Entrades

Baetulo

Baetulo es el nombre que los romanos dieron a la ciudad de Badalona.

Fue fundada en el siglo I a.C. y ocupaba una superficie de más de 10 Ha.

Baetulo tuvo un permanencia en la Hispannia Tarraconensis hasta el S VI d.C. y fue fundada mucho antes que  Barcino.De su esplendor nos han quedado vestigios y elementos de todo tipo, desde estatuas, ánforas, construcciones y domus imponentes, como La Casa dels Dofins  o el jardín de Quintius Licinus.

Los alumnos de Bachillerato de latín lo pudieron comprobar  in situ  en una visita cultural el pasado día 30 de enero.

Para muestra, estas imágenes…

Valete!

Daniel Álvarez

Felisa Pérez

Departament de Llengua Castellana- Llatí

 

Novelas ejemplares

Don Miguel de Cervantes escribió entre 1590 y 1612 una colección de doce historias cortas a las que denominó “novelas ejemplares”. Las llamó así porque de ellas podía extraerse un “ejemplo” o enseñanza.

Pues bien: el pasado mes de noviembre los alumnos de 1º y 2º de Bachillerato fueron a ver la adaptación de dos de ellas: La ilustre fregona y La gitanilla.

La adaptación de La gitanilla nos gustó más (a alumnos y profesores acompañantes), pero aún así  queremos expresar que la compañía teatral Teatro de la Regenta  nunca nos decepciona en su manera de acercar los clásicos a nuestros días.

 

Felisa Pérez

Cap de Departament de Llengua Castellana i literatura

 

La casa de Bernarda Alba

El gran Federico García Lorca escribió en el año 1936 La casa de Bernarda Alba y, a pesar de su asesinato, la voz de sus personajes sigue viva gracias a este “drama de mujeres en los pueblos de España”.

Lorca urdió una trama tan externamente simple, aparentemente, como compleja e intrincada en el interior de los corazones de cuatro hermanas marcadas por la obediencia a una madre autoritaria y obsesionada por el qué dirán.

Lorca subraya la tensión entre las féminas con el personaje de Pepe el Romano, el joven apuesto, objeto de deseo y que se aprovecha de sus atributos para casarse con la que más dinero tiene.La tragedia, como muy saben nuestros alumnos de 2º de Bachillerato (por ser esta obra lectura prescriptiva este año para las PAU), está servida…

El pasado día 19 de diciembre asistimos a una selección de los pasajes más significativos de esta obra en el Sant Andreu Teatre (SAT). Posteriormente se abrió un coloquio entre los alumnos, las actrices y el director de escena.

Felisa Pérez
Cap de Departament de Llengua Castellana i literatura

 

Matrícula de batxillerat el 8 de setembre, de 9 a 11 del matí

MATRÍCULA DE PRIMER DE BATXILLERAT

La matrícula de batxillerat serà el 8 de setembre de 9.00h a 11.00h del matí.

Abans de fer la matrícula, cada alumne tindrà una breu entrevista amb la coordinadora de batxillerat o la coordinadora pedagògica.

Aquí teniu la documentació necessària (també la podeu demanar a consergeria):

Informació matrícula batx

Sol·licitud de matrícula batxillerat

AUTORITZACIÓ DE SORTIDES ACADÈMIQUES

compromís soltes 2n BTX

(per a aquells alumnes que repeteixen segon de batxillerat només es matriculen de les assignatures suspeses)

L’horari de secretaria és de nou del matí a dues del migdia.

Beques per a ensenyaments postobligatoris no universitaris

Beques per a ensenyaments postobligatoris no universitaris

Beques convocades pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esport  per a estudiants que el curs acadèmic 2017-2018 cursen ensenyaments postobligatoris. Les quanties que es poden atorgar són les següents:
a) Quanties fixes
– Quantia fixa lligada a la renda
– Quantia fixa lligada a la residència de l’estudiant durant el curs escolar
– Beca bàsica
b) Quantia variable
– Segons el resultat de la ponderació de la nota mitjana de l’expedient de l’estudiant i de la seva renda familiar.

