Entrades

Taller de joieria

Us compartim unes fotos de la primera sessió del taller de joieria que vam començar dimarts l’alumnat de l’aula oberta de 3r i 4rt.

Història de la Terra

L’alumnat de 4t d’ESO, des de la matèria de Ciències Aplicades a l’Activitat Professional de Biologia i Geologia, hem estat estudiant la història de la Terra. Ho hem resumit en un llibre que hem titulat: Un passeig pel passat.
Ho compartim per tal que pugueu gaudir d’aquesta lectura i apreneu una mica més sobre com hem arribat fins aquí.
Esperem que us agradi.

L’Alzina promou la lluita contra les fake news

Ha estat un plaer respondre les preguntes de la periodista Ana Torres de @elpaiseducacion  sobre la plataforma Verificat en què participa L’Alzina per lluitar contra les fake news.

Podeu llegir l’article sencer aquí: elpais.com/educacion/2021

 

Romanticisme

TREBALL ALUMNAT 4t ESO CASTELLÀ, ROMANTICISME
Aunque el término “romántico” ha ido cambiando a lo largo de los años, la idea el sentimentalismo, la pasión, el amor, la libertad, la naturaleza asociada a los estados de ánimo y el subjetivismo, por encima de todo, nos acercan a este movimiento: el Romanticismo, que surgió en Europa a principios del siglo XIX ,como reacción a las normas del Neoclasicismo y que nos dejó a tantas  grandes figuras.
Los alumnos de 4 ESO han estudiado este movimiento artístico- cultural y han hecho  presentaciones orales ante sus compañeros, quienes los han valorado también con una rúbrica.
Os dejamos algunas imágenes,que esperamos os gusten.

El Salvador

La violència, causa principal de la immigració de la població salvadorenya a Catalunya.

Després d’haver viscut una guerra de 12 anys entre 1980 i 1992, els acords de pau no van comportar la fi de la violència a El Salvador. Ben al contrari, aquest petit país d’Amèrica Central, una quarta part de la població del qual viu actualment fora de les seves fronteres, és avui en dia una de les regions del món amb una de les taxes d’homicidis (incloent els feminicidis) més alta. Degut a l’anterior, centenars, fins i tot milers, de salvadorenys i salvadorenyes marxen cada setmana del seu país. La majoria intenta arribar a peu o en l’anomenat i perillosíssim “tren de la mort” als Estats Units, però alguns d’ells creuen l’Atlàntic en avió i desembarquen a Catalunya. Tanmateix, el que sovint es troben aquí no és sempre un camí de roses…

De tot l’anterior, i molt més, van parlar Ma Elena Enríquez i Martín Núñez, integrants de l’Associació de Salvadorenys i Salvadorenyes a Catalunya, a alguns alumnes de 4t de l’ESO i de 1r de Batxillerat de l’Alzina, en unes xerrades que complementen l’exposició que durant el més de novembre es pot veure al vestíbul del centre, fruit de la col·laboració entre l’esmentada entitat i l’associació de fotoperiodistes RuidoPhoto. Els dos ponents van aconseguir transmetre d’una manera clara i molt vivencial les situacions que els immigrants d’origen salvadoreny es troben des que fugen del seu país fins que arriben al nostre, aconseguint que les xerrades fossin molt ben valorades per l’alumnat participant.

 

Xerrada de prevenció de l’alcoholisme

Durant la primera i la segona setmanes de novembre, l’alumnat dels quatre grups de 4t ESO va participar en una xerrada de prevenció de l’alcoholisme impartida per la Fundació Alcohol i societat.
Aquesta activitat s’emmarca en la línia del PAT relacionada amb el foment d’hàbits saludables i la prevenció de situacions de risc.

