Què és la literatura?

literaturaDesprés de la pausa estiuenca, el retorn a les aules de primer de Batxillerat ha estat impregnat de literatura. Ens hem preguntat: què distingeix un text literari d’un que no ho és? Què impulsa els escriptors i escriptores a escriure?  Per què llegim? Què és la literatura?

 Els alumnes Guillem Llort i Daniel Mallo, ens ofereixen les seves respostes:

Escrivim perquè tenim coses a dir, idees a plasmar o simplement perquè ens ve la inspiració. Tot i així, escriure no és ni de bon tros una feina fàcil. Demana ordre mental, esforç i talent. Escriure pot ser terapèutic. Hi ha qui escriu els seus dimonis, les seves pors i angoixes, amb l’esperança, que les xucli el paper.

 Per una alta banda, llegir és un gran plaer. Podem viure vides alienes i entendre’ns, fins i tot, a nosaltres mateixos per mitjà dels personatges. Podem arribar a llocs i temps als quals, fora de les pàgines no podríem accedir.

Però llegir no és només simple plaer, a vegades comporta un cert patiment del que els bons lectors frueixen amb masoquisme. I ens fa pensar. Sovint als nostre amics de tinta els passen coses que ens  recorden a la nostra vida i ens fan reflexionar. Llegir és una aventura i escriure, una altra. La literatura és un constant intercanvi d’experiències entre autors i lectors, i una de les coses més curioses i precioses que hem inventat els humans.

Guillem Llort

 La literatura no és res més que la manifestació d’una necessitat humana: la necessitat d’explicar i sentir històries. Des de temps immemorials l’esser humà ha viscut coses que mereixen ser explicades, ha imaginat coses que mereixerien passar i ha vist tot el que l’envolta des de diferents perspectives. Aquest caràcter aventurer i imaginatiu que caracteritza la nostra raça és un dels motius principals pels quals ara existeix la literatura. L’altra, és l’incontrolable i primari desig d’explicar  aquestes  vivències  i visions als nostres semblants. Aquest  altruisme  intel·lectual – perquè explicar les nostres vivències, desitjos i somnis és un dels altruisme més purs que podem trobar-  és el que ha fet que a algú inventés la literatura.literatura

 No tothom pot ser escriptor. És necessari tenir una gran talent per tornar els somnis paraules però tothom pot ser un lector. Tothom pot agafar un llibre i transformar-se en una persona millor, més intel·ligent, més dolça, més comprensible… segons va passant les pàgines del llibre. I pot ser, només pot ser, que quan hagis llegit suficient llavors una voluntat de tornar tot el que has rebut dels llibres s’escampi pel teu cos, posseint-te i obligant-te a escriure, llavors seràs un escriptor.

 Per acabar diré que la literatura és la veritable immortalitat, perquè sense importar el idioma en què estigui escrit, el moment o la classe social del seu escriptor, quan una persona llegeix un llibre, l’escriptor d’aquell llibre i també els seus personatges viuen al seu interior. I així, sense deixar d’estar asseguts a la nostra llar ens veurem transportats a mons estranys, amb gent que ens ensenyarà a estimar, a respectar… en definitiva, que ens ensenyarà a viure perquè la literatura és la més forta mostra que l’esser humà ha viscut, ha amat,  ha perdut, ha fet mal i ha après. Si una persona creu que no hi ha bondat en l’esser humà és que no ha llegit prou.  La literatura és la impertèrrita voluntat de l’home de viure, millorar i ajudar a les generacions futures a no cometre els mateixos errors. Si vols saber com era una època, en què creien, què sentien la gent d’aquella època, si vols conèixer els teus antecessors sense cap mena de manipulació, llegeix.

Daniel Mallo

Esther Sobré

Departament de Llengua i Literatura catalana

1 resposta
 1. Anna
  Anna says:

  Que bo.
  Gaudireu de la literatura de 1r de BTX.

  Escriure és
  essencial
  necessari
  traçar vides
  plasmar temps
  deixar petjades
  intertextualitzar-se
  fer art amb paraules;

  escriure és
  viure.

  Respon

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *