Entrades

Taller Plantes aromàtiques i culinàries, de la llavor al plat

L’alumnat de 3r d’ESO, a través de la matèria de biologia, ha participat en el taller “Plantes aromàtiques i culinàries, de la llavor al plat” dirigit per Nerea Iraragorri, @eljardimedicinalamalur.

En aquest taller, l’alumnat ha pogut treballar els òrgans dels sentits per identificar, reconèixer i tastar plantes que utilitzem habitualment com a remeieres o culinàries (romaní, farigola, sàlvia o orenga), així com a olorar els seus olis essencials i preparar receptes de cuina utilitzant-les.

Ha estat una experiència molt enriquidora i dinàmica, enmarcada en l’estudi i experimentació amb el sistema nerviós, que forma part del temari de 3r de l’ESO.

Projecte d'(I)nvisibles i (o)cultes

L’alumnat de 3r d’ESO va participar, a través de la matèria de biologia, en el projecte d'(I)nvisibles i (o)cultes impulsat pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB).
Fruit d’aquest projecte, algunes de les cartel·les fetes per l’alumnat de l’institut Alzina i els altres tres instituts participants, han estan seleccionades i incorporades en l’exposició digital de dones científiques del MCNB.
A la pàgina web del Museu es pot demanar l’exposició per imprimir en aquest enllaç:  https://museuciencies.cat/visitans/exposicions/itinerants/fem-creixer-lexposicio-invisibles-i-ocultes-projecte-escolar-22-23/

Obra teatral El mètode Grönholm

Divendres passat l’alumnat de 3r d’ESO va gaudir de l’obra teatral El mètode Grönholm, al teatre Poliorama. Prèviament havíem treballat la lectura a l’aula, i l’adaptació que vam veure va ser tot un èxit.

Sortida Museu de Ciències Naturals de Barcelona

L’alumnat de 3r d’ESO va visitar aquests dies el Museu de Ciències Naturals de Barcelona per participar en l’activitat (In)visibles i (o)cultes en la que es reflexiona sobre la invisibilització de les dones al món de les STEM. Aquesta activitat es continuarà treballant a l’aula. A més, vam aprofitar la sortida per visitar les exposicions “Planeta vida” i “Hi havia una vegada…”, que parteix de les històries màgiques de deu contes clàssics de la literatura infantil per explorar fenòmens i conceptes de les ciències socials i naturals.

 

Taller realitzat pel col·lectiu Ruido Photo

Els grups de 3r d’ESO de l’Alzina han participat en un taller realitzat pel col·lectiu Ruido Photo que denuncia problemàtiques socials i violacions dels drets humans a través de fotografies i vídeos.

En un taller de 2 hores, l’alumnat ha treballat, a través de fotografies, l’afectació de la deforestació dels boscos primaris en la natura i les comunitats locals a Àfrica, Brasil i Borneo, reflexionant sobre la relació d’aquesta explotació natural amb els patrons de consum dels països del nord global, com és el cas de Catalunya.

Dia Internacional de les Víctimes de l’Holocaust

El passat dijous 27 de gener el nostre alumnat participà en la commemoració del Dia Internacional de les Víctimes de l’Holocaust.

Des de la Comissió de la Biblioteca i amb l’ajut de l’alumnat de tercer i quart d’ESO, vam fer un mural de recomanacions de llibres relacionats amb aquesta temàtica: El Diari d’Anne Frank, Maus, Auschwitz explicat a la meva filla, entre d’altres. També vam llegir fragments de l’obra Si això és un home, de Primo Levi, un testimoni colpidor de la vida i la supervivència a l’infern dels lager polonesos durant els últims anys de l’ocupació nazi. Altres obres que va escollir l’alumnat van ser El violí d’Auschwitz, de la Maria Àngels Anglada, i Maus, d’Art Spiegelman, un còmic on el fill d’un jueu polonès narra l’infern pel qual va haver de passar el seu pare.

Per la seva banda, l’alumnat de batxillerat va preparar un mural amb dibuixos de l’Anne Frank i frases que van marcar aquella època.

Per últim, tot l’alumnat que va participar en aquesta iniciativa va voler formar part també de la campanya duta a terme pel World Jewish Congress, que consistia a pujar a fotografies a les xarxes socials amb el hashtag #weremember.

Taller de joieria

Us compartim unes fotos de la primera sessió del taller de joieria que vam començar dimarts l’alumnat de l’aula oberta de 3r i 4rt.

Institut L’Alzina: una aposta per les noves dramatúrgies

Us compartim una publicació de la web de l’Ajuntament de Barcelona sobre l’optativa Creadors en Residència que s’imparteix a 3r d’ESO.

Núria Lloansi i Pierre Peres seran els encarregats de portar a terme l’En Residència d’enguany de l’Institut L’Alzina (Congrés i Indians), que ja fa tres anys que participa en el projecte.

El centre escolar aposta per les noves dramatúrgies i la Núria i en Pierre ja s’han posat mans a l’obra amb l’alumnat de tercer de l’ESO. “Vam començar les classes a finals de setembre i de moment, l’experiència ens està encantant. Penso que és un programa molt interessant i una aposta clara per part dels centres escolars, l’ICUB i el Consorci d’Educació”, explica Lloansi. Ella i en Peres és el primer i l’últim any que participen a l’En Residència, ja que aquest és un programa que els artistes només poden dur a terme durant un curs escolar. “Ho veig com quelcom positiu, perquè això permet que molts artistes diferents passin per les aules”, explica la Núria

Experiències en 1a persona: el meu trànsit

La Raquel, professora trans d’un centre de secundària públic de la Mina, ens ha fet una xerrada online a tot 3r de l’ESO parlant sobre la seva experiència com a persona trans. Ha estat una trobada molt enriquidora on l’alumnat ha pogut fer preguntes i aprendre de l’experiència directa de la Raquel. Us deixem el seu instagram on podreu trobar diferent informació, com vídeos sobre el seu trànsit. @profe_raquel_anti 
Des de l’institut, i en especial des de la comissió de coeducació, volem agrair-li la seva participació i també la seva paciència amb els problemes tècnics inicials. Activitats com aquesta ens fan créixer plegades.

Human Bodies

Durant aquests dies, l’alumnat de 3r de l’ESO ha visitat l‘exposició “Human Bodies” a l’Arenas de Barcelona amb la matèria de Biologia.
L’exposició permet conèixer i reflexionar sobre com funciona el cos humà i com tenir-ne cura. S’ha aprofitat la sortida per fer activitats tutorials a l’aire lliure i reflexionar sobre allò que ens agrada del grup classe i què podem millorar per afavorir la convivència l’aula.