Entrades

Xerrada Sensellarisme

Avui l’alumnat de 4rtESO ha rebut la visita de l’Alba i l’Albert, integradora social i voluntari de Sant Joan de Déu Serveis Socials.

Amb el seu valuós testimoni sobre la feina i implicació diària en el suport i acompanyament a les persones sense llar, hem pogut reflexionar sobre les causes d’aquesta problemàtica social sovint invisible en la nostra societat.

La matèria de llengua anglesa ha treballat la tipologia textual de l’article d’opinió i els alumnes escriuran el seu propi article. Els articles seleccionats seran publicats a la revista digital del centre Alzina Report.

Moltes gràcies SJDD SS per la vostra tasca de sensibilització a les aules.

 

Recreació debat al Parlament francès de l’època de la Revolució

Amb l’objectiu de fomentar l’empatia històrica, el coneixement profund d’un esdeveniment del passat i la capacitat d’argumentació, l’alumnat dels tres grups de 4t de l’ESO ha recreat, com a part de la matèria de Ciències Socials, un debat a l’Assemblea Nacional francesa de l’època de la Revolució (1789-99).

En el mateix, els “diputats” dels clubs polítics més importants del moment (jacobins, girondins, feuillants, cordeliers i reialistes), així com integrants de la Societat de Dones Republicanes Revolucionàries (que en aquella època mai van poder entrar al Parlament), han discutit i defensat les seves postures entorn a qüestions com el sistema polític que volien per França, el tipus de sufragi (censatari, universal o universal mascuí), els drets de les dones o el paper de l’Església.

Exposició i tallers The Backway

Des del 10 de novembre i durant tota la resta del mes, es pot visitar al vestíbul de l’institut l’exposició The Backway, realitzada per l’associació de fotoperiodistes Ruido Photo i que mostra imatges i històries de persones que han fet la ruta migratòria que connecta l’Àfrica occidental amb Europa.
Per conscienciar sobre aquesta dura realitat, i així contribuir a la prevenció del racisme i la xenofòbia, l’exposició s’ha completat amb tres tallers impartits per Laia Gómez, treballadora de Ruido Photo, a l’alumnat de 4t de l’ESO amb l’objectiu de despertar la seva empatia respecte a les dificultats viscudes per les persones migrants en el seu trajecte a la recerca d’una vida millor.

Xerrada persones refugiades

Amb l’objectiu de seguir sensibilitzant l’alumnat de l’Alzina entorn a les diferents discriminacions que existeixen a la societat (racisme, xenofòbia, sexisme, LGTBIfòbia…), els i les estudiants de 4t de l’ESO van poder escoltar la impactant història de vida del colombià Óscar Guerrero, que fa poc més d’1 any va haver de fugir del seu país degut a la persecució patida per la seva condició d’homosexual.

La xerrada va estar contextualitzada per personal de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR), que va explicar a l’alumnat, entre d’altres qüestions, els motius pels quals la llei espanyola reconeix el dret d’asil a les persones que fugen del seu país.

La campanya antiracista de l’Alzina, guardonada amb el tercer premi de la modalitat “Àmbit educatiu” als Premis Blanquerna Innova

El passat dilluns 20 de juny, va tenir lloc a l’auditori de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals-Blanquerna URL de Barcelona, l’acte d’entrega d’aquests premis, que tenen com a objectiu sensibilitzar sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) promoguts per l’ONU pel període 2015-2030. Un dels projectes guardonats (3r premi a la categoria Àmbit Educatiu) va ser la Campanya antiracista duta a terme durant el curs 2020-21 al nostre institut a través de diferents activitats, com la realització d’una enquesta entre el professorat i l’alumnat sobre actituds racistes i xenòfobes, el muntatge d’una exposició al vestíbul del centre i la realització de diversos tallers i xerrades sobre aquests temes que també han continuat fent-se aquest curs 2021-22. La Campanya antiracista va ser un dels Serveis comunitaris realitzats per l’alumnat de 4t de l’ESO, participant-hi un total de 24 estudiants.

Exif_JPEG_420

Consulta oberta a L’Alzina

Miriam Álvarez, infermera del CAP Maragall i responsable des d’aquest curs de la Consulta oberta a l’Alzina, va ser l’encarregada d’impartir durant els mesos de maig i juny un taller de primers auxilis a tots els grups de 4t de l’ESO. De 2 hores de durada, va constar d’una part més teòrica i d’una altra de pràctica, en la qual els estudiants van poder aplicar els coneixements bàsics apresos durant el taller.

L’alumnat descobreix els escenaris de la repressió franquista

L’alumnat de 4t de l’ESO va realitzar el 7 de juny una visita guiada per escenaris de la repressió franquista a Barcelona. Organitzada per l’entitat Memorial democràtic, durant la sortida els i les alumnes van poder reflexionar, a través de la visita de diversos espais del centre de la ciutat i de fotografies aportades pels guies, sobre temes com l’educació durant la dictadura, el paper de les dones en el règim franquista o la persecució política de l’oposició.

Servei comunitari a 4t d’ESO

Com a fruit del Servei comunitari de Socials, 7 alumnes de 4t de l’ ESO van organitzar el passat divendres 7 de maig per la tarda, en col.laboració amb el SEPC i l’associacio ACATHI, una taula rodona sobre el dret a l’asil de les persones refugiades LGTBI.
L’activitat, que va tenir lloc a l’Espai Jove Girapells del Guinardó, va comptar amb la presència de tres persones refugiades d’aquest col.lectiu que van haver de fugir dels seus països, Colòmbia, Hondures i Guinea Equatorial, i que actualment resideixen a Catalunya.
Una vintena de persones va escoltar atentament les seves experiències de vida, molt dures, a més de fer preguntes als ponents. Al final de l’acte, les alumnes van vendre menjar i begudes per recaptar fons per ACATHI, entitat que des de fa dues dècades ofereix suport i assessorament a persones refugiades LGTBI.

Orientació acadèmica i professional a 4t d’ESO

Durant el mes de maig, i com a part de les activitats d’orientació acadèmico-professional del Pla d’Acció Tutorial, l’alumnat de 4t de l’ESO va assistir a una sèrie de xerrades al Centre Garcilaso amb tres professionals de diferents àmbits: Judith Amstrong, biomèdica; Alícia Montoro, bombera, i la directora de cinema Rosa Vergès, que van compartir amb els nois i noies les seves experiències vitals i laborals.
Aquest és el tercer curs que es duen a termes aquestes activitats, que pretenen mostrar la presència de les dones en àmbits professionals tradicionalment masculinitzats.

Sitges: Cau Ferrat i Museu Maricel

Dijous 31 de març l’alumnat de 4t d’ESO va visitar el Cau Ferrat i el Museu Maricel, a Sitges, per conèixer de més a prop el moviment artístic i literari del Modernisme.

Els alumnes van poder veure pintures de Santiago Rusiñol i Ramon Casas i aprendre més d’aquest moviment que va modernitzar la cultura catalana al tombant del segle XIX.

Quan van acabar les visites l’alumnat va fer un recorregut pels carrers de Sitges per descobrir l’empremta d’aquest moviment en l’arquitectura de la vila.