Entrades

Cloenda al Casal d’Avis

El pasado viernes 20 de abril terminamos el proyecto en el que los abuelos contaron a los alumnos de 1º ESO algunos retazos de su infancia. El acto se celebró en el Casal de Barri Congrés-Indians con la asistencia de los abuelos participantes: Anna, Conxita, Francesc, Generosa, Nuria y Rosa .

En el evento, un alumno representante de cada grupo leyó su texto de valoración. Los alumnos que leyeron fueron: de 1ºA Jordi Aragall, de 1ºB Laia Herrero, de 1ºC Gerard Espierriz y de 1ºD Elena Grewal.

Asimismo, vimos un vídeo con fragmentos de las entrevistas que los alumnos hicieron a los abuelos. A continuación, los alumnos mostraron a los abuelos los murales que habían hecho (estos se expondrán en el Casal por si alguien quiere ir a verlos).

Y finalmente, hicimos un pequeño aperitivo en el que alumnos y abuelos compartieron unos buenos momentos. Algunos abuelos se emocionaron y todos nos lo pasamos bien.

Una gran experiencia.

María Martín

Departament de Llengua castellana

 

Caminant pel rec comtal

Els alumnes de projectes de 1r d’ESO vam realitzar just abans de vacances de Setmana Santa una sortida.

Vam caminar al llarg del trajecte des del seu naixement, a Montcada. Ben acompanyats per uns guies savis i pacients (l’Anna Ferre, arquitecta;  el Ramon Perramon, historiador; i Jaume Seda, president del Centre d’Estudis Ignasi Iglésies). Va ser una experiència enriquidora. Les properes setmanes, els alumnes elaboraran un glossari visual de conceptes que hem treballat a la sortida en el marc del PROJECTE NEXES | EXPLORACIONS (Institut L’alzina / iDensitat)

Aquest projecte parteix de la voluntat fer una exploració en el territori per acabar construint de manera conjunta un glossari il·lustrat a partir de dos temes creuats: els conceptes de límit, frontera, barrera, i també de connexió, vincle, nexe, en relació amb el recorregut d’un fragment del Rec Comtal

Més endavant us mostrarem els treballs realitzats.

Aquí us deixem un article del diari ara que en parla i una web amb fotografies antigues.

Article diari ARA: “El Rec Comtal”

EL REC COMTAL, de Montcada a Sant Andreu de Palomar

I també les nostres…

Fotografies Alzina

 

 

 

 

 

Cuando nuestros abuelos eran pequeños

Como ya sabéis los alumnos de 1º de la ESO han llevado a cabo un proyecto cuyo eje central han sido las entrevistas que los alumnos han hecho y grabado con sus ipads a la gente mayor del Casal de Barri Congrés-Indians. El objetivo era que los niños supieran cómo había sido la infancia de los abuelos en los años 50-60 y la pudieran comparar con la suya. En torno a las entrevistas también han elaborado una presentación con fotos antiguas, un mural que han colgado en las paredes de les aulas y un texto de valoración del cual os ofrecemos ahora dos de ellos para que disfrutéis de su lectura y constatéis todo lo que han aprendido y disfrutado los alumnos.

 

VALORACIÓN de Marina Giménez Cisneros 1ºB

Esta actividad me ha gustado mucho. He aprendido mucho sobre cómo era la vida de nuestros abuelos y abuelas de pequeños, por ejemplo, cómo tenían que hacerse sus propios juguetes o cómo iban vestidos y tenían que trabajar ya desde pequeños.

De cosas que hayan cambiado hay muchas, como los colegios y la forma de tratar los profesores a los niños, o el machismo. Pero, en cambio, hay pocas que sigan iguales. Siguen habiendo bicicletas, música, …, pero todo ha cambiado.

Han mejorado muchísimas cosas: la tecnología, la forma de solucionar los problemas (las guerras). Y que hayan empeorado solo se me ocurre una, que cada vez hay más contaminación y la atmósfera está más sucia. Lo que más me ha gustado de la actividad ha sido ir al Casal de los abuelos para hablar y preguntar sobre cómo eran sus vidas de pequeños. Me ha gustado mucho porque íbamos en grupos y parecía que a ellos también les gustaba mucho hablar y recordar esos tiempos. Y lo que menos me ha gustado ha sido hacer la presentación de las fotos, pero, en realidad, todo me ha gustado mucho.

Algo que me habría gustado hacer sería tener un poco más de tiempo con los abuelos para hablar con más o para jugar a algún juego de antes con ellos. Pero todo ha estado muy bien y he aprendido mucho mientras me divertía. Además, es un tema que interesa mucho.

 

VALORACIÓN de Iván Egido Haro 1ºC                         

He aprendido que la infancia de mis abuelos era completamente diferente a la mía.

Su vida era mucho más simple, se divertían con lo que tenían y eran más agradecidos. Han cambiado muchas cosas desde entonces: la educación, la alimentación, la moda, … Algunos de estos hábitos han mejorado, algunos han empeorado, algunos siguen igual. Para mí, la educación ha mejorado mucho, pero la diversión y el modo de entretenerse ha empeorado. Ahora estamos todos “enganchados” a las pantallas y no disfrutamos tanto de la compañía ni del espacio libre.

Creo que me gustaría saber cómo se vivía la guerra civil española. Me ha gustado muchísimo saber sobre el pasado.

 

María Martín
Departament de Llengua castellana

Creant lligams amb els centres de Xarxes per al Canvi

Avui la Pilar, el David i l’Oriol de l’Escola Ramon Llull ens han visitat per conèixer de primera mà com es treballa a 2n d’ESO en la franja de Projectes.

Tres cops per setmana i durant dues hores seguides els alumnes participen en el projecte Llenguatge cinematogràfic que implica les matèries de Llengua catalana, Educació Visual i Plàstica i Tecnologia i que té com a objectiu que els alumnes creïn el seu curtmetratge. Han pogut parlar amb els professors i l’alumnat mentre feien una càmera estenopeica, il·lustraven un còmic o projectaven videolits sobre una poesia de Vicent Andrés Estellés. Esperem trobar-nos ben aviat per conèixer com treballen a la Ramon Llull amb l’ABP i continuar nodrint-nos sobre aspectes com l’avaluació, l’organització horària, la selecció de continguts, etc.

Bicicletada de primer d’ESO

Els alumnes de primer d’eso han realitzat durant el mes d’octubre un recorregut guiat amb parades a diferents punts estratègics. Forma part del projecte que té com a objectiu conèixer més i millor tot el que fa referència al districte de Sant Andreu i les famílies que hi viuen (actualment i en el passat).

Vam desplaçar-nos de forma segura acompanyats en tot moment per monitors experts de la cooperativa Biciclot. Aquesta entitat es dedica a organitzar activitats que promoguin la mobilitat sostenible i l’ús de la bicicleta. També organitzen cursos de reparació i recuperació de bicicletes al barri del Clot.

http://www.biblclot.coop

Va ser una experiència motivadora i dinàmica. Repetirem!!!


 

 

 

 

 

 

 

 

Veieu les fotografies

RECORREGUT BICICLETADA

Gimcana. Coneixes Sant Andreu?

El passat dimecres 27 de setembre l’alumnat de primer d’ESO va participar en una gimcana pel Districte de Sant Andreu. En petits grups i amb l’ajuda d’un mapa, van descobrir 6 punts
d’interès del districte: Can Fabra, Parc de la Pegaso, Parc de la Maquinista, Can Dragó, la parròquia de Sant Pacià i la  Nau Bostik, que va ser l’espai que més els va agradar.
Van fer fotografies molt creatives de cada espai i la millor foto serà guardonada.
Les podeu veure al compte d’instagram @projectes1reso
Amb la informació que van recollir en cada espai realitzaran una activitat a classe.
Aquesta activitat forma part del projecte Sant Andreu, present, passat i futur.
Aquí teniu les fotos dels vostres fills i filles.

Ignite your passion

Dimecres passat vam fer la reunió informativa del projecte “Ignite your passion” de l’associació AIESEC que es durà a terme els mesos de gener i febrer a 3r i 4t d’ESO. La Judit, La Sandra, l’Aïda i el Víctor d’AIESEC ens van explicar aquest projecte que 4 voluntaris estrangers duran a terme mitjançant activitats pràctiques i tallers utilitzant l’anglès com a eina de treball. A més a més ens van explicar les seves experiències personals i van comentar en què consisteix ser una família acollidora dels alumnes voluntaris. Si alguna família més de 3r i 4t d’ESO està interessada en acollir un voluntari ens ho hauria de fer saber el més aviat possible. Podeu trobar més informació a http://www.aiesec.org.es/

Anna Jané

Coordinadora del projecte

Programa: Ignite your passion

Us informem que aquest curs el nostre institut s’ha adherit al programa “Ignite your passion”, impulsat per l’associació AIESEC, que es realitzarà per primera vegada a Espanya. L’objectiu principal d’aquest programa és millorar la qualitat de l’educació per tal de reduir el fracàs escolar, l’abandonament prematur dels estudis i l’atur juvenil. Per dur a terme aquest projecte vindran al centre  quatre voluntaris que seran estudiants universitaris, dos de parla anglesa i dos castellanoparlants amb un bon domini de l’anglès. Aquests universitaris treballaran amb els alumnes de 3r i 4t d’ESO dues hores a la setmana durant cinc setmanes. Faran tallers, activitats pràctiques i interactives i utilitzaran en tot moment la llengua anglesa com a eina de treball. Com a resultat final de l’experiència, elaboraran un projecte seguint una metodologia de desenvolupament sostenible.

El dimecres 23 de novembre a les 18:30h  hi haurà una sessió informativa sobre el projecte  per a totes les famílies de tercer i quart de l’ESO. Un dels temes que també es tractaran a la reunió és l’allotjament d’aquests quatre estudiants. Necessitarem la vostra col·laboració, ja que aquests voluntaris haurien d’estar acollits a casa d’alguna família de l’institut.

Moltes gràcies per la vostra confiança i rebeu una cordial salutació.

L’Equip Directiu

 

Barcelona, un temps i un espai

El divendres 7 de febrer l’alumnat del 2n A d’ESO va començar un projecte compartit amb el Camp d’Aprenentatge de Barcelona en col·laboració amb l’Àrea d’innovació del Consorci d’Educació de Barcelona dintre del marc de l’ÈXIT 2.

El coneixement de la ciutat de Barcelona a través de la visita a 4 zones emblemàtiques, els seus carrers, les seves places, i la comprensió de la seva configuració actual de la ciutat a través de 3 moments claus en la seva història:

  • El divendres 7 vàrem anar al castell de Montjuïc, des d’allà vàrem gaudir d’una vista panoràmica de Barcelona, aprenent a localitzar en un mapa i en la realitat els seus edificis més emblemàtics, observant la trama urbana i sense oblidar el port i la “vida” que en ell hi ha.
  • El divendres 14 de febrer el tema serà Barcelona Medieval: el barri gòtic i S.M. del Mar.
  • Per acabar el divendres 7 de maç amb Explorem l’Eixample.

Aquestes visites es preparen, i es treballen després a classe, globalitzant les àrees de Ciències Socials i Tecnologia, aprenent a geolocalitzar els llocs a través de l’aplicació Eduloc i com no treballant  l’expressió tant oral com escrita.

Una bona mostra del treball de divendres la podeu veure en les fotografies que els diferents grups van fer i que aprofitarem en el treball a classe.

Edelmina Pagès

Isabel Balaguer

Orientació Educativa