Entrades

8 de març: Dia Internacional de les Dones

El dia 8 de març es celebra a l’institut amb diferents activitats per tal de visibilitzar el paper de la dona a la societat.

Des de la comissió feminista s’ha elaborat un manifest i un vídeo on l’alumnat pren la veu per tal de denunciar aquelles coses que pensen que es poden millorar a l’institut.

Per altra banda, l’alumnat ha creat un mural amb dones referents de la història i s’han elaborat manifestos per llegir a l’hora del pati avui dia 7, ja que demà hi ha convocada la vaga feminista.

Tota aquesta feina s’ha recollit també en una notícia publicada a la web de l’ajuntament de Barcelona. Visca el 8 de març!

Visca el 8 de març!

Dia internacional de les dones

El passat dijous, l’alumnat del centre va participar en un taller d’estampació de samarretes en motiu del dia de internacional de la dona, organitzat per la comissió ecofeminista. El vestíbul del centre es va convertir en un gran estenedor reivindicatiu.

La pandèmia ha agreujat la desigualtat entre homes i dones. Els confinaments, el teletreball, la docència i l’aprenentatge virtual han provocat un augment de les desigualtats entre homes i dones. L’assumpció de tasques domèstiques ha augmentat sobretot per a les dones, com mostra l’enquesta sobre els usos del temps i el confinament del Centre d’Estudis d’Opinió. Segons aquesta enquesta, el 64,2% de les persones que manifesten ocupar-se de les responsabilitats escolars de les criatures són dones. Per això la campanya institucional d’aquest any apel·la a la corresponsabilitat:

https://dones.gencat.cat/ca/ambits/campanyes/8m-dia-internacional-dones/

Us deixem un recull d’imatges del taller de samarretes.

Setmana de les dones

La setmana prèvia al 8 de març hem fet diferents activitats en el que hem anomenat la “Setmana de les dones”.
Actualment hi ha un marc legal que aposta per la coeducació com una eina clau per acabar amb la discriminació per sexe i per a eradicar la violència masclista.
Totes aquestes lleis posen l’èmfasi en l’educació. Des de la revisió dels textos i materials que es treballen a l’aula, la incorporació del saber de les dones al currículum, l’ús del llenguatge inclusiu, la inclusió de la perspectiva de gènere en l’orientació professional i educativa, etc…
En aquesta setmana hem dut a terme diferents accions.   Per una banda el  Punt Jip de Garcilaso ha organitzat  un taller de pancartes a les hores de pati, que hem penjat per l’institut.
D’altra banda la  Comissió de Coeducació ha convidat al professorat a fer alguna activitat en motiu del 8 de març a les aules. També les alumnes de primer d’ESO i segon d’ESO  han preparat un taller sobre piropos i l’han fet a l’hora de tutoria.
Moltes gràcies a tothom per la vostra participació per fer una societat més lliure !!!!!

Dia internacional de les Dones, 8 de març

Com cada any, ens plau fer-vos arribar la Declaració institucional del 8 de Març 2020, que enguany porta el títol de la campanya Volem els mateixos drets. #NoCallis #Som8deMarç.

Com bé sabeu cal desmuntar les estructures que sostenen les discriminacions vers les dones en totes les esferes de la vida. Enguany, en el marc de la commemoració del Dia Internacional de les Dones, l’Institut Català de les Dones centra les reivindicacions en els drets de l’àmbit laboral.

Les dones només ocupen el 35,4% dels càrrecs de direcció i d’acord amb l’Índex d’igualtat de gènere de Catalunya aquesta és la dimensió on ens trobem amb les màximes desigualtats. Una de les causes d’aquesta i d’altres discriminacions laborals és que les tasques de cura continuen sent atribuïdes socialment a les dones, que són les que demanen, majoritàriament, les excedències per a la cura de familiars en un 91,1%, front al 8,9% d’homes.

La campanya #NoCallis #Som8deMarç posa en evidencia aquesta realitat a través de dues imatges gràfiques i un vídeo. Tant la Declaració institucional d’aquesta commemoració com aquests materials els trobareu a la vostra disposició en aquest enllaç del nostre web. També podreu consultar el dossier estadístic Les dones a Catalunya 2020, elaborat per l’Observatori de la Igualtat de Gènere (OIG) amb els principals indicadors de les desigualtats entre dones i homes.

FEMINISMES I COEDUCACIÓ

Programa d’Educació en Valors
Xerrada-taller
FEMINISMES I COEDUCACIÓ
13 de març de 2019, de 18 a 20 h

Escola Can Fabra · Sant Adrià, 20 · Barcelona

Els feminismes, com a moviments socials o corrents teòrics han estat fonamentals per assolir la igualtat de gènere. En l’àmbit educatiu i pedagògic els feminismes s’han expressat en la pedagogia coeducativa.

Aquesta proporciona tant a l’alumnat, com al professorat i a tota la comunitat educativa, estratègies que poden modificar les relacions de poder, d’abús i de limitacions estereotipades per a cada gènere.

En aquesta xerrada, l’objectiu és prendre consciència del pes que tenen les nostres creences i les pràctiques quotidianes en els rols de gènere. Una bona acció coeducadora tant a nivell de centre, com d’aula i entorn és fonamental per prevenir la violència masclista i LGTBIfòbica, per reduir conductes de risc i per facilitar la detecció prematura de relacions abusives.

 

PROGRAMA
18.00 h Benvinguda.

18.30 h Xerrada-taller “Feminismes i coeducació”, a càrrec de Cristina Sánchez Miret, doctora en sociologia i professora titular de la Universitat de Girona, i especialitzada en la investigació sobre la desigualtat social relacionada amb el gènere, l’edat i la classe social, i d’ Aida Rivas i Alba González, membre de la cooperativa Coeducacció, entitat que treballa per a la transformació educativa des d’una perspectiva de gènere.

20 h Cloenda.

 

Es prega confirmació d’assistència per garantir l’aforament a l’adreça electrònica imeb@bcn.cat

 

8M Dia internacional de la dona

24 libros para educar en igualdad

Cuentos con otra perspectiva, álbumes ilustrados, biografías o guías para docentes. Esta recopilación está plagada de títulos para enseñar y aprender con perspectiva de género.

https://www.educaciontrespuntocero.com/recursos/libros-educar-igualdad/73962.html

 

Cómo educar en el feminismo por Chimamanda Ngozi Adichie

En este breve libro de noventa páginas, Chimamanda plantea quince sugerencias a tener en cuenta para poder criar a una hija de forma feminista, siendo consciente de que en sí la crianza de cualquier hijo no es tarea fácil. A pesar de que muchos de sus consejos se basan en el mero sentido común y en enseñanzas tan básicas, como el respeto por los demás, una educación feminista no es algo sencillo. Esto se debe a que, como todo en el feminismo, exige una deconstrucción previa de la persona que va a educar, cuestionar la sociedad y desaprender muchas cosas que se interiorizan desde la infancia.