PI relats – Sant Jordi 2018

3,1 4 1 5 9 2 6 5 3 5 8 9 7 9 3 2 3 8 4 6

“Com a gran i tenaç matemàtic, tu penses, sense cap pausa, enumerar lentament, números camuflats amb el més constant, ferm enginy.”

Xavier Duran

Podríem definir un PIrelat com un text (amb sentit) que compleix la condició que cada paraula que el forma té el nombre de lletres de la xifra del nombre PI que correspon al seu lloc: la primera tres lletres, la segona una lletra, la tercera quatre lletres, etc.

El text que encapçala la pàgina seria, doncs, un PIrelat.

 

La proposta seguiria els plantejaments del grup Oulipo:

“OuLiPo (acrònim de «Ouvroir de littérature potentielle», en català seria «Taller de literatura potencial») és un grup francès d’experimentació literària creat el 1960 per l’escriptor Raymond Queneau i el matemàtic François Le Lionnais…

… Les contraintes, «constriccions» o «traves», defineixen un mètode formal d’escriptura, que permeten obtenir texts basats més en la forma que en el contingut. Una trava pot ser un element lingüístic (lletra, paraula, fonema) o bé un constructe matemàtic com una equació o un algorisme.”

(Viquipèdia)

En aquest cas, la constricció és el nombre de lletres que ha de tenir cada paraula. Però podria ser d’un altre tipus com escriure un text sense, per exemple, la lletra A. És el cas del llibre L’Eclipsi, traducció de La Disparition de Georges Perec feta per Adrià Pujol.

Els nois que han participat al taller s’han esforçat i han aconseguit fer-ne aquests que teniu a continuació:

 

Pau i Joan l’erren explicant un llibre cruel amb autor dramàtic finlandès narrant històries que fa que pateixen ànsies.

(Luca Buonadie, 3r ESO)

Som a casa i farem croquetes de pernil salat per dinar, acabarem festejant feliços, aleshores els de les màscares duem regals.

Zhenou Chen, 3r ESO

Ell i ella a Paris caminaven de bracet. Trist ell. Ganes faltaven. Parisencs miraven tranquils amb un ull esquerre molt enorme.

(Joan Cruz Lopez, 3r ESO)

Zoé i Pua a l’aula d’immediat, on estaré d’aquí poc, trist.

(Jaume Fernández Prat, 2n ESO)

Sóc a Cuba i estic supermega bé, anirem d’aquí poc.

(Adrià Gómez Muradás, 2n ESO)

Suc a mans i pluja caient-ne. Un portal màgic.

(Naïm Olivé Sánchez, 1r ESO)

Dia u curt i bàsic. Cadascuna de moltes coses amb color deslluït, humilment felices, abandonen amb un bla desplaer casa nostra.

(Albert Garcia, professor de matemàtiques)

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *