Entrades

Educat1x1, reunió amb les famílies

Benvolgudes famílies,

Com ja sabeu, al llarg del primer trimestre s’ha desplegat el Projecte 1×1 a 1r i 2n d’ESO.

En aquest moment valorem la necessitat de fer-vos arribar una sèrie d’informacions que us ajudin a gestionar els possibles incidents que es puguin produir: assegurances, pèrdues, restauració del sistema, control parental…

Per aquest motiu hem organitzat una sessió informativa el dimarts 15 de febrer a les 18h. La duració aproximada serà d’una hora.

Amb la finalitat de facilitar l’organització, o si s’escau el desdoblament de la sessió, us demanem torneu signat el resguard que us portarà el vostre fill, informant si assistíreu o no i quants sereu.

Calendari de l’Alzina

Què fer si l'ordinador té problemes

És possible que en algun moment l’ordinador portàtil del projecte Educat1x1 comenci a tenir problemes de funcionament: no es connecta a la xarxa, algunes pàgines no carreguen, va molt lent, windows no arrenca, etc…

La experiència ens està demostrant que la major part d’aquests problemes no són pròpiament de l’ordinador sinó dels programes instal·lats. Ja sigui per que s’han instal·lats programes molt agressius en el seu funcionament (molts dels programes d’intercanvi de fitxers ho son),  s’ha tocat algun detall de la configuració o l’ordinador s’ha infectat amb un virus informàtic.

Per a solucionar aquests problemes no cal ser un expert en informàtica, ni portar l’ordinador al servi tècnic. Només cal utiltizar el sistema de restauració que porten els ordinadors del projecte educat1x1. Aquest sistema permet deixar l’ordinador tal i com va sortir de fabrica, amb tots els programes instal·lats i funcionant.

Per accedir al sistema de restauració cal prémer la tecla “P” en el moment que surt la pantalla d’elecció dels sistema operatiu:

Pantalla de selecció de Sistema Operatiu

Seguidament demana una contrasenya per accedir al sistema. La contrasenya és “3141592” que correspon amb les set primeres xifres del número pi:

Entrant la contrasenya

Un cop s’ha introduït la contrasenya la pantalla canvia permetent l’accés al sistema de recuperació:

Menu de restauració

Podem escollir entre fer una restauració del windows, de linkat o de tot el disc dur. En les dues primers opcions el sistema guardarà les dades que tenim a la carpeta “Els meus documents” En realitat només guarda les dades que s’han desat en el disc D:. En la darrera esborra TOT el que ni ha al disc dur. En la major part dels casos ens interessarà restaurar només Windows. Escollim l’opció corresponent i arrenca el sistema de restauració:

Arrencada del sistema de restauració

Seguidament ens pregunta per dues vegades si estem segurs de continuar, cal dir que “Y” (Yes/Sí):

Estàs segur?

Llavors comença la recuperació que restaura el sistema tal com ha sortit de la fabrica:

Restaurant ...

El procés triga al voltant dels quinze minuts, i un cop acabat cal reiniciar l’ordinador.

Si un cop restaurat el sistema encara dona problemes és molt possible que siguin problemes de l’ordinador i cal fer portar-lo al servei tècnic:

 • Cal trucar al centre d’atenció a clients al número 902-56-56-88
 • … identificant-se com a participant en el projecte EduCAT 1×1
 • El servei tècnic farà un primer diagnòstic i, cas d’ésser necessari, enviarà un missatger a recollir l’equip avariat a l’adreça que se l’indiqui. Un cop reparat, l’equip serà retornat a la mateixa adreça
 • Alternativament, es pot portar l’equip MASTAC, el servei tècnic oficial, C/ Felipe de Paz Nro. 13, 08028 Barcelona
 • … identificant-se com a participant en el projecte EduCAT 1×1
  Insistim en el tema de la identificació, perquè les condicions de manteniment per al projecte són superiors a les estàndard. De no fer-se pot passar que el servei tècnic no accepti reparar sense càrrec alguns tipus d’avaries.

