Entrades

Resum xerrada: En xarxa o enxarxats?

Dimarts  13 de febrer, a les 5 de la tarda, ens vam trobar a l’Alzina un petit grup de mares i pares per a parlar de les xarxes socials que sovintegen els nostres fills, de com potenciar una conducta respectuosa a la xarxa i de què cal fer davant la mala praxis digital.

Vam ser molt poquets, quasi una trobada en petit comité que deixava un sabor una mica agredolç: d’una banda, vam enyorar trobar més famílies participants, tal com sí havia passat a l’anterior xerrada; d’altra banda, no ser un grup massa nombrós va permetre una proximitat i una comunicació molt fluïda i participativa.

En referència a l’educació dels vostres fills i les vostres filles, si hi ha algun tema “digital” en concret que us preocupi , i us agradaria rebre informació i/o formació, no dubteu a fer-ho saber a l’Institut pels canals de comunicació habituals. Si us interessa, ens interessa. I posarem el tema sobre la taula per parlar-ne i aprendre’n.

Fins aviat!


Us compartim un article sobre el tema, que podeu trobar en la web Família i Escola, del Departament d’Ensenyament.

 

Ús i abús de les tecnologies

Actualment les tecnologies digitals estan presents en el dia a dia dels vostres fills, que les veuen com a eines d’ús habitual. En l’adolescència, quan el grup i els amics són tan importants, les tecnologies els permeten mantenir-se en contacte amb els companys i establir-hi relacions que no es donarien d’una altra manera.

Generalment els joves, coincidint amb l’inici de l’educació secundària obligatòria, disposen de telèfon mòbil propi. És fonamental que pacteu amb ells unes normes d’utilització i els eduqueu en el seu ús responsable.

A nivell educatiu, les tecnologies han obert camí cap a noves maneres d’aprendre, d’accedir a la informació i de compartir coneixements que els poden facilitar el treball escolar, tant individual com cooperatiu. En cas que necessitin utilitzar Internet per a alguna tasca escolar, reforceu les orientacions que els donen els docents a l’aula.

Darrerament es parla dels adolescents com a joves multitasca, referint-se a la capacitat que tenen per fer diverses tasques tecnològiques simultàniament (xatejar alhora que naveguen per Internet, escoltar música tot jugant amb l’ordinador, etc.). Cal remarcar que aquesta capacitat no es pot aplicar a l’hora de fer tasques que requereixen un alt grau de concentració, com és el cas de l’estudi.

Convé que sapigueu que aspectes com la immediatesa i la facilitat d’ús de les tecnologies, o la possibilitat d’accedir a temes que els interessen, poden ocasionar que els joves en facin un ús excessiu. Aquest fet pot donar lloc a l’ aïllament, sedentarisme per manca d’activitat física, disminució del rendiment escolar o addicció a les tecnologies.

Per aquest motiu és important que en el seu temps lliure els vostres fills també facin altres activitats d’oci en entitats de lleure o associacions, que participin en esplais, que facin esport, teatre o activitats culturals.

Malauradament, les tecnologies han donat lloc a males pràctiques com és el cas del ciberassetjament, ciberbullying en anglès. L’alta capacitat de difusió i la permanència en el temps de la informació publicada en les xarxes socials on es dóna aquest fenomen el fa especialment perillós. S’afegeix el fet que a alguns adolescents els costa entendre que el que fan en el món virtual té conseqüències en el món real.

En relació a les xarxes socials, tingueu present que la majoria dels països europeus tenen normatives que estableixen l’edat legal per obrir un perfil als catorze anys.

És convenient que assessoreu els vostres fills sobre els riscos que es poden trobar navegant per Internet i com actuar en situacions fraudulentes o d’altres que els incomodin o els violentin; per exemple, que els robin dades personals i puguin suplantar la seva identitat, que un adult contacti amb ells fent servir una identitat digital falsa o que es publiquin fotos seves sense el seu consentiment.

