Entrades

Sant Jordi confinat

Aquest any no podrem celebrar la festa literària de Sant Jordi de la manera tradicional.

Però hem pensat que, una diada tan important per nosaltres, no la podem deixar passar sense fer cap activitat. Per això hem proposat a l’alumnat que participi en la Diada, però des del confinament; és a dir, ja que no festejarem un concurs literari tradicional, recordarem la Festa d’una manera diferent.

Els proposem que si tenen poemes, relats… en qualsevol llengua i en qualsevol format (escrit, vídeo llegint o recitant els vostres escrits…) ens els enviïn i els penjarem al web de l’Alzina. Així, no serà cap concurs, simplement deixarem constància que, fins i tot amb confinament, el cavaller, la rosa, la princesa, el drac i… els llibres, en definitiva SANT JORDI, continua present entre nosaltres.

ÀMBIT LINGÜÍSTIC de l’Institut L’Alzina

CARTES amb COR Educació i Sanitat bateguem juntes

Benvolgudes famílies,
Us fem arribar una proposta.
Aquest és una iniciativa que neix en unes circumstàncies molt especials i en uns moments molt difícils per a tothom. Volem que les nenes i nens de totes les Escoles i que les noies i els nois dels instituts de Catalunya, des d’Infantil fins a Cicles formatius, passant per la Primària, l’ESO i el Batxillerat envieu dibuixos, poemes, vídeos, cartes als Hospitals de Catalunya per a les persones que ara hi ha ingressades en els nostres hospitals i per a tot el nostre increïble personal sanitari.

Ajudem i compartim amb les persones ingressades perquè se’n surtin al més aviat possible, per recolzar-los des del nostre confinament.

Ajudem i compartim amb tot el personal sanitari (personal neteja, infermeres, auxiliars d’infermeria, tècnics de laboratori, tècnics d’imatge, zeladors, metges, administratives i voluntaris ) que amb els seus esforços estan tirant endavant una situació fins ara mai viscuda.

Ens agradaria que les direccions dels centres educatius, els i les docents (mestres, professorat) i tothom que formi part de la comunitat educativa, escrigui una carta i demani al seu alumnat que hi faci una petita / gran aportació en situacions emocionalment difícils. Els hospitals demanen: dibuixos, cartes, poemes, vídeos,… per donar i fer més suportable aquesta situació de tensió i angoixa que estan vivint.

Fem-ho possible.

Els dibuixos, els escrits, les imatges… ens ajuden a expressar emocions i poden ajudar d’altres persones a expressar-les i a fer que tot aquest malson pugui ser portat d’una manera més càlida i acompanyada

Per fer això, necessitem una vegada més, com en tantes d’altres ocasions han demostrat, l’ajuda i solidaritat de tots i cadascun dels centres educatius d’aquest país.

De moment, els Hospitals que ja han obert un mail són:

Hospital del Mar i l’Hospital Clínic de Barcelona

Els e-mails són els següents:

Sílvia Gelabert e-mail: silencimatge@gmail.com Sílvia Gelabert Professora d’un CFGS, i tècnic en diagnòstic per la imatge.

Adreça Twiter @imatgedesilenci

Hàbits cibersaludables

Benvolgudes famílies,

La pàgina web d’Internet segura posa a l’abast de tots els ciutadans material per tenir uns hàbits cibersaludables. Consulteu la seva pàgina! https://internetsegura.cat/habits-ciber-saludables/

Aquesta és la introducció que tenen a la seva pàgina:

Igual que intentem (o ens proposem) seguir un estil de vida sana, amb una alimentació equilibrada i practicar esport de manera moderada, quan parlem d’Internet també hauríem de tenir uns hàbits cibersaludables.

Benvinguts a l’apartat de ‘Practica els hàbits cibersaludables’, on trobaràs una sèrie de conceptes que t’ajudaran a desenvolupar el sentit crític en el dia a dia digital.

No t’omplirem ni de tecnicismes ni de conceptes inintel·ligibles, sinó que ho farem de manera divulgativa i entenedora: volem que et converteixis en un ciutadà digitalment segur! Entre tots fem una Internet més segura.

En la situació d’excepcionalitat, l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya manté la ciutadania informada amb nous materials en aquesta pàgina on trobaràs aviat molts consells i recursos de la campanya sobre hàbits cibersaludables.

Els ciberhàbits a practicar a casa:

Frau digital
Quelcom que és estrany o massa bo per ser cert, podria ser un atac.

Dispositius al dia
Actualitzant-los podem estalviar molts disgustos.

Revisa privacitat
Perquè no es beneficiïn de les nostres dades personals.

Dades segures
Les credencials són l’escut a molta informació sensible.

Civisme digital
No hem de contribuir a fer difusió d’informació que no hem contrastat.

En un lugar de la Mancha…

Quatre alumnes de 2n d’ESO van confeccionar un vídeo com a colofó al seu treball i a la seva exposició oral sobre El Quixot, de Miguel de Cervantes, que havien de fer el divendres 13 de març a la classe de castellà. Com que aquell dia ja estava tancat el centre, us l’ensenyem ara.

 

 

Cancel·lació de les Portes Obertes

Com ja sabeu el centres educatius romandran tancats fins al dia 27 de març seguint instruccions del Departament de Salut i com a mesura excepcional per contenir el coronavirus, per la qual cosa la jornada de Portes Obertes prevista per al 21 de març queda cancel·lada. 

