Entrades

Activitats contra la LGTBIQ+fòbia

En el marc del dia internacional contra la LGTBIQ+fòbia, l’institut s’ha vestit de color per lluitar-hi.
La setmana passada l’alumnat de la comissió ecofeminista i altres persones interessades van estar muntant una exposició, amb l’ajuda del punt JIP de Sant Andreu i del professorat, per visibilitzar la diversitat afectiva, sexual i de gènere i per fer reflexionar sobre la necessitat d’aturar l’odi i la discriminació que segueixen patint. Segons l’Observatori contra l’Homofòbia i l’Oficina per la No Discriminació les dades de casos de discriminació per LGTBIQ+fòbia han incrementat en els últims anys.
L’escala principal del centre es va tenyir dels colors de les banderes LGTBIQ+, trans* i d’identitat de gènere no binària.
Aquesta setmana les diferents classes estan passant per l’exposició comptant amb les explicacions i reflexions de luxe d’algunes alumnes voluntàries.
A més a més l’alumnat de 1r i 3r d’ESO han pogut xerrar online sobre la transsexualitat de la mà d’un estudiant trans i una professora trans, a qui agraïm moltíssim que ens hagin obert la mirada.
Us deixem un recull amb algunes fotografies.  https://photos.app.goo.gl/W6VDrjxasoA7R7tx5

Morir por ser gay: el mapamundi de la homofobia

Once países aún castigan las relaciones homosexuales con la muerte. En uno de cada tres son ilegales

Morir por ser gay: el mapamundi de la homofobia

Hay un mapa del mundo que se divide básicamente en dos colores. Uno impregna 70 países, donde ser gay o lesbiana es ilegal, incluso letal. Otro tiñe las 123 naciones donde mantener relaciones sexuales con personas del mismo sexo no está castigado. La mayor asociación de defensa del colectivo LGTBI del mundo dibuja este croquis periódicamente que muestra cómo decrecen los lugares donde se persigue a las personas por su orientación sexual y emergen nuevas amenazas, como la llegada al poder de líderes homófobos.

En el informe Homofobia de Estado 2019 de la Asociación Internacional de Gais, Lesbianas, Bisexuales, Transexuales e Intersexuales (ILGA), difundido este miércoles, se han borrado del atlas de la infamia India, Trinidad y Tobago y Angola desde la última revisión, de 2017. Se han sumado al matrimonio igualitario Australia, Malta, Alemania y Austria, siendo ya 26 los países en el podio de la equiparación de derechos. La organización destaca también como símbolo de una mayor protección que nueve naciones hayan incluido en su constitución la mención explícita de que la orientación sexual no debe ser motivo de discriminación. Entre ellos Portugal, Ecuador, Bolivia o Sudáfrica, una isla de igualdad en el panorama africano.

El extenso trabajo de ILGA, de más de 500 páginas, revisa la legislación en todos los países miembros de la ONU. La 17ª edición se ha presentado durante la reunión anual de la federación, en Aotearoa (Nueva Zelanda). Su autor es el abogado argentino Lucas Ramón Mendos.

El peligro de morir por mantener relaciones homosexuales no ha disminuido respecto al último informe. Seis países lo castigan con la pena capital: Arabia Saudí, Irán, Yemen, Sudán, 12 Estados que conforman Nigeria y parte de Somalia. Además, un gay puede ser condenado a muerte en Mauritania, Emiratos Árabes Unidos, Catar, Pakistán y Afganistán. El informe resalta que aunque Irak ha desaparecido de la lista “por la eliminación del Estado Islámico, queda como un país que criminaliza de factodebido a que persigue a los homosexuales utilizando leyes de escándalo público, prostitución y otras”.

En otros 26 la condena máxima por estos actos varía entre 10 años de prisión y cadena perpetua. En 31 se castiga con hasta ocho años. En resumen, en uno de cada tres países (35%) es peligroso mostrarse como miembro de la comunidad LGTBI. En 68 naciones, señala el estudio, “hay leyes que explícitamente prohíben los actos sexuales consensuados entre personas del mismo sexo y dos más los criminalizan de facto. Además, jurisdicciones que no pertenecen a Estados miembros de la ONU también castigan estas conductas, como Gaza, las Islas Cook y ciertas provincias de Indonesia”.

La muerte y la prisión son los casos extremos de una violencia que, desde la cumbre del poder, se inflige con las leyes. Al menos 32 países, recalca el informe, han impulsado medidas para limitar la libertad de expresión (incluidas leyes de propaganda que prohíben la promoción de la homosexualidad o las relaciones sexuales “no tradicionales”). En 41 naciones se imponen trabas a las organizaciones LGTBI para ser legalizadas o trabajar, “lo que incrementa el peligro al que se exponen los activistas”.