Educat1x1 a l'institut, ja estem en marxa

Hola a tots,

Ara que acaba l’any us voldria informar de l’estat del projecte Educat1x1 a l’institut. Han estat un mesos de molta feina que només les passades setmanes s’han fet visibles.

– S’ha millorat de forma substancial la connexió a Internet dels alumnes. Ara mateix tenim tres línies ADSL per al projecte educat1x1, cadascuna d’elles de 10 Mbps. En total 30 Mbps que de moment, fan que els alumnes no tinguin problemes de connexió.

– Per tal que els ordinadors del projecte es connectin s’han instal·lat 24 punts d’accés Wifi a 12 espais (Aules de primer, segon, aula oberta, música, laboratori de ciències, laboratori de química).

– S’han instal·lat 8 pissarres digitals per al projecte a les aules de primer, segon i aula oberta. Totes amb el seu equip de so i projector.

– Igualment s’ha fet la instal·lació elèctrica de 25 endolls per aula a les aules de primer i segon.

– Es fa ver una formació de 15 hores als professors per a utilitzar la pissarra digital i diferents eines TAC amb els alumnes.

– S’han repartit 20 ordinadors per als professors. Tots els professors de assignatures comunes que l’han volgut el tenen.

– Quan hem tingut totes les instal·lacions preparades hem començat amb els ordinadors dels alumnes. En total tenim 180 alumnes implicats, dels quals en el moment d’escriure això 169 ja tenen l’ordinador, un 94%. I esperem que al tornar de les vacances tenir a tots (o quasi) amb ordinador. 

– A totes les classes s’ha fet una sessió per a connectar-se a Internet, accedir als llibres digitals i resoldre problemes.

– Tots, si tots, els alumnes de primer i segon tenen accés als llibres digitals.

– Tots els professors de primer i segon tenen accés als llibres digitals.

Moltes gràcies a tots per ajudar a que hagi estat possible i animar-vos, ja que ara ens queda la part més difícil (però és interessant) què és treure-li profit.

Luis Rey, coordinador educat1x1 (educat1x1@alzina.cat)

Assegurem el portàtil

Tots esperem que no arribi el dia que ens quedem sense el portàtil per què algú més “amic” de les nostres coses que de nosaltres l’ha robat. Però de vegades passa. Què podem fer per augmentar les possibilitats que recuperar-ho?

El primer pas l’hem de fer abans de perdre el portàtil i és apuntar el número de sèrie. Si encara no l’has apuntat, ara mateix és el millor moment. I si desgraciadament estàs llegint això després de perdre’l, recorda que també el pots trobar a la caixa del portàtil.Quan facis la denúncia a la policia t’el demanaran. També et servirà per incloure’l a la base de datos de equipos robados de Toshiba. El servei tècnic comprova els ordinadors que es porten a reparar amb aquesta base de dades i de vegades ajuda a recuperar-ho.

Un segon pas possible, és instal·lar un programa que permeti seguir el rastre de l’ordinador si s’ha robat. Hi ha diverses opcions comercials que poden fer-ho. Però també una opció lliure i gratuïta molt bona: prey. Aquest programa s’instal·la a l’ordinador i només s’activa quan de forma remota li ordenem. Fins i tot, pot arribar a enviar-te la foto del lladre!  Qualsevol d’aquest programes és poden eliminar per persones amb alguns coneixements d’informàtica, així que no és una opció 100% segura, però no seria el primer lladre que s’enganxa el dits.

Molt bé, som desconfiats de la tècnica i volem més seguretat, es a dir una assegurança. El primer de tot és recordar que quasi totes les assegurances de la llar inclouen la cobertura de robatori fora de la llar. Que inclouen exactament depèn molt del tipus d’assegurança i convé llegir atentament les condicions per tenir-ho clar. Però és molt possible que ara el tingueu cobert per l’assegurança de la llar.