Havíem planificat una xerrada per explicar-vos el nostre projecte educatiu i una visita guiada pels diversos espais del centres. En aquests espais professorat i alumnat us haguessin mostrat el dia a dia del centre: el treball per projectes a 1r i 2n d’ESO, el servei comunitari de 4t d’ESO, les pràctiques del taller de Tecnologia i dels  laboratoris de Ciències, les activitats esportives i musicals. A més, haguéssiu pogut conèixer algunes de les comissions que estan en funcionament i que impliquen una participació activa de l’alumnat com és la Comissió de Coeduació i l’Assemblea Feminista, les que s’estan gestant, com la Comissió Verda, o la feina que s’està desenvolupant des de la Comissió de la Biblioteca per promoure el gust per la lectura.

Per conèixer-nos una mica millor teniu a la vostra disposició aquest  dossier informatiu

Ens hagués agradat moltíssim compartir la jornada de manera presencial amb vosaltres, però les circumstàncies d’emergència sanitària ens obliguen a fer-ho de manera virtual.

Per aquest motiu obrirem el fòrum de l’Alzina per resoldre les vostres preguntes (teniu l’accés al fòrum a la pàgina web del centre, a la part superior) i podreu seguir-nos a través del Twitter @iesalzina.

Cuideu-vos! Cuidem-nos. Ens en sortirem.

Equip directiu

Orientant l’alumnat de 4t a l’Espai Garcilaso

El 4 de març de 2020, l’alumnat dels tres quarts d’ESO de l’ @iesalzina i de cara a l’orientació després dels nostres estudis obligatoris i els primers postobligatòria, hem tornat a l’Espai Garcilaso per poder escoltar l’experiència d’una dona pionera en un ofici estigmatitzat com a masculí.

Si en les primeres dues sessions van ser la Judith Armstrong i la Rosa Vergés, en aquest cas és l’Alícia Montoro, caporal dels bombers de Barcelona qui ens ha explicat la seva fascinant experiència.

L’alumnat ha estat molt atent i molt interessat en les seves paraules.

 

Carnestoltes 2020

Compartim amb vosaltres les fotografies del Carnestoltes 2020, en la que han resultat guanyadors/es les comparses:
  • ALZINA D’OR  CATEGORIA INDIVIDUAL PER NAIR, DE SEGON D’ESO
  • ALZINA DE PLATA CATEGORIA INDIVIDUAL PER SARAY, DE PRIMER D’ESO

  • ALZINA D’OR CATEGORIA COL·LECTIVA PER LA BANDA, DE SEGON DE BATXILLERAT

  • ALZINA DE PLATA CATEGORIA COL·LECTIVA PER TURKISH DE SEGON DE BATXILLERAT

Volem agrair a totes les persones que han col·laborat en aquesta edició del Carnestoltes, sense la vostra implicació aquesta festa no seria possible.

Serveis Comunitaris a 4t d’ESO

Aquest, curs, hem començat un nou projecte, l’anomenat Servei Comunitari o ApS (Aprenentatge i Servei), ho fem d’acord amb la llei, i perquè a l’institut, vetllant per la formació integral de l’alumnat a través de l’esforç i l’autonomia personal volem aconseguir  que esdevinguin ciutadans responsables, compromesos, crítics, actius envers la societat i oberts al món.

En aquest procés, cal pensar en la necessitat de formar ciutadans qualificats, però també en ciutadans reflexius, capaços d’analitzar l’entorn en què viuen i de comprometre’s en la seva millora, per això volem avançar en aquelles competències que recullen certs valors i habilitats cíviques.

En aquest marc i d’acord amb l’article 79.1 e) de la Llei d’educació, el nostre centre posa en marxa per a aquest curs el Servei comunitari per a l’alumnat de 4t. D’ESO, amb la finalitat que experimentin i protagonitzin accions de compromís cívic, aprenguin en l’exercici actiu de la ciutadania, i posin en joc els seus coneixements i capacitats al servei de la comunitat.

Volem informar-vos que l’institut ha començat aquest nou projecte, associant el Projecte de Recerca de 4t d’ESO amb el servei Comunitari i amb l’elecció de l’alumnat segons les seves preferències, fent que cada professor/a que imparteix alguna assignatura a 4t d’ESO, faci un Servei Comunitari que tingui a veure amb l’assignatura que imparteix.

Ara tenim tres serveis en funcionament: Un de música (“Meditació amb vols tibetans” amb una associació de persones amb discapacitat intel·lectual), un de cultura i valors ètics (“Coneixem, compartim i convivim” amb usuaris de la tercera edat del Casal Congrés Indians) i un de castellà (“Darrera el teló”, on els alumnes comparteixen amb una  companyia de teatre per conèixer el què passa al darrera d’una obra)

Fins ara les experiències són positives, us seguirem informant.

Equip referent ApS de l’Institut l’Alzina: Raquel Martín/Jesús Navarro

Carnestoltes 2020

Avui l’alumnat de segon de batxillerat ha passat per les classes per informar de les consignes per la setmana del Carnestoltes. Són les següents:

CONSIGNES CARNESTOLTES 2020

17 de febrer  Els dilluns ens costa despertar, el pijama hauràs de portar.

18 de febrer El dimarts l’estil amb un company/a intercanviaràs.

19 de febrer El dimecres tenim ganes d’estiu,  agafa la tovallola i el banyador que serà un dia joliu.

20 de febrer El dijous ens mudem, elegants a l’insti vindrem.

21 de febrer… Carnestoltes!!!

Xocolatada solidària 2020

El divendres 21 de febrer l’AFA del Ferran i Clua i l’AFA de l’Alzina organitzen conjuntament la xocolatada solidària per recollir diners per a la investigació del càncer infantil.
El dia de la xocolatada podran portar un 1€ i comprar xocolata. La xocolata es farà a les 10h a la rambleta que hi ha entre l’Institut i l’escola Ferran i Clua.
L’empresa Com a casa cedeix la xocolata sense cost.
Hi haurà un segon torn a les 16.30h.