganes de passar-ho bé compartint lectures, sense importar-nos el nombre de seguidors i fent cas únicament a les crítiques constructives.

Ens ha posat al dia amb el món booktuber: book haul, wrap up, bookshelf tour, Booktag, etc. que la Marta Meneu ens explica en aquest vídeo.

La Mixa ens va parlar de la plataforma digital  Què llegeixes?, de la qual forma part des de 2008, aquesta plataforma va ser creada el 23 d’abril del 2008 per la Institució de Lletres Catalanes amb l’objectiu de fomentar la lectura entre la població de Catalunya a través de les xarxes socials i el contingut multimèdia i audiovisual.

Finalment ens va recomanar alguns bibliotubers: Marta BotetJavier Ruescas,  Marta Meneu; etc. per seguir compartint lectures.

Departament de llengua catalana.

Esther Sobré i Mercè Torres

LITERAPOLIS BCN

PART II. Descobrint l’aplicació.

Necessitàvem un bon inici i vam optar per llegir amb l’alumnat de 4t la novel·la  Els dies que ens separen de Laia Soler que narra dues històries d’amor; una viscuda l’any 1914, l’altra, en l’època actual; totes dues en un marc incomparable: la ciutat de Barcelona.

Durant la lectura l’alumnat prenia anotacions sobre els personatges, la trama, l’originalitat, l’estil, l’època, els espais, etc. a fi de crear un bibliotuber, és a dir, una recomanació del llibre en format  vídeo per penjar-lo a la xarxa.

Després de la lectura vam programar una sortida per jugar amb l’aplicació i demostrar tot el que l’alumnat sabia de la novel·la i recórrer els mateixos espais que l’Abril, la Marina o en Víctor…

L’autoraLaia Soler, una jove i prolífica escriptora lleidatana, ens va visitar al centre i vam poder parlar amb ella sobre la inspiració, la importància de trepitjar les biblioteques, la tasca d’escriptora, els personatges i la trama de la novel·la, els bibliotubers i les aplicacions i pàgines web que mantenen en contacte els joves escriptors: Goodreads, Wattpad, etc.

Mercè Torres i Esther Sobré

Departament de Llengua catalana i literatura

BIBLIOTUBER

https://drive.google.com/file/d/1eSFpQM-TPRDqkGyrBYRg_V72D7eXCnG9/view?ts=5c7fbc71

LA MEVA PEL·LÍCULA

https://drive.google.com/file/d/1W_EmjhllGQ6Xztquw2GD8izh0KbC8fpd/view?ts=5c7fbc3d

 

LITERAPOLIS BCN

PART I. L’origen.

La ciutat de BARCELONA va ser designada Ciutat de la Literatura per la UNESCO el desembre de 2015.  El programa de Ciutats de la Literatura UNESCO treballa amb l’objectiu que la literatura sigui un motor de desenvolupament i de progrés a les ciutats.

Un dels objectius dels programa és fomentar la lectura entre les persones joves i amb aquesta intenció des de l’Institut  de Cultura de Barcelona neix el mes de setembre de 2017 l’aplicació per a mòbils Literapolisbcn.

Es tracta d’una gimcana literària en la qual el/la jugador/a ha de localitzar els diferents punts geogràfics reals de la ciutat per on transcorre l’acció d’un llibre. Una vegada geolocalitzat cada indret, i després de resoldre una prova o un enigma, el jugador/a és recompensat/ada amb una nova informació i pot seguir jugant. Al final de cada itinerari, el jugador/a rep premis i recompenses.  S’hi pot jugar després d’haver llegit el llibre, per demostrar tot el que s’ha après de la lectura, o bé abans o després a fi de resoldre enigmes que van més enllà del relat de la novel·la per ampliar l’experiència lectora.

L’institut l’Alzina  participa del programa proposat pel CEB i l’ICUB que pretén, d’una banda, que l’alumnat faci ús de l’aplicació i, de l’altra, que sigui creador de continguts; és a dir, que proposi un itinerari alternatiu als existents o bé que en creï un de nou a partir d’una lectura del centre. 

Des del mes d’octubre hem anat fent diverses activitats: lectura del Els dies que ens separen de Laia Soler;  trobada amb la bibliotuber Mixa, sessions sobre la novel·la detectivesca, etc.

D’aquestes activitats n’heu tingut notícia via twitter,  Instagram, però avui n’iniciem un recull al bloc del centre. Estigeu atents i atentes, és una aventura emocionant!

Departament de llengua catalana i literatura

Esther Sobré i Mercè Torres

Programes en què participa l’Alzina

El Consorci d’Educació de Barcelona aquest curs 2018-19 va unificar els diversos programes que ofereix als centres educatius amb la finalitat de facilitar una planificació coherent en el si del centre per avançar en la transformació educativa.

Els programes en què l’Alzina participa formen part dels àmbits temàtics següents:

Igualtat d’oportunitats, comunitat i família

ÈXIT  

El Programa Èxit Acompanyament Educatiu promogut pel Consorci d’Educació de Barcelona ofereix suport en horari extraescolar a l’alumnat que, amb el suport adient, pot aconseguir més bons resultats acadèmics, consolidar els aprenentatges, els hàbits de treball, en definitiva, augmentar les expectatives de futur.

ÈXIT ANGLÈS 

El programa Èxit Anglès, promogut pel Consorci d’Educació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona i en col·laboració amb l’Escola Oficial d’Idiomes Barcelona-Drassanes, vol impulsar un pla de treball sistemàtic per millorar la competència en expressió, interacció i comprensió oral en llengua anglesa de l’alumnat del darrer curs d’educació primària i d’ESO. D’una banda, joves universitaris amb nivell mínim de B2 en llengua anglesa (MECR) duen a terme les sessions orals en petits grups amb l’alumnat. De l’altra, professorat nadiu de l’EOI Barcelona-Drassanes expert en el treball de l’oralitat du a terme cada mes sessions d’assessorament amb el professorat dels centres participants.

ENGINY 

El Programa Enginy s’ofereix com a recurs per a l’atenció educativa de tot l’alumnat d’ESO en el marc d’un sistema educatiu inclusiu, adaptant-se als nous reptes culturals, socials, econòmics, científics i tecnològics actuals; situant l’aprenentatge competencial com un pilar per promoure valors i actituds d’inclusió social per viure i aprendre junts i disminuir les desigualtats, tot destacant el paper dels docents i dels educadors com a agents impulsors d’aquests canvis. Per aquest motiu, els diferents projectes que s’ofereixen, pretenen esdevenir un modelatge per als docents, a més d’un aprenentatge competencial i vivencial per a l’alumnat. En formen part Programa  Grumet i Oficis de la ciutat.

Valors i ciutadania

PATRIMONIA’M 

El programa neix a partir d’una proposta entre el Consorci d’Educació i el MUHBA amb l’objectiu d’arrelar l’alumnat de Barcelona a la història de la seva ciutat a través del seu patrimoni, per entendre i comprendre com és la ciutat actualment. Cada centre patrimonia un vestigi material (diferents èpoques històriques) o un espai natural de la ciutat. Al voltant d’aquest element s’elabora un projecte que potencia les accions de recerca interdisciplinària, en el marc curricular de les diferents matèries fent més èmfasi en les de l’àmbit social, artístic i cultural. L’alumnat esdevé protagonista del seu aprenentatge assolint competències bàsiques de diferents àmbits. El professorat rep la formació en patrimoni des del MUHBA i l’assessorament a centres des del Consorci d’Educació.

Llengua, Plurilingüisme i Internacionalització

LITERÀPOLIS  

Literàpolis BCN. és un programa promogut per Barcelona ciutat de la literatura Unesco des de l’Institut de Cultura de Barcelona. El programa utilitza una aplicació mòbil que té una dinàmica de gimcana literària i que està basada en novel·les barcelonines. Té la intenció de fomentar la lectura i el coneixement de la ciutat entre el públic de 14 a 18 anys. L’aplicació Literapolisbcn, permet als participants localitzar diferents punts geogràfics reals de la ciutat per on transcorre l’acció d’un llibre desenvolupant un seguit de proves. La plataforma permet crear nous jocs-itineraris sense necessitat de programar. És un gestor de continguts organitzat de tal manera que, si es tenen els continguts treballats, la plataforma crea automàticament l’itinerari i aquest és visible en qualsevol dispositiu mòbil des del moment en el qual es publica. El programa permet experimentar diferents itineraris i crear-ne de nous de forma cooperativa a partir dels llibres triats que situïn la seva acció a la ciutat.

Benestar, Salut i Esports

PROGRAMA SI 

Programa promogut pel Departament d’Ensenyament, en col·laboració amb la Fundació SHE. El Programa SI! incideix en quatre components: l’alimentació, l’activitat física, el coneixement del cos i la gestió de les emocions. La intervenció va dirigida a l’alumnat, a les seves famílies, al professorat i a l’ambient escolar.

Coneixement científic i tecnològic

MOSQUITO ALERT  

El programa es basa en l’ús de l’aplicació per a mòbils i tauletes (mosquitoalert). Té l’objectiu d’unir ciutadans, científics i gestors en la lluita contra els mosquits que transmeten malalties. L’estructura del programa separa les activitats en tres blocs. Un primer bloc de treball a l’aula on l’alumnat entra en contacte amb els coneixements i habilitats necessaris per participar en el projecte de ciència ciutadana. Un segon bloc d’us de l’aplicació a camp. Un tercer bloc d’anàlisis conclusions i debat sobre els resultats del mapeig realitzat amb l’aplicació.

Transformació educativa

XARXES PER AL CANVI

Xarxes per al Canvi promou i facilita al centre educatiu la participació en una xarxa de centres pròxima territorialment per tal d’afavorir i compartir la transformació educativa dins el mateix centre i de forma sistèmica amb l’entorn. És un program

Literapolis

L’app Literapolis permet descobrir Barcelona als àvids lectors de novel·les. Avui, de la mà de Laia Soler i la seva obra Els dies que ens separen