La situación de Chechenia se califica de “crítica” y refleja las torturas y persecuciones infligidas por las autoridades a gais y lesbianas. El pasado enero los activistas denunciaron que dos personas habían muerto y 40 más permanecían detenidas en otra purga. También las regresiones y amenazas forman parte del panorama que dibuja el informe. Horas antes de la presentación, el general Jair Bolsonaro, presidente de Brasil, declaraba en Washington tras encontrarse con su nuevo aliado en tantas cosas, Donald Trump: “Respetamos a la familia tradicional, somos temerosos de Dios, en contra de la ideología de género, de lo políticamente correcto y de las fake news”.

Aunque más lento que lo deseado, señalan los miembros de ILGA, también se producen progresos. Quizá lo más evidente sea, como se destaca en la edición de este año, que India, un país de gran envergadura e influencia, haya acabado con una ley victoriana que prohibía las relaciones homosexuales, castigadas con una pena máxima de cadena perpetua. Tal medida ha supuesto que baje dramáticamente el número de personas sometidas a leyes homófobas, hasta el 27% de la población mundial.  Desde septiembre de 2018, 1.300 millones de ciudadanos indios no están en ese grupo.

Veintiséis países reconocen el matrimonio entre personas del mismo sexo y 27 han regulado las uniones civiles, 72 naciones tienen leyes que protegen a los homosexuales y lesbianas de ser discriminados en el trabajo. 39 poseen normas que castigan la incitación al odio, la discriminación o la violencia contra una persona por razón de orientación sexual y 28 permiten adoptar a gais y lesbianas.

Font: https://elpais.com/sociedad/2019/03/19/actualidad/1553026147_774690.html

Treball, Afers Socials i Famílies adapta tots els seus formularis i comunicació administrativa a la diversitat sexual, d’expressió de gènere i familiar

És el primer pas cap a la total adaptació de la comunicació administrativa de la Generalitat i vol ser un referent per a la resta de les administracions catalanes en matèria de respecte a la diversitat LGBTI
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies adaptarà tots els seus formularis i comunicació administrativa a la diversitat sexual, d’expressió de gènere i familiar. El conseller Chakir el Homrani ja ha signat la instrucció departamental corresponent que permetrà visibilitzar i respectar aquesta diversitat.
Aquesta instrucció, que té vocació de ser implantada a tots els departaments de la Generalitat i a l’hora esdevenir un model per als ens locals i organismes privats, és fruit del desplegament reglamentari de la Llei 11/2014, de 10 d’octubre, per a garantir el drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals (LGBTI) i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. L’objecte de la llei, tal com recull l’article 1 de la mateixa, és “establir i regular els mitjans i les mesures per a fer efectiu el dret a la igualtat i a la no-discriminació per raó d’orientació sexual, d’identitat de gènere o d’expressió de gènere, en els àmbits, tant públics com privats, sobre els quals la Generalitat i els ens locals tenen competències”.
És per això que amb aquesta instrucció s’abandona l’exclusivitat del formulisme binari home/dona i s’obre l’opció a què les persones transsexuals, transgènere i intersexuals que no se senten identificades amb aquest binarisme sexual es defineixin com a no binàries (ni home ni dona). La nova formulació que la instrucció aprova és la d’una tercera casella.
D’altra banda, la nova instrucció també possibilita que es presentin formulacions per a famílies monoparentals i homosexuals.

La Direcció General d’Igualtat, òrgan coordinador de les polítiques públiques LGBTI, manifesta que amb aquesta instrucció no només s’eviten discriminacions envers el col·lectiu, sinó que serveixen també per  visibilitzar la diversitat sexual i d’expressió de gènere al conjunt de la societat. La directora general d’Igualtat Mireia Mata ha afirmat que “la comunicació administrativa és també un espai on posar de manifest el respecte a la diversitat, i amb aquesta instrucció volem obrir un camí a totes les administracions catalanes que a hores d’ara aposten per les polítiques públiques LGBTI”.

Decret d’Alcaldia per al qual es garanteix el dret de les persones transsexuals i transgènere i les persones intersexuals

Us informem que el passat dimecres 13 de març es va publicar al BOPB l’aprovació provisional del Decret d’Alcaldia per al qual es garanteix el dret de les persones transsexuals i transgènere i les persones intersexuals a ser tractades i anomenades d’acord amb el nom i el gènere amb els quals s’identifiquen, signat el 27 de febrer.

És per aquest motiu que s’ha obert  un període d’exposició pública de 30 dies hàbils perquè el conjunt de la ciutadania pugui dur a terme aportacions i/o les al.legacions que es considerin oportunes.

Les aportacions s’hauran de realitzar mitjançant instància al registre municipal del 14 de març al 17 d’abril.

Us adjuntem copia del decret provisional i de l’anunci del BOPB , on es fa constar que l’expedient 267/19 romandrà exposat al públic per a la seva consulta de dilluns a divendres de 9.00 a 14.00 hores a la Direcció de Serveis de Secretaria General de l’Ajuntament de Barcelona (Plaça Sant Miquel, 4-5, l’edifici Novíssim 4a planta).

Decret nom sentit – aprovació inicial 27febrer19

anunci-BOPB130319

Projecte Rainbow per la desestigmatizació LGTBI a l’escola Turó Blau

El projecte Rainbow implementat a l’escola Turó Blau de Sant Andreu s’emmarca en el Programa de Formació i Implementació Educativa d’Inclusió de la Diversitat Familiar-Afectiva LGBTI.

El projecte Rainbow implementat a l’escola Turó Blau de Sant Andreu s’emmarca en el Programa de Formació i Implementació Educativa d’Inclusió de la Diversitat Familiar-Afectiva LGBTI d’orientació i expressió en Escoles d’Infantil i Primària.

És un projecte per a la prevenció de conductes homòfobes i la prevenció de la marginació social de les persones LGTB (i les seves famílies) i de les famílies LGTB.

A més, la iniciativa vol celebrar la igualtat i la diversitat des de la diferència. I això implica promoure valors i actituds de respecte mutu no només com una forma de prevenir l’homofòbia, sinó també com una forma de créixer i ser educat en el respecte a la diferència i la singularitat de totes les persones.

L’objectiu prevenir per evitar casos d’homofòbia en totes les seves expressions: insults i vexacions, agressions físiques, estereotips, marginació social, marginació laboral, problemes de salut, etc.

La manera de treballar és proporcionar a centres educatius adscrits com el Turó Blau les eines necessàries per potenciar les actituds de respecte i integració de la diversitat afectivo-sexual i familiar així com l’acceptació normalitzada de tot tipus de diversitat sexual i afectiva, d´identitat de gènere i dels diferents models de família. En definitiva, per educar en una societat més justa i respectuosa amb totes les persones, sigui quina sigui la seva expressió afectiva.

Paraules com «gay» o «lesbiana» estan totalment estigmatitzades i prohibides a l’escola. Què fem, doncs, amb tots aquells infants que potencialment tindran una orientació sexual o una expressió de gènere no normativa?

Què fem per incloure tots els models familiars i que tot l’alumnat se senti que el seu model familiar es tingut en compte? Hem de començar a ser conscients que en cada escola, en cada aula, hi trobarem alumnes que sentiran que no encaixen en els models de gènere expressats com a correctes o del que expressen tenir els seus companys i/o companyes. És necessari proporcionar un entorn amable i de suport per a aquests infants i també per tal que la resta se n’adoni que hi ha diferències que ens enriqueixen a totes i tots.

El Programa Educatiu Escoles Rainbow té com a objectiu promoure el coneixement sobre diversitat afectiva i familiar en professorat i alumnat. Hem d’ensenyar als infants que les persones LGTBI existeixen i que no és molt més complicat que entenguin que quan ens fem grans hi ha noies que s’enamoren de nois i hi ha noies que s’enamoren de noies. No és molt més complicat, si hem de ser sincers.

CONCURS DE CURTMETRATGES “IMPLICA’T” 

El Casal Lambda convoca el quart CONCURS DE CURTMETRATGES “IMPLICA’T” adreçat a alumnat d’ensenyaments secundaris, sobre la temàtica de l’Homofòbia.

L’objectiu és que els curts finalistes i guanyador(s) puguin esdevenir eines de sensibilització sobre la xacra de l’homofòbia. Creiem que la participació dels joves és fonamental en la prevenció de l’homofòbia i, d’altra banda, la creació i la realització de missatges breus en forma de curt, els farà conèixer i debatre una vessant més del maltracte, l’abús i la violència entre joves. I sens dubte, els curts garantiran un llenguatge i unes formes que arribaran amb més facilitat a d’altres joves.

http://lambda.cat/index.php/assessories/assessoria-educativa/curts-homofobia/684-4t-edicio-concurs-de-curtmetratges-contra-l-homofobia-implica-t

Escoles “Rainbow”: centres que integren la diversitat afectiva i de gènere

Des de la Direcció General d’Igualtat de la Generalitat de Catalunya promouen la no discriminació (per raons d’identitat sexual, ni identificació de gènere ni expressió de gènere) i vetllen pel compliment de la llei 11/2014.

Cal prevenir la discriminació i mostrar una comunitat educativa diversa per tal d’aconseguir que tothom s’hi senti inclòs i acceptat.

Per això els centres incorporem a la nostra documentació la casella del no binari.

Per mostrar la diversitat de gènere i per a sensibilitzar la població general. Al departament estan parlant amb idescat per tal d’incorporar-ho als impresos de preinscripció i matrícula.

Ja no només es pregunta als impresos si ets home o dona, sinó que existeix l’opció de posar “no binari”, és a dir, la que marcaria algú que no se sent ni home ni dona. O que, se senti com se senti, no vol explicitar-ho ni etiquetar-se. Que se sent persona.

El fet d’incloure aquesta tercera opció permet a les persones expressar el seu gènere d’una manera no-normativa. No està obligat a conformar-se amb els gèneres binaris (home i dona) i obre la porta a la diversitat.

Us mostrem una notícia de com són els centres que estan posant en pràctica mesures integradores respecte la diversitat de gènere.

http://www.ccma.cat/324/escoles-rainbow-centres-que-integren-la-diversitat-afectiva-i-de-genere/noticia/2860598/