Entrades

Mural sobre les dones de l’Antiguitat grega

Safo de Lesbos, Diòtima, Olímpia d’Èpir, Teano de Crotone i Aspàsia de Milet són algunes de les dones de l’Antiguitat grega els noms de les quals han arribat, malgrat la invisibilització i la desautorització històriques, fins a nosaltres.

Amb l’objectiu de conèixer-les una mica més i de valorar les seves aportacions en àmbits com la política, la literatura, la filosofia i la ciència en una època que solia confinar el sexe femení a l’espai domèstic, els i les alumnes de la matèria de Cultura clàssica de 2n de l’ESO han realitzat un petit treball de recerca sobre aquests personatges, que amb el seu exemple ens mostren que, fins i tot en els moments històrics més adversos, sempre hi ha hagut dones que han trobat un espai de llibertat.

El resultat es pot veure en el mural del Departament de Socials, al segon pis del nostre institut.

XERRADA VERS L’APODERAMENT DE LES DONES

Donat que és el mes de la dona, des de la nostra Entitat moguts amb aquest motiu organitzem properament una xerrada dirigida a qualsevol persona, però especialment als/a les joves que moltes l’escolten.
Us esperem:
DIVENDRES 22 de març, de 18:30h a 19:30h
Entrada lliure. Agrairem confirmació prèvia d’assistència per motius d’aforament.

Quina feina faig? Feines lliures d’estereotips!

Quina feina faig? Feines lliures d’estereotips! és un nou recurs pedagògic en línia format per déu càpsules audiovisuals que contribueixen a la visibilització de les dones professionals de la indústria del cinema i, per tant, a obrir el camp de referències a les noies d’ESO, batxillerat i cicles formatius, en el moment d’orientar el seu futur laboral.
El projecte Quina feina faig? vol contribuir a visibilitzar les dones professionals del sector audiovisual. Mitjançant 10 càpsules audiovisuals protagonitzades per diferents dones del món del cinema, descobrim les feines que desenvolupen des d’una mirada lliure d’estereotips.
Gràcies a aquestes càpsules podem:
  • Conèixer diferents oficis que, malgrat la seva infrarepresentació, algunes dones desenvolupen amb plenes competències i reconeixement.

  • Obrir el camp de referències a futures opcions professionals per adreçar-les, com a mesura d’acció positiva, a les noies en el moment que han d’orientar la seva vida acadèmica i professional.

  • Desvetllar la creativitat professional de l’alumnat en diàleg amb els missatges convencionals que forneixen les cultures del treball en l’àmbit audiovisual.

Dones que vàrem canviar el món

Durant aquesta setmana a l’institut estem gaudint d’una exposició itinerant, “Dones que vàrem canviar el món“, elaborada per diversos parcs científics i tecnològics de tot l’estat. L’exposició permet treballar diversos continguts relacionats amb la ciència i les dones.

Un dels objectius de la Comissió de coeducació és visibilitzar la contribució de les dones a tots els àmbits i matèries, per això hem portat aquesta exposició a l’institut.

Invitem a les famílies a visitar-la en horari de tarda, de 15 a 18h dimarts i dijous. Així mateix, estaríem molt contentes si us animéssiu a col·laborar d’alguna manera en aquesta comissió.

Podrem disposar de l’exposició fins al pròxim dilluns 21 de gener.

MANIFEST 25N

Avui moltes persones del nostre institut anaven vestides de negre amb algun element de color lila perquè hem celebrat un acte en motiu del 25 de novembre, Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones.

 Aquest és el manifest que s’ha llegit.

MANIFEST 25N

Som l’Assemblea feminista i per a la no discriminació.

Aquest any ens volem organitzar amb la Comissió coeducació per analitzar, reflexionar i dissenyar  accions amb l’objectiu que totes les persones ens sentim més lliures, perquè els models de gènere ens limiten, el masclisme ens perjudica a tots i totes  i volem créixer en un institut en què la diversitat sigui un valor.

Cada dia veiem notícies sobre assassinats de dones. És un comptador que no s’atura. Aquesta realitat no ens agrada i per això us volem convidar a reflexionar sobre les causes d’aquesta violència.

Si creieu que vosaltres no podeu fer res per aturar la violència de gènere us equivoqueu. Podeu començar per llegir els textos de cançons que hem penjat a les portes de les classes i els materials exposats a l’entrada del centre. Són materials que ens ajuden a identificar les arrels d’aquestes agressions, perquè les agressions són només la punta del iceberg de la violència de gènere. Aquest text que us llegirem és un testimoni d’una dona que pateix violència de gènere, però la violència de gènere té moltes més formes, estructurals, subtils i invisibles….com els missatges masclistes de les cançons, la publicitat i els videoclips sexistes, el control, el menyspreu, l’humor sexista, etc

ANEM SUMANT:

Estic caminant el mes ràpid possible, avui arribava abans a casa. Vaig tard, merda, vaig molt tard. Estic molt angoixada, tinc por, tinc molta por. Giro a la dreta i ja estic al meu carrer resant perquè no hagi arribat encara. Agafo les claus el mes ràpid possible i obro la porta, pujo corrents fins al segon pis, obro la porta amb la clau i veig q només ha donat una volta. Merda, ja es aqui.

-Ho sento moltíssim, ho sento he sortit tard de la feina no es culpa meva t’ho prometo no es culpa meva- dic entre llàgrimes.

-Que collons fas amb aquesta faldilla? En quin moment t’he dit que te la poguessis posar?

La primera bofetada

-No! Siusplau no, un altre cop no! Para! Para siusplau- Crido amb tota la cara plena de llàgrimes i del rimel corregut. Anava amb la cara de maldat, ràbia i fàstic de sempre.

M’arrenca la faldilla d’una estirada, em dona un cop de puny i m’empeny, ja estaba al terra, ja no podia fer res, ja m’havia començat a donar patades fortes, l’havia cagat, no sortiria aquesta vegada.

Un soroll d’ambulància em desperta

-Sara!!! Sara escolta’m, t’estimo moltíssim, t’estimo moltíssim

La meva mare plorava i plorava -Jo també t’estimo mama- tot comença a enfosquir-se i sento la meva mare com parla però cada vegada l’escolto menys fins que al final tot es negre i no hi ha soroll.

Fins quan haurà de durar? Hem de lliutar i ser valentes per acabar amb això.

Prou.

Ara no farem un minut de silenci perquè el que volem és alçar la veu i fer-nos sentir.  Podem escoltar música diferent, música que no contingui missatges sexistes com els que hem penjat a les portes. Perquè per aquí no hi passo.

Campanya de sensibilització “Les dones tenim dret a viure lliures de violències sexuals”

 

https://www.edubcn.cat/ca/suport_educatiu_recursos/plans_programes/coeducacio/dia_internacional_per_a_leliminacio_de_la_violencia_envers_les_dones

https://www.edubcn.cat/rcs_gene/extra/05_coeducacio/25_de_novembre/MANIFEST_25N2018_AriadnaOltra.pdf

http://dones.gencat.cat/web/.content/03_ambits/docs/cdoc_guiarec_violencia.pdf