Una altra opció són les assegurances específiques per a portàtils. Hi ha de totes formes i mides. Però aproximadament per uns (50€) 25-30€ a  l’any cobreixen el robatori i els accidents que puguin fer malbé el portàtil. Per exemple, dos de les empreses amb les que hem treballat per a les instal·lacions ens han fet arribar les seves ofertes: Promocaixa/Catalana Occidente, FDOS

Que cal fer si ja t’han robat el portàtil:

 1. Activar el programa prey. Si obtenim informació del portàtil a través del programa la podem aportar a la policia.
 2. Denunciar a la policia el robatori, incloent en número de sèrie del portàtil
 3. Posar-te en contacte amb l’asseguradora per conèixer les passes a seguir
 4. Incloure el portàtil a la base de datos de equipos robados de Toshiba.

Per a resoldre qualsevol dubte sobre el projecte Educat1x1 ens pots escriure a educat1x1@alzina.cat.

Inici del projecte educat1x1

Podem informar-vos amb il·lusió que el projecte Educat1x1 s’inicia a l’Alzina.

Els pròxims dies els alumnes de primer i segon d’ESO rebran la documentació que permetrà comprar el portàtil a preu reduït i la llicència dels llibres digitals.

Que podeu de fer els pares?
– Pagar la part no subvencionada del portàtil (150€) a qualsevol oficina de la Caixa o als caixers de Servicaixa.
– Recollir el portàtil a la botiga Abacus de Sant Andreu (c/ Gran de Sant Andreu, 54-56)
– Comprovar que amb el codi ATRIA podeu accedir al portal Atria.
– Entrer Teidedigital.com i comprovar que podeu accedir als llibres digitals amb el codi i la clau que heu rebut.

Hem elaborat un document per a les famílies explicant el projecte  i com s’aplica a l’Alzina.

Si teniu algun dubte podeu contactar amb el coordinador Educat1x1 de l’institut a l’adreça de correu educat1x1@alzina.cat

Retards a l'Educat1x1

Com els pares, mares i alumnes de primer ja saben, l’institut va decidir començar el projecte Educat1x1 a primer d’ESO com a complement dels llibres en paper. Començant a utilitzar els ordinadors al llarg del primer trimestre. D’aquesta forma hem tingut temps per a preparar totes les instal·lacions (elèctriques, Internet, pissarres digitals, …) mentre que les classes han funcionat al seu ritme.

Un cop estan enllestides totes les instal·lacions ens hem trobat amb un problema inesperat: no hi ha ordinadors. La majoria d’instituts participants en el projecte hem escollit el mateix model d’ordinador (Toshiba nb250) i l’empresa s’ha trobat incapaç de subministrar suficients ordinadors per a tots. Des del Departament d’Educació ja s’han fet les gestions oportunes i s’espera que en les properes setmanes estigui resolt el problema. En quan tinguem constància que la situació s’hagi normalitzat lliurament als alumnes les cartes de pagament per a adquirir els ordinadors.

Això també endarrerirà la utilització dels ordinadors a segon d’ESO. Des de l’institut preferim tenir completat un nivell sencer i tenir resolts tots els possibles problemes que puguin sortir abans de començar amb un nivell nou sense la preparació adequada.

Desitgem que aquests retards es solucionin el més aviat possible i poder gaudir dels avantatges del projecte Educat1x1.

Curs educat1x1 adreçat a professors

Dintre del plans de formació zona en l’institut s’ha organitzat un curs adreçat a aquells professors que participen al projecte Educat1x1 i a qualsevol altre professor o professora interessats en la utilització didàctica dels ordinadors.

El curs es diu formalment Les TAC en entorns 1×1 i els objectius de l’activitat serien:

 • Facilitar la implantació del projecte educat 1×1 al centre
 • Facilitar als professors guies i materials de treball amb ordinadors
 • Promoure un canvi metodològic en la forma de fer les classes
 • Promoure tècniques per al tractament de la diversitat

La inscripció és del 6 al 21 de setembre de 2010 i el curs començaria el 13 d’octubre fent cinc sessions de quatre hores. Podeu accedir directament: Inscripció al curs.

Luis Rey