Entrades

Sant Jordi confinat

Aquest any no podrem celebrar la festa literària de Sant Jordi de la manera tradicional.

Però hem pensat que, una diada tan important per nosaltres, no la podem deixar passar sense fer cap activitat. Per això hem proposat a l’alumnat que participi en la Diada, però des del confinament; és a dir, ja que no festejarem un concurs literari tradicional, recordarem la Festa d’una manera diferent.

Els proposem que si tenen poemes, relats… en qualsevol llengua i en qualsevol format (escrit, vídeo llegint o recitant els vostres escrits…) ens els enviïn i els penjarem al web de l’Alzina. Així, no serà cap concurs, simplement deixarem constància que, fins i tot amb confinament, el cavaller, la rosa, la princesa, el drac i… els llibres, en definitiva SANT JORDI, continua present entre nosaltres.

ÀMBIT LINGÜÍSTIC de l’Institut L’Alzina

Hàbits cibersaludables

Benvolgudes famílies,

La pàgina web d’Internet segura posa a l’abast de tots els ciutadans material per tenir uns hàbits cibersaludables. Consulteu la seva pàgina! https://internetsegura.cat/habits-ciber-saludables/

Aquesta és la introducció que tenen a la seva pàgina:

Igual que intentem (o ens proposem) seguir un estil de vida sana, amb una alimentació equilibrada i practicar esport de manera moderada, quan parlem d’Internet també hauríem de tenir uns hàbits cibersaludables.

Benvinguts a l’apartat de ‘Practica els hàbits cibersaludables’, on trobaràs una sèrie de conceptes que t’ajudaran a desenvolupar el sentit crític en el dia a dia digital.

No t’omplirem ni de tecnicismes ni de conceptes inintel·ligibles, sinó que ho farem de manera divulgativa i entenedora: volem que et converteixis en un ciutadà digitalment segur! Entre tots fem una Internet més segura.

En la situació d’excepcionalitat, l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya manté la ciutadania informada amb nous materials en aquesta pàgina on trobaràs aviat molts consells i recursos de la campanya sobre hàbits cibersaludables.

Els ciberhàbits a practicar a casa:

Frau digital
Quelcom que és estrany o massa bo per ser cert, podria ser un atac.

Dispositius al dia
Actualitzant-los podem estalviar molts disgustos.

Revisa privacitat
Perquè no es beneficiïn de les nostres dades personals.

Dades segures
Les credencials són l’escut a molta informació sensible.

Civisme digital
No hem de contribuir a fer difusió d’informació que no hem contrastat.

Cancel·lació de les Portes Obertes

Com ja sabeu el centres educatius romandran tancats fins al dia 27 de març seguint instruccions del Departament de Salut i com a mesura excepcional per contenir el coronavirus, per la qual cosa la jornada de Portes Obertes prevista per al 21 de març queda cancel·lada. 

Havíem planificat una xerrada per explicar-vos el nostre projecte educatiu i una visita guiada pels diversos espais del centres. En aquests espais professorat i alumnat us haguessin mostrat el dia a dia del centre: el treball per projectes a 1r i 2n d’ESO, el servei comunitari de 4t d’ESO, les pràctiques del taller de Tecnologia i dels  laboratoris de Ciències, les activitats esportives i musicals. A més, haguéssiu pogut conèixer algunes de les comissions que estan en funcionament i que impliquen una participació activa de l’alumnat com és la Comissió de Coeduació i l’Assemblea Feminista, les que s’estan gestant, com la Comissió Verda, o la feina que s’està desenvolupant des de la Comissió de la Biblioteca per promoure el gust per la lectura.

Per conèixer-nos una mica millor teniu a la vostra disposició aquest  dossier informatiu

Ens hagués agradat moltíssim compartir la jornada de manera presencial amb vosaltres, però les circumstàncies d’emergència sanitària ens obliguen a fer-ho de manera virtual.

Per aquest motiu obrirem el fòrum de l’Alzina per resoldre les vostres preguntes (teniu l’accés al fòrum a la pàgina web del centre, a la part superior) i podreu seguir-nos a través del Twitter @iesalzina.

Cuideu-vos! Cuidem-nos. Ens en sortirem.

Equip directiu

Jornada de portes obertes Batxillerat 2020

A aquesta sessió està adreçada tant a les famílies de l’alumnat de 4t tant del centre com de fora. Us volem donar a conèixer les opcions de modalitats i itineraris que els vostres fills/es poden escollir de cara aquesta nova etapa formativa.