Per fomentar el bon ús de les tecnologies digitals en aquesta edat convé el següent:

 • Procureu fer un ús responsable de les tecnologies en l’àmbit familiar ja que sou un model per als vostres fills.
 • Reforceu hàbits saludables en l’ús de les tecnologies, com ara adoptar una bona postura i mantenir una distància adequada respecte les pantalles o ajustar el volum i la brillantor del monitor, entre d’altres aspectes.
 • Assessoreu-los sobre els videojocs amb què juguen, els programes de televisió que veuen o les pàgines d’Internet que visiten, tot evitant els continguts que puguin influir negativament en la formació de la seva personalitat (violència o xenofòbia, per exemple).
 • Mireu la televisió amb ells i així poder compartir valoracions i anàlisis sobre els programes, els missatges de la publicitat, etc., per ajudar a despertar-los els valors educatius i la capacitat crítica.
 • Eviteu que els vostres fills tinguin aparells electrònics (televisor, consola o ordinador) a la seva habitació; instal·leu-los en un lloc comú de la casa, ja que d’aquesta manera veureu quin ús en fan.
 • Tingueu en compte si són prou madurs per entendre i calibrar la majoria de riscos que pot comportar el mal ús del mòbil abans de comprar-los-en un; tingueu present que es recomana que els fills no en tinguin abans dels 13 anys.
 • Configureu els aparells tecnològics amb programes de control parental o creant diferents comptes d’usuaris perquè els puguin fer servir amb seguretat; d’aquesta manera evitareu que accedeixin a continguts inapropiats d’Internet, facin compres en línia o descarreguin aplicacions.
 • Parleu obertament amb els fills sobre com poden actuar davant els continguts inapropiats que poden trobar a Internet, tot afavorint un clima de confiança.
 • Planifiqueu i limiteu el temps d’ús dels aparells tecnològics, evitant que sigui excessiu, fent-los valorar que les tecnologies digitals no han de substituir altres activitats lúdiques que poden ser tant o més interessants.
 • Dediqueu alguna estona a compartir amb els vostres fills l’ús de les tecnologies i demaneu-los que us expliquin les aplicacions i usos didàctics d’Internet per promoure que treguin el màxim profit de tot el que saben.
 • Procureu tenir apagat el televisor i eviteu utilitzar el mòbil a les hores dels àpats per fer d’aquest espai un moment de relació i conversa i així reforçar els vincles afectius amb ells.
 • Incorporeu l’hàbit familiar de no fer servir tecnologies una hora abans d’anar a dormir ja que la brillantor de les pantalles estimula l’activitat mental, dificulta conciliar el son i pot provocar insomni.
 • Interesseu-vos sobre què consulten els vostres fills a la xarxa, insistiu que segueixin normes bàsiques de seguretat com ara no compartir dades personals i contrasenyes o contactar només amb gent que coneixen personalment, entre d’altres.
 • Responsabilitzeu-los de no apuntar-se a cap xarxa social sense el vostre consentiment i supervisió.
 • Els feu conscients que el fet de molestar o ser molestat mitjançant la xarxa és una forma d’assetjament, tan o més greu que l’agressió directa que s’anomena ciberassetjament o ciberbullying.
 • Ensenyeu-los a valorar els diners que costen els aparells tecnològics i les despeses que comporten (consum, jocs, aplicacions, etc.).

VAGA GENERAL 8 NOVEMBRE

Benvolgudes famílies,

Aquesta setmana es preveu que, el dimecres 8, el funcionament habitual del centre es pugui veure greument afectat per la convocatòria de vaga.

El centre romandrà obert i garantirà els serveis mínims.

A mesura que tinguem més concreció us anirem informant.

Us demanem que estigueu atentes i atents als comunicats que us puguin arribar per tokapp.

Moltes gràcies per la vostra comprensió.

