Entrades

TV3 I Catalunya Ràdio

Avui hem anat amb l’alumnat de primer d’ESO a TV3 I Catalunya Ràdio, en una Sortida organitzada pel Departament de Català.

Ens ha agradat conèixer per dins la televisió i la ràdio públiques, i fins I tot hem participat de públic en el programa APM I Popap se Catalunya Ràdio.

En aquest darrer programa havien convidat a l’advocada penalista Laia Serra, autora de l’informe “Las violencias de género en línea”, i tres alumnes de la comissió coeducació hi han participat.

Aquest informe és molt interessant.Ens ha fet reflexionar sobre la importància d’identificar les violències masclistes digitals,fer-nos conscients i que el nostre entorn ens ajudi a gestionar una resposta.

El cibercontrol és una pràctica present entre els joves i adolescents, el 22% de les violències masclistes de què són víctimes les dones fins als 15 anys corresponen a fets vinculats al ciberassetjament i a comentaris o gestos sexuals. Les violències digitals també poden arribar a tenir efectes físics sobre les víctimes.

Escolteu el programa, no us perdeu la intervenció de les alumnes de primer d’ESO de la comissió de coeducació:

https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/popap/com-podem-lluitar-contra-el-masclisme-a-la-xarxa/audio/1039324/

Sortida TV3

TV3 i Catalunya Ràdio

«M’ho imaginava més gran!», aquest és un dels comentaris més comuns després de visitar la televisió pública catalana TV3. Els espais que a la pantalla s’imaginen enormes esdevenen petits quan topem amb la realitat.28

I és que com cada any els alumnes de primer d’ESO han visitat les instal·lacions de TV3 i Catalunya Ràdio. Han trepitjat els platós de diversos programes, com ara, el Telenotícies, La Marató, Preguntes freqüents o Està passant. Han descobert que els decorats es munten i es desmunten i es modifiquen per poder-los aprofitar per diversos programes i que, tot sovint, la tele ens enganya amb decorats falsos.

Han conegut les diverses tasques dels professionals de la televisió (realitzador, mesclador, productor, càmera, presentador…) i alguns mecanismes com el teleprompter que conté el text que els 262628presentadors del TN llegeixen per no perdre el fil o el teclat Kairon que serveix per introduir text a la pantalla.  A més, han observat de ben a prop les unitats mòbils que es desplacen fora de les instal·lacions per informar-nos permanentment.

El tram els ha conduït fins a Catalunya Ràdio, on han pogut assistir en directe a l’emissió  d’APM i POPAP de Mariola Dinarès, a més d’entrar en diversos estudis de gravació per conèixer de primera mà els secrets de la ràdio: si un convidat tus, què ha de fer? com ens comuniquem amb el realitzador? com s’indica que s’està emetent?

Ha estat una visita que com cada any triomfa perquè viure en directe aquestes experiència no té preu.

Departament de llengua catalana

Rosa Simó i Esther Sobré