Recordant la Neus Català

Recordant la Neus Català

L’observatori de llibres de text de l’Institut Català Internacional per la Pau, ha fet un informe segons el qual només un 7% dels referents científics, polítics o culturals que surten en els llibres de text d’ESO són dones. A més, algunes de les que hi surten no ho fan per mèrits propis sinó per la seva relació familiar o sentimental amb un home.

En els llibres d’història de tercer d’ESO per exemple hi surten 232 homes i 16 dones.

Però no hi ha hagut més dones destacables al llarg de la història de la humanitat?

Avui volem visibilitzar una dona que durant molt de temps va ser silenciada, per ser del bàndol dels perdedors i ser dona.

La Neus Català va morir aquest dissabte 13 d’abril, nascuda al Priorat, compromesa amb el bàndol Republicà com a infermera durant la Guerra Civil,  exiliada a França, col·laborà  amb la Resistència durant la Segona Guerra Mundial i finalment fou deportada al camp de  concentració nazi de Ravensbrück, on van morir 92.000 dones.

La Neus Català va donar el seu testimoni perquè, com deia ella, les futures generacions no visquim mai més el feixisme. Ha estat reconeguda la seva tasca per la preservació de la memòria històrica, la lluita antifeixista i defensa dels drets humans i els drets de les dones.

Volem compartir amb vosaltres l’entrevista biogràfica que l’any 1978 li va fer l’escriptora Montserrat Roig per a TVE Catalunya. La Neus Català explica la seva terrible experiència en el camp de concentració nazi, els crims contra la humanitat que van viure, però també la solidaritat i entre les dones que van resistir dignament aquella brutalitat.

L’ entrevista val molt la pena, no us deixarà indiferents!

50:03Arxiu TVE Catalunya – Personatges: Neus Català

Comissió Coeducació

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *