Entrades

25N, Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència vers les Dones

Com cada any, hem de recordar que la violència contra les dones i els col·lectius LGTBI no s’ha aturat. L’escalada de violència va des dels petits comentaris despectius, el sexisme en els mitjans de comunicació, el sexisme en el llenguatge i va pujant cap a aspectes més visibles, com són les agressions físiques, sexuals fins arribar al feminicidi. A això li diem l’iceberg de les violències masclistes.

Durant aquest trimestre, la Comissió de Coeducació-alumnes de l’Alzina ha anat preparant cartells amb frases que hem pensat i hem situat en aquest iceberg, i n’hem penjat un mural el 25N, dia contra la violència masclista, i hi hem posat les nostres mans.

A l’hora del pati algunes i alguns alumnes han llegit un manifest per visibilitzar i lluitar contra aquesta violència.

Us deixem algunes fotos del procés en aquest àlbum.

8 de març: Dia Internacional de les Dones

El dia 8 de març es celebra a l’institut amb diferents activitats per tal de visibilitzar el paper de la dona a la societat.

Des de la comissió feminista s’ha elaborat un manifest i un vídeo on l’alumnat pren la veu per tal de denunciar aquelles coses que pensen que es poden millorar a l’institut.

Per altra banda, l’alumnat ha creat un mural amb dones referents de la història i s’han elaborat manifestos per llegir a l’hora del pati avui dia 7, ja que demà hi ha convocada la vaga feminista.

Tota aquesta feina s’ha recollit també en una notícia publicada a la web de l’ajuntament de Barcelona. Visca el 8 de març!

Visca el 8 de març!

Comissió de coeducació

Com en cursos anteriors, continuem amb la comissió de coeducació amb molta il·lusió per incloure la perspectiva de gènere a les aules, al currículum i a la vida del centre.
Entre els nostres objectius està la promoció de formacions per al professorat, com la participació en el programa Coeduca’t; la generació d’un espai per compartir problemàtiques i accions a dur a terme respecte a aquests temes; la promoció d’actuacions per dates assenyalades com 25N i 8 març; la participació en estudis de recerca amb perspectiva de gènere; l’acompanyament de l’alumnat, especialment LGTBIQ+; o el treball al voltant de les discriminacions que puguin haver-hi al centre per raó de gènere o orientació sexual, entre d’altres.
Per a qualsevol consulta o suggeriment podeu posar-vos en contacte amb nosaltres al mail coeducacio@alzina.cat.

Activitats contra la LGTBIQ+fòbia

En el marc del dia internacional contra la LGTBIQ+fòbia, l’institut s’ha vestit de color per lluitar-hi.
La setmana passada l’alumnat de la comissió ecofeminista i altres persones interessades van estar muntant una exposició, amb l’ajuda del punt JIP de Sant Andreu i del professorat, per visibilitzar la diversitat afectiva, sexual i de gènere i per fer reflexionar sobre la necessitat d’aturar l’odi i la discriminació que segueixen patint. Segons l’Observatori contra l’Homofòbia i l’Oficina per la No Discriminació les dades de casos de discriminació per LGTBIQ+fòbia han incrementat en els últims anys.
L’escala principal del centre es va tenyir dels colors de les banderes LGTBIQ+, trans* i d’identitat de gènere no binària.
Aquesta setmana les diferents classes estan passant per l’exposició comptant amb les explicacions i reflexions de luxe d’algunes alumnes voluntàries.
A més a més l’alumnat de 1r i 3r d’ESO han pogut xerrar online sobre la transsexualitat de la mà d’un estudiant trans i una professora trans, a qui agraïm moltíssim que ens hagin obert la mirada.
Us deixem un recull amb algunes fotografies.  https://photos.app.goo.gl/W6VDrjxasoA7R7tx5

Experiències en 1a persona: el meu trànsit

La Raquel, professora trans d’un centre de secundària públic de la Mina, ens ha fet una xerrada online a tot 3r de l’ESO parlant sobre la seva experiència com a persona trans. Ha estat una trobada molt enriquidora on l’alumnat ha pogut fer preguntes i aprendre de l’experiència directa de la Raquel. Us deixem el seu instagram on podreu trobar diferent informació, com vídeos sobre el seu trànsit. @profe_raquel_anti 
Des de l’institut, i en especial des de la comissió de coeducació, volem agrair-li la seva participació i també la seva paciència amb els problemes tècnics inicials. Activitats com aquesta ens fan créixer plegades.

Violències sexuals contra les dones

Des de la comissió de coeducació us volem compartir aquesta web. Feu-li un cop d’ull, ens ha semblat útil i interessant.
Gràcies!

Feminismes a les escoles

Us compartim el blog Feminismes a les escoles, un espai per al centres que vulguin difondre i explicar les seves accions educatives  en relació a la perspectiva de gènere, coeducació i feminismes en general.

https://feminismesalesescoles.wordpress.com/

Jornades d’orientació laboral amb perspectiva de gènere

Dimecres 10 d’abril van tenir lloc les jornades d’orientació laboral amb perspectiva de gènere, organitzades per la Comissió de coeducació. Set dones amb diverses professions i trajectòries vitals van venir a explicar a l’alumnat de 4t la seva experiència. Vam comptar amb la col·laboració de dues mares d’alumnes del centre, Ana, biòloga i Marta, química, així com la presència d’una fustera, una arboristauna capatàs forestal, una ferrera i una geòloga.

L’any vinent repetirem l’experiència. Comptem amb la vostra participació!!

 

 

 

 

Sant Jordi 2019

Compartim aquest vídeo realitzat per la comissió de coeducació de l’Institut L’Alzina per reflexionar sobre els estereotips de gènere el dia de Sant Jordi.

 

Recordant la Neus Català

Recordant la Neus Català

L’observatori de llibres de text de l’Institut Català Internacional per la Pau, ha fet un informe segons el qual només un 7% dels referents científics, polítics o culturals que surten en els llibres de text d’ESO són dones. A més, algunes de les que hi surten no ho fan per mèrits propis sinó per la seva relació familiar o sentimental amb un home.

En els llibres d’història de tercer d’ESO per exemple hi surten 232 homes i 16 dones.

Però no hi ha hagut més dones destacables al llarg de la història de la humanitat?

Avui volem visibilitzar una dona que durant molt de temps va ser silenciada, per ser del bàndol dels perdedors i ser dona.

La Neus Català va morir aquest dissabte 13 d’abril, nascuda al Priorat, compromesa amb el bàndol Republicà com a infermera durant la Guerra Civil,  exiliada a França, col·laborà  amb la Resistència durant la Segona Guerra Mundial i finalment fou deportada al camp de  concentració nazi de Ravensbrück, on van morir 92.000 dones.

La Neus Català va donar el seu testimoni perquè, com deia ella, les futures generacions no visquim mai més el feixisme. Ha estat reconeguda la seva tasca per la preservació de la memòria històrica, la lluita antifeixista i defensa dels drets humans i els drets de les dones.

Volem compartir amb vosaltres l’entrevista biogràfica que l’any 1978 li va fer l’escriptora Montserrat Roig per a TVE Catalunya. La Neus Català explica la seva terrible experiència en el camp de concentració nazi, els crims contra la humanitat que van viure, però també la solidaritat i entre les dones que van resistir dignament aquella brutalitat.

L’ entrevista val molt la pena, no us deixarà indiferents!

50:03Arxiu TVE Catalunya – Personatges: Neus Català

Comissió Coeducació