Entrades

AMGEN Transferciencia

L’alumnat de 2n de batxillerat que fa l’optativa de biologia ha participat en unes activitats promogudes pel projecte AMGEN Transferciencia, que fomenta les vocacions científiques en l’alumnat de secundària: un taller sobre malalties neurodegeneratives realitzat per una investigadora de l’IBEC i una visita a aquest centre d’investigació.
Dimarts 18 d’abril l’alumnat va participar en un taller dut a terme per Maria Demestre, investigadora de l’IBEC, que els va parlar sobre la seva vida d’investigadora  treballant a Alemanya, Anglaterra i actualment a Barcelona; i els va fer una xerrada sobre malalties neurodegeneratives i models per investigar-les. A partir de dades de la seva pròpia investigació, l’alumnat va haver de fer representacions gràfiques, interpretar-les i comentar-les en grup.
Dijous 20 d’abril vam anar a visitar l’IBEC, situat al Parc científic de Barcelona, on vam poder disfrutar d’una xerrada sobre les investigacions que es duen a terme en aquest centre i visitar part de les instal·lacions.
Va ser una experiència molt profitosa i interessant per l’alumnat.

Seqüenciació amb tecnologies d’última generació

Aquest mes de març l’alumnat de Biologia de 1r de Batxillerat ha fet una sortida al Parc Científic de Barcelona.
A banda d’entendre què és el PCB i poder visitar els laboratoris d’una de les empreses que en forma part i depèn de la Universitat de Barcelona (gràcies a una mare que hi treballa), l’alumnat ha participat en el taller Seqüenciació amb tecnologies d’última generació.
En aquest taller han après diferents metodologies per llegir l’ADN i han aconseguit identificar el focus d’una hipotètica intoxicació alimentària. Han fet una extracció d’ADN de les maduixes que hipotèticament han causat la intoxicació i n’han desxifrat diverses seqüències d’ADN per saber si hi havia material genètic de bacteris i/o fongs.
A més a més la sortida ha servit per millorar la coneixença entre l’alumnat de Biologia del Batxillerat Internacional i el LOMLOE.
Aquí podeu veure altres fotos

Taller Plantes aromàtiques i culinàries, de la llavor al plat

L’alumnat de 3r d’ESO, a través de la matèria de biologia, ha participat en el taller “Plantes aromàtiques i culinàries, de la llavor al plat” dirigit per Nerea Iraragorri, @eljardimedicinalamalur.

En aquest taller, l’alumnat ha pogut treballar els òrgans dels sentits per identificar, reconèixer i tastar plantes que utilitzem habitualment com a remeieres o culinàries (romaní, farigola, sàlvia o orenga), així com a olorar els seus olis essencials i preparar receptes de cuina utilitzant-les.

Ha estat una experiència molt enriquidora i dinàmica, enmarcada en l’estudi i experimentació amb el sistema nerviós, que forma part del temari de 3r de l’ESO.

Projecte d'(I)nvisibles i (o)cultes

L’alumnat de 3r d’ESO va participar, a través de la matèria de biologia, en el projecte d'(I)nvisibles i (o)cultes impulsat pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB).
Fruit d’aquest projecte, algunes de les cartel·les fetes per l’alumnat de l’institut Alzina i els altres tres instituts participants, han estan seleccionades i incorporades en l’exposició digital de dones científiques del MCNB.
A la pàgina web del Museu es pot demanar l’exposició per imprimir en aquest enllaç:  https://museuciencies.cat/visitans/exposicions/itinerants/fem-creixer-lexposicio-invisibles-i-ocultes-projecte-escolar-22-23/

I Trobada de Biorecerca IB

L’alumnat de 1r de batxillerat d’IB dels instituts Broggi, Pedralbes i Alzina han participat en la “I Trobada de Biorecerca IB“.
La trobada ha començat amb una xerrada sobre el mètode científic a càrrec de la doctora Sílvia Lope Pastor i ha seguit amb les exposicions sobre Avaluacions Internes de Biologia a càrrec d’estudiants de 2n d’IB dels instituts participants.
Finalment s’ha fet una posada en comú entre tot l’alumnat per compartir dubtes i propostes. Ha estat una trobada molt educativa i un bon espai on l’alumnat IB dels instituts públics de Barcelona ha pogut conèixer-se i aprendre conjuntament.

Human Bodies

Durant aquests dies, l’alumnat de 3r de l’ESO ha visitat l‘exposició “Human Bodies” a l’Arenas de Barcelona amb la matèria de Biologia.
L’exposició permet conèixer i reflexionar sobre com funciona el cos humà i com tenir-ne cura. S’ha aprofitat la sortida per fer activitats tutorials a l’aire lliure i reflexionar sobre allò que ens agrada del grup classe i què podem millorar per afavorir la convivència l’aula.

Projecte Micromón

L’alumnat de Biologia de 1r de batxillerat està participant en el projecte Micromón, per a la recerca de nous antibiòtics. El projecte pretén difondre la preocupació a nivell mundial per la resistència als antibiòtics i suposa una experiència pràctica d’una recerca real per explorar nous microorganismes del sòl que puguin ser productors de substàncies antibiòtiques, a partir de les mostres de sòl que cada alumne ha portat. A més a més el projecte forma l’alumnat en l’aplicació del mètode científic i els i les convida a pensar com a investigadors i investigadores.

Aquest projecte de ciència ciutadana, ve de la mà de professors i alumnes del Departament de Genètica i Microbiologia de la UAB, i forma part de la xarxa MicroMundo, integrada al projecte internacional Tiny Earth (de la Universitat de Wisconsin).

Educació ambiental a l’institut

Membres de la Fundació Submon han vingut a l’institut a fer una xerrada a 1r i 2n de Batxillerat en el marc del projecte EDUCAMARES.

El projecte té l’objectiu de divulgar, entre l’alumnat d’educació secundària i batxillerat, els espais Natura 2000 marins, donant-los a conèixer i posant en valor la seva importància com a eina per aconseguir conservar la biodiversitat marina. L’activitat va ser molt interessant i molt enriquidora per l’alumnat.

Setmana de la ciència

En motiu de la setmana de la ciència, una de les activitats que s’han realitzat al centre ha estat la participació de l’alumnat de 2n de Batxillerat de Biologia en una xerrada online sobre investigació i desenvolupament de vacunes.

Projecte divulgatiu sobre el COVID-19

Durant aquests dies de confinament i des de la matèria de Biologia, l’alumnat de 3r de l’ESO ha realitzat el projecte “Com podem lluitar contra el COVID-19?“.
En aquest projecte havien de fer una campanya divulgativa per explicar a la població com el nostre cos lluita contra el virus i com el podem ajudar.
Els productes finals han estat diversos: vídeos, infografies, pòsters, presentacions, fullets informatius…
Agraïm l’esforç de l’alumnat i aplaudim la seva creativitat!