Xerrada sobre el dret a l’asil de les persones refugiades

L’alumnat de 4t d’ESO participa en una xerrada sobre el dret a l’asil de les persones refugiades

Seguint la línia del Pla d’Acció Tutorial consistent a sensibilitzar el nostre alumnat respecte al racisme i la xenofòbia, els quatre grups de 4t d’ESO van participar el dijous 21 d’octubre en una activitat relacionada amb el dret a l’asil de les persones refugiades. Per apropar els alumnes a aquesta realitat, es va projectar un breu documental realitzat per Toni Gassó, de l’Espai Jove Garcilaso, que recull les experiències de quatre persones refugiades, entre elles Carolina Murcia, que va haver de fugir del seu país natal, Hondures, pel perill que corria degut a la seva condició de dona transsexual, i que va venir a l’institut a explicar les seves vivències en primera persona. A més, també ens va apropar a aquesta realitat Rodrigo Araneda, president de l’associació Acathi, que treballa amb persones refugiades del col·lectiu LGTBI. L’alumnat de 4t va participar activament en l’espai destinat al col·loqui fent preguntes als ponents.

 

Ressò més enllà de les aules

@ElSaltoDiario ha publicat l’article El imperialismo como base del racismo escrit pels alumnes de 4t d’ESO: Célia Cánovas, Elena Grewal, Andreu López i Luis Martínez en el marc del servei aprenentatge d’aquest curs.

Campanya antiracista

Des de la darrera setmana de maig i fins a finals de juny, podem veure al vestíbul de l’institut el treball del Servei Comunitari de Ciències Socials, Anglès, Castellà i Català. Es tracta d’una campanya antiracista i tota la comunitat educativa pot gaudir del treball de comunicació fet per l’alumnat que ha escollit aquest ApS (Servei Comunitari) com a opció de treball i investigació. 

L’exposició de cartells i pòsters, realitzats per alumnes dels tres grups de 4t de l’ESO de l’institut, conté informació sobre l’esclavitud al continent africà; l’imperialisme com a base ideològica del racisme; el paper del llenguatge en la construcció d’un discurs discriminatori i d’odi, així com exemples d’actes racistes que han tingut lloc en els últims anys a l’estat espanyol, a més d’endinsar-vos en alguns dels moviments antiracistes més destacats al llarg de la història i conèixer associacions que actualment treballen a Catalunya per eradicar aquesta xacra. La campanya té una altra part que consisteix en una enquesta sobre racisme i xenofòbia que s’ha demanat a la comunitat educativa de l’Alzina de respondre, per a completar el treball presentat.

Per altra banda, i fins al 7 de juny, l’exposició realitzada pel nostre alumnat es veu acompanyada d’una proposta de sensibilització sobre el racisme laboral i institucional presentada per les associacions Ruido Photo i SOS Racisme, amb les quals s’ha treballat al llarg d’aquest Servei comunitari.

Us convidem a apropar-vos a l’exposició, a llegir amb atenció la informació recopilada per l’alumnat i a valorar el treball realitzat pels nois i per les noies com a part del seu Servei Comunitari. Esperem que la feina feta ens serveixi a tots i totes per a reflexionar sobre el racisme existent a la nostra societat i per a imaginar un món en el qual qualsevol tipus de discriminació sigui impensable.

Sortida Turó de la Rovira

Els passats 27 i 28 de maig, l’alumnat de 4t de l’ESO C i de 4t A, respectivament, va visitar les restes de bateries antiaèries del Turó de la Rovira.

En aquesta visita, organitzada pel Departament de Socials de l’institut, personal del Museu d’Història de Barcelona ens va fer una explicació molt didàctica i interessant sobre la vivència de la Guerra Civil a la Ciutat Comptal, que durant el conflicte bèl·lic va patir gairebé 200 atacs aeris que van provocar la mort de milers de persones.

A més d’apropar-se d’una forma més vivencial a un fet tan trascencental de la nostra història més recent, la visita al Turó de la Rovira també va permetre als nois i noies gaudir d’una de les millors vistes, en 360 graus, de Barcelona.