Entrades

Visita al Museu de l’Immigració

El dimarts 17 de gener de 2023 l’alumnat de segon de batxillerat de la matèria optativa de Geografia ha visitat el Museu d’Història de la Immigració de Catalunya, ubicat a Sant Adrià del Besòs. Hem visitat  l’espai d’exposició permanent que mostra les migracions des de la prehistòria fins al segle XXI. Un segon àmbit que hem visitat és un  antic vagó de tren de mitjans del segle XX,  el Sevillano que mostra les  migracions interiors del segle XX a Catalunya.  L’últim àmbit presenta les migracions del segle XXI, les que tenen lloc en un món globalitzat i en contínua transformació.

NADA

Carmen Laforet tenía tan solo 23 años de edad cuando ganó el Premio Nadal del año 1944 con su novela NADA.

Esta obra retrata la Barcelona de la posguerra, pero especialmente se centra en la mirada de Andrea, su protagonista, con sus  sueños, vivencias, experiencias y todo lo que ocurre en un año de su vida en la Ciudad Condal .

Los alumnos de 2º de Bachillerato vieron la adaptación teatral de esta obra, prescriptiva en las PAU 2023.

“ A veces un gusto amargo,

Un olor malo, una rara

Luz,un tono desacorde,

Un contacto que desgana,

Como realidades fijas

Nuestros sentidos alcanzan

Y nos parece que son

La verdad no sospechada”

 (Este fragmento del poema de Juan Ramón Jiménez, cuyo título también es  NADA, prologa esta obra)

Felisa Pérez

Departamento de Lengua Castellana y Literatura.

 

Teatre “Aigües encantades”

El passat dimecres, 26 d’octubre, l’alumnat de 2nA i 2nB de Batxillerat va assistir a la representació teatral de l’obra Aigües encantades de Joan Puig i Ferrater, la qual és una de les lectures obligatòries de 2n de Batxillerat per les PAU.  Un cop finalitzada l’obra, es va obrir un debat molt interessant sobre diversos temes tractats a l’obra i vius als nostres dies (maltractament de la dona, pobresa, religió, política…), on els/les nostres alumnes van participar i es van enriquir amb les col·laboracions de la resta de companys dels altres centres presents.

Benvinguda, primavera! 

Per celebrar l’inici de la primavera les noies i els nois de 2n de batxillerat van preparar un Jardí químic basat en l’experiència realitzada per Johann Rudolf Glauber l’any 1646.
En aquest experiment es llencen sals metàl·liques sobre una dissolució de silicat de sodi, conegut com a vidre soluble.
A l’entrar en contacte aquestes substàncies es generen silicats metàl·lics que creixen en forma d’arbre (veure imatge) degut a que no són solubles.
Aquesta és la nostra celebració a l’inici de la primavera.
Montse Solsona

Teatre Nada, de Carmen Laforet

NADA. LAFORET, CARMEN. 9788423355693 La Llar del LlibreEl passat 2 de març, els dos grups de 2n. de Batxillerat i dos professors varem assistir a la posta en escena de l’adaptació teatral de la novel.la de Carmen Laforet Nada al teatre SAT, a San Andreu.
La representació va ser un èxit i va anar seguida d’un interessant col.loqui amb la directora i les actrius sobre la novel.la i l’adaptació que acabaven de veure.

Costava imaginar l´adaptació de la novel·la amb les característiques de Nada, ja que no semblava gens fàcil. No obstant això, hem sortit satisfets i sorpresos.
Esperem que hagi servit a l’alumnat per aprofundir una obra que han llegit i apropar-los una mica més al món del teatre.

Chiara Beschizza, professora de Llengua i Literatura Castellana

Promovent la ciència i la tecnologia

L’alumnat de biologia de 2n de batxillerat ha estat realitzant unes pràctiques competencials en el marc de les activitats oferides pel programa AMGEN Transferciència, que té com a objectiu el foment de les vocacions cientificotècniques entre l’alumnat de secundària i batxillerat.
En aquesta activitat s’han transformat bacteris E.coli amb un plasmidi que conté una proteïna fluorescent.
Alba Rubio Canalejas, investigadora l’IBEC, ha tutoritzat aquestes pràctiques al laboratori de biologia de l’institut, les quals han estat molt profitoses i interessants.
Des de l’institut, volem agrair totes les iniciatives que s’estan duent a terme des de diferents institucions i fundacions per tal de fomentar vocacions científiques i fer activitats interessants per l’alumnat.

Setmana de la ciència

En motiu de la setmana de la ciència, una de les activitats que s’han realitzat al centre ha estat la participació de l’alumnat de 2n de Batxillerat de Biologia en una xerrada online sobre investigació i desenvolupament de vacunes.

Mostra de recerca jove 2020

Avui, en la “Mostra de recerca jove 2020”, de Sant Andreu, l’@iesalzina ha presentat dos dels treballs de recerca del seu alumnat: “La leucèmia mieloide crònica”, de la Laura Altés i l’Andrea Sagástegui i “L’anàlisi de la retirada esportiva en alt rendiment”, de la Sara de Benito i l’Èric Crespo.
L’alumnat de primer de batxillerat ha pogut gaudir d’una conversa amb els autors i autores dels treballs seleccionats que els han donat bons consells per encarar els seus. A més a més, la Sara i l’Èric han explicat com ha estat el procés d’el·laboració del treball.
La Marga Gavilán i el Víctor Sánchez han estat els seus tutors de TR. Enhorabona a tots!!

Experiments de Física

Aquest dimecres per la tarda una part de l’alumnat de 2n de batxillerat que cursa la matèria de física va anar a la Facultat de Física de UB a fer el taller d'”experiments de física“.

Varem fer els cinc tallers ben encuriosits i gaudint molt.

 

Va ser una tarda molt interessant

Treballs de mèrits a la mostra de Treballs de Recerca

Aquest any hem presentat dos treballs de mèrit a la mostra de TRs del districte de Sant Andreu. Us envio un parell de fotos per tal que pugueu identificar l’alumnat i professorat implicat.

Si us trobeu al Joan Gas (2n batx A) o a la Laura Garcia (2n batx B) feliciteu-los. El seu treball ha estat seleccionat amb altres tres del districte per anar a la mostra del Premi Ciutat.