 

Sant Jordi 2016

La celebració de Sant Jordi ha estat especial per a l’institut. Més enllà de l’acte de lliurament de premis literaris s’han organitzat múltiples activitats. D’una banda, es van proposar diversos tallers per a l’alumnat d’ESO: taller de magdalenes, joieria, postals, fundes de mòbils,punts de llibre, balls tradicionals, activitats esportives i gimcana matemàtica.
D’altra banda, al passadís central que separa l’institut de l’escola Ferran i Clua, vam poder gaudir de la nostra Rambla: venda de roses i llibres, crepes, xocolata desfeta i música en viu.  Totes aquestes activitats van anar a càrrec de l’alumnat de 4t d’ESO i de la col·laboració desinteressada d’alumnes de segon de Batxillerat.
Mentre la Rambla era ben viva, els alumnes de Primer de Batxillerat van assistir al recital del poeta , que va mostrar-nos la seva faceta més humorística  i els va ensenyar diferents tècniques per arribar a la construcció del poema.
Esperem que aquesta Jornada es repeteixi any rere any i per comprovar l’èxit d’aquesta celebració us en deixem el testimoni fotogràfic.

 

Benvinguda al curs 2014/2015

BenvingudaFa unes setmanes que va començar el nou curs escolar 2014/2015. Tots els esforços de planificació d’un nou curs han donat el seu fruit i, potser amb una mica de retard, volem donar vos la benvinguda al curs 2014/2015.

 

En acomiadar-nos al mes de juliol, no vaig voler deixar de compartir amb vosaltres la satisfacció de la feina ben feta que es feia objectiva en els premis i reconeixements que vàrem rebre.

Ens retrobem amb voluntat renovada de col·laborar en l’educació dels/les vostres fill/es. Conèixer el que fem a l’institut i la intenció amb què ho fem és el primer pas per fer possible aquesta col·laboració.

Ara vull també compartir amb tota la comunitat educativa els objectius que com a centre ens hem marcat per al present curs. Objectius que es recullen en el pla anual.

Aquests objectius han estat plantejats des de l’òptica dels resultats de l’Avaluació Global Diagnòstica que, per part d’Inspecció, ens van fer arribar a finals del curs passat. En aquesta avaluació, es destacaven com a punts forts, també confirmats per la vostra opinió com a famílies:

 • La tutoria i orientació que es fa al centre.
 • La bona convivència, el bon clima del centre i la resolució dels conflictes.
 • La millora de la comunicació a través de la pàgina web, el butlletí de notícies, el correu, el programa de tutoria …
 • Els bons resultats acadèmics, tant a nivell intern com en les proves externes.
 • La tasca realitzada vetllant per la cohesió social prevenint el fracàs escolar i l’abandonament prematur.

Aquests resultats ens encoratgen a continuar treballant i a millorar en la nostra feina diària.

Un breu redactat  dels objectius d’aquest curs seria:

 • Consolidar el projecte GEP (des del curs passat formem part del Grup Experimental Plurilingüe):  aquest curs s’incorpora 3 d’ESO al projecte, l’anglès tindrà un pes important en les àrees de ciències naturals i tecnologia. Ens han concedit i per tant comptarem amb  una auxiliar de conversa. També s’ha incrementat en dos grups, un  a tercer i un a 1r de BTX,  el nombre d’alumnes que cursen francès com a segona llengua estrangera.
 • Completar la documentació estratègica de centre: reformular el projecte educatiu de centre i les normes d’organització del centre. Dotar-nos d’un pla de tecnologies de l’aprenentatge i la comunicació que ens permeti continuar avançant en l’ensenyament-aprenentatge de les competències digitals del nostre alumnat.
 • Per últim, donada la complexitat del treball a abastar, ens cal dotar-nos d’indicadors interns de resultats per contrastar-los amb els resultats obtinguts a les proves externes, així com per comprovar l’eficàcia de l’organització del centre.

Són tots objectius que van encaminats a oferir als vostres fills i filles una escola pública de qualitat que sigui capaç de conjugar l’excel·lència amb la cohesió social. No cal dir, ni recordar, que us necessitem al nostre costat.

Que tinguem tots i totes un bon curs 2014/2015.

Isabel Balaguer

Directora

 

 

Sortida a la neu de segon d'eso (dia 1)

Ha fet un dia esplèndid, assoleiat i calorós. Hem gaudit del paisatge fent esquí de fons pels boscos d’Aransa i també hem après com fer iglús per poder passar l’hivern.
Tot ha anat com una seda!

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Parlem de l'alcohol

La Fundació Alcohol i Societat, des de la seva creació l’any 2000, té com a principal objectiu lluitar contra el consum d’alcohol en els col·lectius de risc. Per què beuen els adolescents, alguns dels quals excessivament, si coneixen les conseqüències negatives que es desprenen del consum abusiu d’alcohol? Aquesta setmana passada i l’anterior va venir l’Anna Polonio (formadora de la fundació) i va fer un taller de dues hores de durada (en dues sessions separades) al tots els grups de segon d’eso. Els alumnes van participar activament i ho han valorat com una bona experiència, divertida i alhora enriquidora.
Aquí teniu uns enllaços, per si voleu més informació:
Guia per a l’alumnat
Fulletó repartit als alumnes

Convocatòria de reunió de famílies de 1er i 2n Batxillerat

Dijous dia 10 de novembre, a les 18.00 h., tindrà  lloc la reunió amb les famílies dels alumnes de batxillerat.
Els temes a tractar seran:
 1. El  batxillerat. Canvis respecte de l’ESO
 2. NOFC: normativa faltes d’assistència i col·laboració per part de les famílies
 3. Informacions PAU (Selectivitat).
 4. Lliurament dels informes individuals de la preavaluació a càrrec de les respectives tutores (només alumnes de primer).

Llibres de text 2011-2012

Benvolgudes famílies,

Donat que el proper curs es deixarà de rebre la subvenció per a la reutilització de llibres, la comissió de llibres de l’institut hem decidit utilitzar els serveis que ofereix l’empresa Iddink.

Si opteu per adquirir els llibres de text en altres llibreries aquests són els llibres per a cada curs:

 

Actualització 30 de juny de 2011. L’editorial Santillana ha descatalogat els llibres previstos d’educació visual i plàstica, substituint-los per una edició en dos volums. Les noves dades són:

 • 2n ESO, Els camins del saber, ISBN. 978-84-7918-845-0
 • 3r ESO, Els camins del Saber, ISBN 978-84-7918-880-1

Retorn de llibres

Benvolgudes famílies,

S’acosta el final de curs i us volem informar d’algunes qüestions relatives al procés de reutilització dels llibres de text.

La subvenció que el Departament d’Ensenyament donava per als programes de reutilització de llibres de text ha deixat de convocar-se.

Amb l’objectiu de procurar per un estalvi de les famílies  com  també per fomentar hàbits de cura del material, i ecològics, s’ha pres la decisió de facilitar, a qui ho desitgi, continuar disposant d’un lloguer de llibres de text.

Aquest concepte que a nosaltres ens pot semblar estrany ja fa temps que funciona en altres països europeus, com ara Holanda, d’on prové el sistema que iddink fa servir.

Però abans de fer el canvi ens cal tancar el procés que en el seu dia vàreu començar acceptant els compromisos que comportava la reutilització dels llibre de text coms ara:

 • Retornar tots els llibres en bon estat a final de curs. Les dates en que es farà aquesta recollida seran el 29 i 30 de juny en horari de 10h a 13h.
 • L’alumnat de tercer, que va començar aquesta reutilització, està obligat a retornar els llibres de text. A quart podrà optar per acollir-se al servei que l’empresa iddink ofereix.
 • L’alumnat que al llarg de l’estiu hagi de recuperar alguna matèria també ha de retornar tots els llibres, un cop es prengui nota i es signi el compromís de retornar el llibre al setembre en bon estat, se li deixarà el que necessiti per al seu treball a l’estiu.
 • L’alumnat que ha de repetir curs també està obligat a tornar els llibres.
 • S’haurà d’abonar 25€ per llibre perdut o malmès.

