Entrades

Short Film Festival

Els alumnes d’anglès de 4rtC han celebrat avui el Short Film Festival. Ha estat una sessió de curtmetratges en anglès elaborats per l’alumnat durant la qual hem pogut gaudir d’un munt de històries i temes molt interessants (amor, misteri, conflicte, terror, etc.).

Congratulations to them!

Piloto ¡AH∀! I can code

Des de l’assignatura d’Informàtica de 4t d’ESO, hem participat en un programa pilot de La Caixa anomenat “Piloto ¡AH∀! I can code“, amb la finalitat d’aprendre a programar amb Python.

La jornada presencial ha tingut lloc al @CosmoCaixa, amb dinar inclòs! Hem començat resolent un cub de Rubik de 2×2 en el menor temps possible, hem recordat conceptes teòrics de programació amb Python, per acabar programant un robot Arduino controlat per l’alumnat.
Estem molt agraïdes a La Caixa per aquesta oportunitat!

Xerrada amb la cineasta Rosa Vergés

La directora de cinema Rosa Vergés, guanyadora d’un premi Goya a la millor opera prima l’any 1991 per la pel·licula Boom boom, va mantenir una conversa amb l’alumnat de 4t de l’ESO A i B en una activitat relacionada amb l’orientació acadèmica-professional que va tenir lloc a l’espai Garcilaso el passat 12 d’abril.
La xerrada, en la qual també es va projectar un documental sobre l’extensa i reconeguda trajectòria de la cineasta, forma part del Cicle Oficis, dins del qual els i les estudiants de 4t també assistiran a dues xerrades més durant el mes d’abril, una amb la biomèdica Judith Amstrong i una altra amb la il.luminadora de teatre Florencia González, totes elles dones destacades en àmbits laborals tradicionalment molt masculinitzats.

Xerrada Sensellarisme

Avui l’alumnat de 4rtESO ha rebut la visita de l’Alba i l’Albert, integradora social i voluntari de Sant Joan de Déu Serveis Socials.

Amb el seu valuós testimoni sobre la feina i implicació diària en el suport i acompanyament a les persones sense llar, hem pogut reflexionar sobre les causes d’aquesta problemàtica social sovint invisible en la nostra societat.

La matèria de llengua anglesa ha treballat la tipologia textual de l’article d’opinió i els alumnes escriuran el seu propi article. Els articles seleccionats seran publicats a la revista digital del centre Alzina Report.

Moltes gràcies SJDD SS per la vostra tasca de sensibilització a les aules.

 

Recreació debat al Parlament francès de l’època de la Revolució

Amb l’objectiu de fomentar l’empatia històrica, el coneixement profund d’un esdeveniment del passat i la capacitat d’argumentació, l’alumnat dels tres grups de 4t de l’ESO ha recreat, com a part de la matèria de Ciències Socials, un debat a l’Assemblea Nacional francesa de l’època de la Revolució (1789-99).

En el mateix, els “diputats” dels clubs polítics més importants del moment (jacobins, girondins, feuillants, cordeliers i reialistes), així com integrants de la Societat de Dones Republicanes Revolucionàries (que en aquella època mai van poder entrar al Parlament), han discutit i defensat les seves postures entorn a qüestions com el sistema polític que volien per França, el tipus de sufragi (censatari, universal o universal mascuí), els drets de les dones o el paper de l’Església.

Exposició i tallers The Backway

Des del 10 de novembre i durant tota la resta del mes, es pot visitar al vestíbul de l’institut l’exposició The Backway, realitzada per l’associació de fotoperiodistes Ruido Photo i que mostra imatges i històries de persones que han fet la ruta migratòria que connecta l’Àfrica occidental amb Europa.
Per conscienciar sobre aquesta dura realitat, i així contribuir a la prevenció del racisme i la xenofòbia, l’exposició s’ha completat amb tres tallers impartits per Laia Gómez, treballadora de Ruido Photo, a l’alumnat de 4t de l’ESO amb l’objectiu de despertar la seva empatia respecte a les dificultats viscudes per les persones migrants en el seu trajecte a la recerca d’una vida millor.

Xerrada persones refugiades

Amb l’objectiu de seguir sensibilitzant l’alumnat de l’Alzina entorn a les diferents discriminacions que existeixen a la societat (racisme, xenofòbia, sexisme, LGTBIfòbia…), els i les estudiants de 4t de l’ESO van poder escoltar la impactant història de vida del colombià Óscar Guerrero, que fa poc més d’1 any va haver de fugir del seu país degut a la persecució patida per la seva condició d’homosexual.

La xerrada va estar contextualitzada per personal de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR), que va explicar a l’alumnat, entre d’altres qüestions, els motius pels quals la llei espanyola reconeix el dret d’asil a les persones que fugen del seu país.

La campanya antiracista de l’Alzina, guardonada amb el tercer premi de la modalitat “Àmbit educatiu” als Premis Blanquerna Innova

El passat dilluns 20 de juny, va tenir lloc a l’auditori de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals-Blanquerna URL de Barcelona, l’acte d’entrega d’aquests premis, que tenen com a objectiu sensibilitzar sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) promoguts per l’ONU pel període 2015-2030. Un dels projectes guardonats (3r premi a la categoria Àmbit Educatiu) va ser la Campanya antiracista duta a terme durant el curs 2020-21 al nostre institut a través de diferents activitats, com la realització d’una enquesta entre el professorat i l’alumnat sobre actituds racistes i xenòfobes, el muntatge d’una exposició al vestíbul del centre i la realització de diversos tallers i xerrades sobre aquests temes que també han continuat fent-se aquest curs 2021-22. La Campanya antiracista va ser un dels Serveis comunitaris realitzats per l’alumnat de 4t de l’ESO, participant-hi un total de 24 estudiants.

Exif_JPEG_420

Consulta oberta a L’Alzina

Miriam Álvarez, infermera del CAP Maragall i responsable des d’aquest curs de la Consulta oberta a l’Alzina, va ser l’encarregada d’impartir durant els mesos de maig i juny un taller de primers auxilis a tots els grups de 4t de l’ESO. De 2 hores de durada, va constar d’una part més teòrica i d’una altra de pràctica, en la qual els estudiants van poder aplicar els coneixements bàsics apresos durant el taller.

L’alumnat descobreix els escenaris de la repressió franquista

L’alumnat de 4t de l’ESO va realitzar el 7 de juny una visita guiada per escenaris de la repressió franquista a Barcelona. Organitzada per l’entitat Memorial democràtic, durant la sortida els i les alumnes van poder reflexionar, a través de la visita de diversos espais del centre de la ciutat i de fotografies aportades pels guies, sobre temes com l’educació durant la dictadura, el paper de les dones en el règim franquista o la persecució política de l’oposició.