Entrades

Treball, Afers Socials i Famílies adapta tots els seus formularis i comunicació administrativa a la diversitat sexual, d’expressió de gènere i familiar

És el primer pas cap a la total adaptació de la comunicació administrativa de la Generalitat i vol ser un referent per a la resta de les administracions catalanes en matèria de respecte a la diversitat LGBTI
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies adaptarà tots els seus formularis i comunicació administrativa a la diversitat sexual, d’expressió de gènere i familiar. El conseller Chakir el Homrani ja ha signat la instrucció departamental corresponent que permetrà visibilitzar i respectar aquesta diversitat.
Aquesta instrucció, que té vocació de ser implantada a tots els departaments de la Generalitat i a l’hora esdevenir un model per als ens locals i organismes privats, és fruit del desplegament reglamentari de la Llei 11/2014, de 10 d’octubre, per a garantir el drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals (LGBTI) i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. L’objecte de la llei, tal com recull l’article 1 de la mateixa, és “establir i regular els mitjans i les mesures per a fer efectiu el dret a la igualtat i a la no-discriminació per raó d’orientació sexual, d’identitat de gènere o d’expressió de gènere, en els àmbits, tant públics com privats, sobre els quals la Generalitat i els ens locals tenen competències”.
És per això que amb aquesta instrucció s’abandona l’exclusivitat del formulisme binari home/dona i s’obre l’opció a què les persones transsexuals, transgènere i intersexuals que no se senten identificades amb aquest binarisme sexual es defineixin com a no binàries (ni home ni dona). La nova formulació que la instrucció aprova és la d’una tercera casella.
D’altra banda, la nova instrucció també possibilita que es presentin formulacions per a famílies monoparentals i homosexuals.

La Direcció General d’Igualtat, òrgan coordinador de les polítiques públiques LGBTI, manifesta que amb aquesta instrucció no només s’eviten discriminacions envers el col·lectiu, sinó que serveixen també per  visibilitzar la diversitat sexual i d’expressió de gènere al conjunt de la societat. La directora general d’Igualtat Mireia Mata ha afirmat que “la comunicació administrativa és també un espai on posar de manifest el respecte a la diversitat, i amb aquesta instrucció volem obrir un camí a totes les administracions catalanes que a hores d’ara aposten per les polítiques públiques LGBTI”.