Entrades

AMGEN Transferciencia

L’alumnat de 2n de batxillerat que fa l’optativa de biologia ha participat en unes activitats promogudes pel projecte AMGEN Transferciencia, que fomenta les vocacions científiques en l’alumnat de secundària: un taller sobre malalties neurodegeneratives realitzat per una investigadora de l’IBEC i una visita a aquest centre d’investigació.
Dimarts 18 d’abril l’alumnat va participar en un taller dut a terme per Maria Demestre, investigadora de l’IBEC, que els va parlar sobre la seva vida d’investigadora  treballant a Alemanya, Anglaterra i actualment a Barcelona; i els va fer una xerrada sobre malalties neurodegeneratives i models per investigar-les. A partir de dades de la seva pròpia investigació, l’alumnat va haver de fer representacions gràfiques, interpretar-les i comentar-les en grup.
Dijous 20 d’abril vam anar a visitar l’IBEC, situat al Parc científic de Barcelona, on vam poder disfrutar d’una xerrada sobre les investigacions que es duen a terme en aquest centre i visitar part de les instal·lacions.
Va ser una experiència molt profitosa i interessant per l’alumnat.

Investiga la vacuna VIH

L’alumnat de 2n de Batxillerat IB i LOMLOE va participar al taller “Investiga la vacuna VIH” al Cosmocaixa.
Durant el taller es va treballar, a nivell teòric i pràctic, amb diferents proteïnes candidates per sintetitzar una vacuna per prevenir el VIH.
Després del taller, l’alumnat va poder gaudir de les diferents exposicions presents al Cosmocaixa.

Xerrades Social Issues Research

Durant el tercer trimestre, l’alumnat de 2nBatxillerat Anglès ha treballat les problemàtiques socials contemporànies més rellevants que afecten el nostre món. Violència domèstica, bullying, maltractament animal, drets de les persones LGTBI, addicció a les drogues, tràfic de persones i sensellarisme han estat alguns dels temes claus analitzats durant les xerrades SIR (Social Issues Research) que els alumnes han ofert a l’aula, aportant perspectiva crítica i proposta de solucions de futur. Congratulations, class!

Conferència del Dr. Oriol Dueñas Iturbe

Avui els alumnes de 2n de batxillerat internacional han tingut una conferència del Dr. Oriol Dueñas Iturbe, professor d’història contemporània d’Espanya a la Universitat de Barcelona.

El Dr. Iturbe és especialista en franquisme i transició i és en aquest últim tema en el que ha centrat la xerrada.
La primera hora ens ha fet un resum general centrant-se en aspectes que generen controvèrsia entre els historiadors com per exemple la cronologia, el paper de la població civil i dels líders, les singularitats regionals en el procés de transició, etc.
La segona hora hem tingut l’oportunitat de fer un debat amb ell al voltant d’aspectes com la violència durant la transició i el final del mite d’una transició modèlica o la influència externa (context internacional) en la deriva democràtica d’Espanya.

Teatre “La Fundación”

Els alumnes de 2n de batxillerat van tenir l’oportunitat d’anar al Teatre de Sant Andreu (SAT) a veure l’obra del dramaturg Antonio Buero Vallejo “La Fundación” dilluns 6 de març.

En acabar l’obra vam tenir ocasió de comentar amb la directora I els actors aquells aspectes del guió, context i posada en escena, donant peu a un intercanvi d’opinions i anàlisi molt enriquidor.
L’obra de l’autor d'”Historia de una escalera” i “El tragaluz”, va estrenar-se l’any 1974 i és un exemple de crítica social i ètica, en la línia de “El sueño de la razón”, utilitzant el simbolisme per evitar la censura franquista.
Aquesta és una de les obres que entren a les proves PAU d’aquest any.

Visita al Museu de l’Immigració

El dimarts 17 de gener de 2023 l’alumnat de segon de batxillerat de la matèria optativa de Geografia ha visitat el Museu d’Història de la Immigració de Catalunya, ubicat a Sant Adrià del Besòs. Hem visitat  l’espai d’exposició permanent que mostra les migracions des de la prehistòria fins al segle XXI. Un segon àmbit que hem visitat és un  antic vagó de tren de mitjans del segle XX,  el Sevillano que mostra les  migracions interiors del segle XX a Catalunya.  L’últim àmbit presenta les migracions del segle XXI, les que tenen lloc en un món globalitzat i en contínua transformació.

NADA

Carmen Laforet tenía tan solo 23 años de edad cuando ganó el Premio Nadal del año 1944 con su novela NADA.

Esta obra retrata la Barcelona de la posguerra, pero especialmente se centra en la mirada de Andrea, su protagonista, con sus  sueños, vivencias, experiencias y todo lo que ocurre en un año de su vida en la Ciudad Condal .

Los alumnos de 2º de Bachillerato vieron la adaptación teatral de esta obra, prescriptiva en las PAU 2023.

“ A veces un gusto amargo,

Un olor malo, una rara

Luz,un tono desacorde,

Un contacto que desgana,

Como realidades fijas

Nuestros sentidos alcanzan

Y nos parece que son

La verdad no sospechada”

 (Este fragmento del poema de Juan Ramón Jiménez, cuyo título también es  NADA, prologa esta obra)

Felisa Pérez

Departamento de Lengua Castellana y Literatura.

 

Teatre “Aigües encantades”

El passat dimecres, 26 d’octubre, l’alumnat de 2nA i 2nB de Batxillerat va assistir a la representació teatral de l’obra Aigües encantades de Joan Puig i Ferrater, la qual és una de les lectures obligatòries de 2n de Batxillerat per les PAU.  Un cop finalitzada l’obra, es va obrir un debat molt interessant sobre diversos temes tractats a l’obra i vius als nostres dies (maltractament de la dona, pobresa, religió, política…), on els/les nostres alumnes van participar i es van enriquir amb les col·laboracions de la resta de companys dels altres centres presents.

Benvinguda, primavera! 

Per celebrar l’inici de la primavera les noies i els nois de 2n de batxillerat van preparar un Jardí químic basat en l’experiència realitzada per Johann Rudolf Glauber l’any 1646.
En aquest experiment es llencen sals metàl·liques sobre una dissolució de silicat de sodi, conegut com a vidre soluble.
A l’entrar en contacte aquestes substàncies es generen silicats metàl·lics que creixen en forma d’arbre (veure imatge) degut a que no són solubles.
Aquesta és la nostra celebració a l’inici de la primavera.
Montse Solsona

Teatre Nada, de Carmen Laforet

NADA. LAFORET, CARMEN. 9788423355693 La Llar del LlibreEl passat 2 de març, els dos grups de 2n. de Batxillerat i dos professors varem assistir a la posta en escena de l’adaptació teatral de la novel.la de Carmen Laforet Nada al teatre SAT, a San Andreu.
La representació va ser un èxit i va anar seguida d’un interessant col.loqui amb la directora i les actrius sobre la novel.la i l’adaptació que acabaven de veure.

Costava imaginar l´adaptació de la novel·la amb les característiques de Nada, ja que no semblava gens fàcil. No obstant això, hem sortit satisfets i sorpresos.
Esperem que hagi servit a l’alumnat per aprofundir una obra que han llegit i apropar-los una mica més al món del teatre.

Chiara Beschizza, professora de Llengua i Literatura Castellana