Cal entendre la reutilització com un servei de lloguer en què la quota que es va abonar donava el dret d’ús d’aquests llibres per un curs acadèmic. L’estalvi econòmic respecte al preu de mercat  és molt elevat.

 

Cordialment
Comissió de reutilització de llibres.

Barcelona a 16 de juny de 2011

 

Escola de pares 2010-2011

PRESENTACIÓ

Aquest curs escolar l’IES L’Alzina continua amb l’activitat de l’ESCOLA DE PARES. Les edicions anteriors van resultar un èxit de participació. La valoració dels organitzadors i sobretot dels participants va ser molt positiva, fet que ens ha esperonat per a seguir amb l’acutal edició. Alhora, la valoració de l’activitat duta a terme per la comissió avaluadora del PAC (Projecte d’Autonomia de Centre) va ser immillorable.

L’activitat d’aquest any seguirà, en principi, l’esquema de funcionament de les edicions anteriors. Així, les sessions seran bàsicament espais de trobada per a les famílies que, sota la guia i dinamització d’un psicòleg professional, parlaran sobre els temes més rellevants de l’etapa de l’adolescència. L’objectiu no és altre que la suma d’experiències i punts de vista que puguin fer-nos reflexionar sobre les mesures d’actuació amb els fills en aquesta difícil etapa. El psicòleg donarà pautes, indicacions, i també acostarà la visió dels professionals respecte la resolució de conflictes o l’elaboració d’estratègies per a millorar la convivencia, la comunicació familiar i el rendiment acadèmic.

L’activitat serà coordinada per Jesús del Pozo i Xavier Hernández, professors de l’institut i les sessions seran dirigides pel psicòleg Fernando Sánchez, antic alumne i professor de la casa.

PROCÉS D’INSCRIPCIÓ

El procés de sol·licitud i inscripció a l’activitat es realitzarà durant el més de febrer. Es repartiran fulls d’inscripció amb la informació sobre l’activitat a l’alumnat de 1r d’ESO, i es deixaran exemplars per a la resta d’interessats a la consergeria del centre. Les sol·licituds complimentades hauran de ser lliurades a la bústia de l’AMPA abans del dia 18 de febrer. Aquestes seran ateses en estricte ordre de recepció. En els dies posteriors es publicarà la llista de participants.

DADES DE L’ACTIVITAT

L’inici de l’activitat està previst per al dijous, dia 24 de febrer a les 19 hores. Serà realitzada, així com la resta de sessions, a la Biblioteca de l’institut  o a l’Aula de Música. Hi haurà sis trobades. Les sessions tindran una durada aproximada d’una hora i mitja, setmanalment.

L’activitat es durà a terme si hi ha un mínim de 15 persones inscrites. El límit de places serà de 30 i s’atendran en ordre de lliurament.

Presentem a continuació el calendari previst, amb una indicació sobre el contingut de cada una de les sessions:

Calendari proposat per al 2010-2011:

NÚM. SESSIÓ DIA SÍNTESI CONTINGUT
1 24 de febrer Familia, escola i crisi social. El túnel de l’adolescència. El perfil dels fills i les seves inquietuds.
2 3 de març La qüestió de l’autoritat. La metáfora del globus.
3 17 de març Relacions i comuniació familiar. Influències.
4 24 de març Sexualitat y educació sexual
5 31 de març Senyals dl’alarma, com detctar-les i què fer. El fracàs escolar.
6 7 de abril Conferència, xerrada oberta a les famílies de l’ESO: “Ús racional de l’ordinador: els perills en la xarxa”

Aquest calendari podria ser alterat en funció de revisions o acords del grup de participants un cop hagi començat l’activitat.