Entrades

Visita al refugi antiaeri 232

L’alumnat de 2n. de Batxillerat va visitar el refugi antiaeri 232 de la Plaça del Diamant al barri de Gràcia per l’assignatura d’Història, com exemple dels 1.400 que es van construir a la ciutat. Van veure com la població barcelonina es defensava dels cruels i constants atacs de l’aviació italiana al llarg del 1938, i quines mesures i serveis es van realizar per fer-los front i, d’aquesta manera, anar “teixint la supervivencia”.

 

Pepa Edo

Departament de Ciències Socials

Exposició Art i cinema. 120 anys d’intercanvis

L’alumnat de 2n. de Batxillerat va visitar l’exposició “Art i cinema. 120 anys d’intercanvis” que parla principalment sobre el deute del cinema amb la resta de les arts i sobre la inspiració que el cinema ha significat per a totes les arts visuals. La mostra estava estructurada en nou apartats que permetien fer un tràveling per dècades, des del cinema primitiu fins el cinema digital i la imatge construida.

 

Pepa Edo

Departament de Ciències Socials

Les cares de Barcelona

Mai heu tingut la curiositat de saber com veuen i senten Barcelona les persones que la visiten per primera vegada?

Això és el que va poder fer l’alumnat de primer de Batxillerat que fa l’assignatura optativa de Sociologia, a partir d’una visita a l’Exposició “Les cares de Barcelona”: http://ajuntament. barcelona.cat/museuetnologic/ ca/avan%C3%A7ament-exposicio- barcelones.

L’exposició que acull el Museu etnològic de Montjuïc, ens proposa que ens alliberem de les imatges de la ciutat que coneixem i que donem un cop d’ull nou i fresc, convidant-nos a repensar Barcelona a partir d’algunes dels seus elements: la gent, els missatges, les festes, els carrers, els edificis o les cultures.

Esther Rams

Departament de Ciències Socials

Itinerari urbà: Raval

L’alumnat de 2n de Batxillerat de Geografia va realitzar un recorregut urbà pel Raval, apropant-se a la història del seu passat industrial i a la del seu present. L’ itinerari a peu va permetre redescobrir la seva transformació urbana i humana. Actualment, el barri és un mosaic hetereogeni on podem trobar vestigis del passat i arquitectures d’avantguarda, comerços i museus, espais públics de qualitat i turistes de tots els continent, equipaments de barri i centres universitaris, etc..

Pepa Edo

Departament de Ciències Socials

Xerrades fotoperiodistes

En Albert Giró, periodista de l’Associació de fotoperiodistes de Barcelona, ha ofert dues xerrades a tot l’alumnat de 2n. de Batxillerat. Una sobre “Els refugiats” i l’altra sobre “El Sàhara Occidental” al llarg del segon trimestre.   Pretenia donar a conèixer la problemàtica tan punyent avui dia a la Unió Europea des d’una perspectiva històrica i sobretot humana. Pel que fa al Sàhara, l’antiga colònia espanyola, també va exposar la realitat històrica i actual d’aquest poble que avui dia encara està a l’espera del referèndum pactat per la comunitat internacional..

Les xerrades van suscitar l’interès de l’alumnat per la visió de la guerra en primera persona, per la claredat en la seva argumentació sobre els seus orígens i conseqüències, i per la influència d’aquesta experiència en la seva vida posterior.

Pepa Edo

Departament de Ciències Socials

 

Tallers de “La Guerra Civil Espanyola”

Els dies 26 i 29 d’abril l’alumnat de 4t d’ESO va anar al Museu d’Història de la Ciutat als tallers sobre la guerra civil espanyola. Van treballar en grups de quatre o cinc persones la temática de la Guerra Civil a Espanya a través de la biografia de quatre protagonistes de la contesa:
– En Jaume, voluntari al front.
– En Miquel, mestre,soldat i presoner.
– La Maria, sobreviure a la rereguarda.
– La Teresina, resistència de la població civil.
A partir de fonts primàries – documentals o materials- , els alumnes recreen la vida de cada personatge amb la corresponent visita de l’ espai del museu. Es van mostrar engrescats i van preparar una exposició oral per cada cas tot ficant-se, ells mateixos, en la pell del seu personatge.

Blanca Pallàs

Departament de Ciències Socials.

Història de l’Art

El dimecres 13 d’abril de 2016 el seminari de Geografia i Història va organitzar una sortida amb l’alumnat que enguany cursa la matèria d’Història de l’Art,  amb l’objectiu d’observar directament un conjunt d’obres d’art que estan incloses en els exàmens de selectivitat ,en la qual vam visitar:
1-El Museu Nacional d’Art de Catalunya, en el que vam fer un recorregut amb guia per les obres de l’època Contemporània i, principalment un “Itinerari Selectivitat”
2-El “ Pavelló alemany” (de Mies van der Rohe) també amb guia
3-L’obra “Dona i ocell” de J. Miró
4-L’exposició temporal “Impressionistes i moderns” a Caixa Fòrum

Aquesta sortida es valora molt positivament ja que l’alumnat pot veure directament aquelles obres que es treballen a classe i tenir així una visió molt més propera de la Història de l’Art en general. També és interessant apropar l’alumnat als museus per tal que pugui esdevenir en un futur una activitat habitual en les seves vides.

Anna Arroyo

Departament de Ciències Socials

Refugi antiaeri 232

L’alumnat de 2n. de Batxillerat va visitar el refugi antiaeri 232 de la Plaça del Diamant al barri de Gràcia per l’assignatura d’Història, com exemple dels  1.400 que es van construir a la ciutat. Van veure com la població barcelonina es defensava dels cruels i constants atacs de l’aviació italiana al llarg del 1938, i quines mesures i serveis es van realizar per fer-los front  i, d’aquesta manera, anar “teixint la supervivencia”.

 

Pepa Edo

Departamement de Ciències Socials

Itinerari urbà pel Poblenou

L’alumnat de 1r. i 2n de Batxillerat de Història Contemporània i de Geografia van realizar un recorregut urbà pel barri del Poblenou, apropant-se a la història del seu passat industrial i a la del seu present.. L’ itinerari a peu va permetre veure l’anomenada ciutat del coneixement o les transformacions urbanes  marcades per la convivència entre les oficines i els equipaments vinculats amb les noves tecnologies i els nous parcs, habitatges, universitats i comerços.

Pepa Edo

Departament de Ciències Socials

Xerrada sobre Bòsnia

En Albert Giró, periodista de l’Associació de fotoperiodistes de Barcelona, va oferir el passat dia 10 una xerrada sobre la Guerra de Bòsnia Herzegovina (1992-1995) a tot l’alumnat de 2n. de Batxillerat. Pretenia donar a conèixer el darrer gran conflicte bèl·lic que ha patit Europa, quan precisament aquest desembre es complien 20 anys de la fi de la Guerra.
La xerrada va suscitar l’interès de l’alumnat per la visió de la guerra en primera persona, per la claredat en la seva argumentació sobre els seus orígens i conseqüències, i per la influència d’aquesta experiència en la seva vida posterior.

 

Pepa Edo

Departament de Ciències Socials