DATA I HORA: Dimecres 13 de maig 2020 a les 18.00h

Es farà una reunió informativa sobre el tema:  I desprès de l’ESO…què?  Els estudis de batxillerat i la proposta que oferim al centre.

Mostra de recerca jove 2020

Avui, en la “Mostra de recerca jove 2020”, de Sant Andreu, l’@iesalzina ha presentat dos dels treballs de recerca del seu alumnat: “La leucèmia mieloide crònica”, de la Laura Altés i l’Andrea Sagástegui i “L’anàlisi de la retirada esportiva en alt rendiment”, de la Sara de Benito i l’Èric Crespo.
L’alumnat de primer de batxillerat ha pogut gaudir d’una conversa amb els autors i autores dels treballs seleccionats que els han donat bons consells per encarar els seus. A més a més, la Sara i l’Èric han explicat com ha estat el procés d’el·laboració del treball.
La Marga Gavilán i el Víctor Sánchez han estat els seus tutors de TR. Enhorabona a tots!!

Dia de la dona i la nena en la ciència

En commemoració al dia de la dona i la nena en la ciència, l’alumnat de 1r de batxillerat de l’optativa de Biologia va anar a les aules de primària  (3r, 4t i 5è) de l’escola Ferran i Clua a llegir 3 contes sobre dones científiques: Ameenah Gurib-Fakim, Marie Curie i Ann Makosinksi. 

Aquesta activitat va ser una iniciativa de les alumnes per animar a que més noies es dediquin a la ciència i parlar sobre els estereotips de gènere i discriminacions sexistes que envolten el món científic (en el qual encara trobem importants limitacions perquè les noies estudiïn carreres de ciències). Menys d’una de cada vint alumnes adolescents consideren estudiar una carrera STEM. 
L’activitat va ser molt enriquidora, tant per l’alumnat de batxillerat que s’ho va passar molt bé, com pel de primària, que va ser molt participatiu i en molts casos, ja estan molt conscienciats gràcies a la feina que es fa a l’escola.

Carnestoltes 2020

Compartim amb vosaltres les fotografies del Carnestoltes 2020, en la que han resultat guanyadors/es les comparses:
  • ALZINA D’OR  CATEGORIA INDIVIDUAL PER NAIR, DE SEGON D’ESO
  • ALZINA DE PLATA CATEGORIA INDIVIDUAL PER SARAY, DE PRIMER D’ESO

  • ALZINA D’OR CATEGORIA COL·LECTIVA PER LA BANDA, DE SEGON DE BATXILLERAT

  • ALZINA DE PLATA CATEGORIA COL·LECTIVA PER TURKISH DE SEGON DE BATXILLERAT

Volem agrair a totes les persones que han col·laborat en aquesta edició del Carnestoltes, sense la vostra implicació aquesta festa no seria possible.

Carnestoltes 2020

Avui l’alumnat de segon de batxillerat ha passat per les classes per informar de les consignes per la setmana del Carnestoltes. Són les següents:

CONSIGNES CARNESTOLTES 2020

17 de febrer  Els dilluns ens costa despertar, el pijama hauràs de portar.

18 de febrer El dimarts l’estil amb un company/a intercanviaràs.

19 de febrer El dimecres tenim ganes d’estiu,  agafa la tovallola i el banyador que serà un dia joliu.

20 de febrer El dijous ens mudem, elegants a l’insti vindrem.

21 de febrer… Carnestoltes!!!

Xocolatada solidària 2020

El divendres 21 de febrer l’AFA del Ferran i Clua i l’AFA de l’Alzina organitzen conjuntament la xocolatada solidària per recollir diners per a la investigació del càncer infantil.
El dia de la xocolatada podran portar un 1€ i comprar xocolata. La xocolata es farà a les 10h a la rambleta que hi ha entre l’Institut i l’escola Ferran i Clua.
L’empresa Com a casa cedeix la xocolata sense cost.
Hi haurà un segon torn a les 16.30h.

Concurs problemes a l’Esprint de matemàtiques

En aquesta edició de 2020 els nostres alumnes de batxillerat han obtingut una molt meritòria tercera posició a tot Catalunya.
Es tracta d’una competició per equips on els alumnes col·laboren per resoldre 10 problemes de força dificultat en el mínim temps possible.
Podeu veure una crònica (ara hi ha una petita informació que detallaran més endavant) a la web: http://www.cangur.org/esprint/febrer20batx/
Departament de Matemàtiques
Institut l’Alzina