Entrades

Celebració de la 21a Setmana de la Ciència

Amb motiu de la celebració de la 21a Setmana de la Ciència (de l’11 al 20 de novembre), l’Alzina va realitzar i va participar en diferents activitats.
L’alumnat de 1r batxillerat va assistir a la conferència realitzada pel Dr Ramon Eritja “Recerca de l’ADN”, on feia un recorregut per la seva història, els nous descobriments i les aplicacions que han revolucionat camps tan diversos com la bioquímica, la biomedicina, la medicina forense i últimament la nanotecnologia. En la conferència es va explicar l’impacte que ha tingut el coneixement de l’estructura de l’ADN en la nostra vida quotidiana.
L’alumnat de 4t de l’ESO de les modalitats de ciències van assistir a la conferència “ Mites de la Ciència”, on s’explicava que no és cert que utilitzem únicament el 10% del cervell, tampoc que en dies de lluna plena neixin més nens o que els estruços amaguin el cap sota terra o que l’aigua de la pila giri al revés a l’hemisferi sud. Totes aquestes afirmacions són mites adornats amb aparença de veritats científiques. Com tots els mites, poden tenir gràcia i resultar estimulants per a la imaginació, però sempre és important saber distingir entre mite i realitat. En aquesta xerrada van poder descobrir què hi ha darrere d’alguns d’aquests mites. Aprofitant aquesta visita, posteriorment, es van realitzar unes xerrades divulgatives a 1r de l’ESO.
A l’institut, les activitats es van organitzar per cicles: per l’alumnat de 1r i 2n de l’E.S.O. es va fer un concurs d’identificació d’imatges, en les quals apareixien tant éssers vius com matèria inerta, fotografiats des d’unes perspectives peculiars. Per als i les alumnes de segon cicle i batxillerat, les proves van augmentar de complexitat, ja que a partir d’unes fotografies de científics i científiques, van haver de relacionar-les amb els noms i els descobriments portats a terme per cada persona.
A més, al vestíbul, es van fer unes exposicions amb pòsters realitzats per l’alumnat de batxillerat en el marc de l’assignatura de Ciències del Món Contemporani.
Volem agrair la participació a tot l’alumnat, així com al professorat implicat en la preparació d’aquesta Setmana de la Ciència. Ha estat una bona ocasió per fer divulgació científica, alhora de gaudir aprenent.

Canal de vídeos de la Setmana de la Ciència

 

Departament de Ciències Naturals

Com evolucionen les plantes

Dins les activitats programades per Escolab 2015-2016 en dimecres 13 d’abril els alumnes de 2n de Batxillerat de Biologia han participat en el taller d’evolució “Com evolucionen les plantes?”
En aquest taller van recollir informació de plantes del Jardí Botànic de Barcelona i dels seus caràcters. Utilitzant una base de dades d’ADN al web (el GenBank), van descarregar seqüències de diferents marcadors de les plantes que havien vist al jardí i a l’herbari i van fabricar un arbre evolutiu del grup. Després van estudiar com ha evolucionat el caràcter que van anotar al JBB. Per a això van fer servir un programari específic d’internet que analitza l’evolució de caràcters.

M. Antònia Roca

Departament de Ciències Naturals

Fira recerca en Directe

L’alumnat de 1r de Batxillerat de Biologia, Física i Química van participar el dia 7 d’abril a la “Fira Recerca en Directe” organitzat per el Parc Científic. En ella van conèixer que s’està treballant en diferents centres de recerca de Catalunya i vam poder contactar directament amb els científics que estan desenvolupant aquestes recerques. Aquesta activitat pretenia despertar l’interès dels nostres estudiants en la recerca.
També us fem arribar l’enllaç que l’estand “La física i la química de l’art” de la Universitat de Barcelona va fer per penjar les vostres aportacions:
http://www.ub.edu/recercaendirecte/
http://www.ub.edu/recercaendirecte/grup_24.htm
https://www.flickr.com/photos/130534509@N06/sets/72157667175216715

 

M. Antònia Roca

Departament de  Ciències Naturals

Tenerife 2015

De l’ 1 al 5 de febrer  l’alumnat de Batxillerat que cursa les matèries de Biologia i Ciències de la Terra i Medi ambient varen fer una sortida a les Illes de Tenerife i la Gomera . És una sortida que procurem fer cada dos cursos, de tal manera, que al llarg del Batxillerat tot l’alumnat pugui fer-la.

Aquesta sortida de camp té com objectius principals veure i poder fer estudis en directe d’ecosistemes únics al món, i alhora conèixer de primera mà paissatges i estructures volcàniques, que només en aquestes illes es poden observar en un reduït espai.

 Val a dir que l’actitud i les ganes de treballar, per part de l’alumnat, van fer més agradable si cal la feina. Tot i que les condicions meteorològiques no ens van acompanyar gens.

Llegir més

Primer d'ESO al Montseny

El divendres 25 d’abril, els cursos de 1r A i 1r B van fer una sortida de ciències naturals al Montseny. Havíem de fer una ruta per diferents tipus de boscos i anar observant les diferents adaptacions dels vegetals, els senyals que deixen el animals, escoltar els soroll dels ocells…
Però el 25 d’abril, el Montseny ens va rebre amb una catifa de boletes de gel de la calamarsa de la nit anterior, amb un plugim que anava caient amb intermitència però amb suficient força com per fer-nos canviar els plans. Feia fred i el terra relliscava.
Tot i això, vam caminar per la fageda amb el verd incipient de les fulles i quan més tard va sortir el sol, vàrem anar fins el pantà on els entrepans i les carmanyoles sortiren de les motxilles. Entremig, un audiovisual que ens va mantenir atents i calentons i per tancar el dia, unes mostres de plomes de diferents ocells i altres restes i rastres de diferents animals.
El lloc meravellós.

Teresa Sala

Departament de Ciències Naturals