 Termini per presentar la sol·licitud: de l’11 d’agost al 3 d’octubre de 2017

 A qui va dirigit

A estudiants dels següents ensenyaments postobligatoris i superiors no universitaris:

  • Primer i segon cursos de batxillerat

Si voleu sol·licitar la beca cliqueu al següent enllaç:

http://web.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/Beques-de-caracter-general-per-a-estudis-postobligatoris?category=7449fd1c-a82c-11e3-a972-000c29052e2c

PREINSCRIPCIÓ DE BATXILLERAT ( només per a alumnes nous)

Preinscripció de batxillerat 2017-2018 del 16 al 24 de maig de 2017, ambdós inclosos

Els alumnes que estan fent quart d’ESO al centre i desitgen fer batxillerat tenen plaça assegurada a l’Alzina. Els alumnes rebran un full a tutoria per fer la tria de matèries optatives.
Per als alumnes nous, la preinscripció serà del 16 al 31 de maig (ambdós inclosos). L’horari d’atenció de secretaria és de 9.00h a 14.00h i les tardes de dimarts 16, dijous 18 i dimarts 22 de 15:00 a 17:00h.

(lliurament de la documentació: a la secretaria del centre)

  1. Imprès de sol·licitud degudament complimentat.
  2. Original i fotocòpia del DNI o de la targeta de residència on consta el NIE en el cas d’alumnat estranger o passaport.
  3. Original i fotocòpia del llibre de família o altres documents relatius a la filiació (document d’identitat, passaport o llibre de família del país d’origen)
  4. Original i fotocòpia de la TSI (targeta sanitària individual).
  5. Original i fotocòpia del DNI de la persona sol·licitant (pare, mare o tutor/a o guardador/a de fet) o de la targeta de residència on consta el NIE si es tracta de persones estrangeres.
  6. Certificat de la qualificació mitjana dels estudis que permeten l’accés al batxillerat calculada amb dos decimals.
  7. Full tria de matèries de modalitat i optatives del batxillerat que l’alumne vol fer.
  8. Original i fotocòpia del carnet de família nombrosa o monoparental
  9. Alumnes amb malalties cròniques que afectin al seu sistema digestiu, endocrí o metabòlic, inclosos els celíacs, informe emès per un metge del sistema públic de salut o certificat mèdic oficial amb signatura legalitzada pel col·legi de metges de la demarcació corresponent que indiqui expressament que l’alumne té diagnosticada la malaltia i indiqui quina és.
CALENDARI DE PREINSCRIPCIÓ BATXILLERAT 2017/2018
Presentació de sol·licituds del 16 al 24 de maig
La tramesa de sol·licituds per internet es pot fer fins el dia 24 de maig i presentar la documentació en paper al centre que es demana en primer lloc fins el 26 de maig.
Publicació de la llista de sol·licituds amb el barem provisional 6 de juny
Presentació de reclamacions del 7 al 9 de juny
Publicació de la llista amb el barem un cop resoltes les reclamacions 14 de juny
Sorteig públic del número de desempat 15 de juny
Publicació de les llistes ordenades definitives 19 de juny
Publicació de les llistes d’admesos 3 de juliol
Període de matriculació o confirmació de matrícula del 4 a l’11 de juliol
Període de matriculació extraordinària pels pendents d’exàmens de setembre prèvia reserva de plaça Abans de l’inici del curs vinent

Aquí us podeu descarregar la informació i la documentació necessària.
I per a més informació, consulteu la web del Consorci d’Educació de Barcelona, secció Famílies.

BTX Full informatiu pares – documentació
Preinscripció Batxillerat.

BATX – cartell 2017-2018

Sol·licitud de preinscripció batxillerat

full tria matèries 1r BTX

full tria matèries 2n BTX

La discreta enamorada.

lopedevega

El pasado 24 de noviembre los alumnos de 1º de Bachillerato asistieron a la representación de la obra La discreta enamorada, de Lope de Vega en la sala Teatreneu de Barcelona, a cargo de la compañía Regenta Teatro.

Félix Lope de Vega, genio de inagotable creatividad, escribió esta pieza teatral, costumbrista y de enredo, a los 46 años de edad, cuando ya había compuesto más de doscientas obras teatrales.

La facilidad para propiciar situaciones ambiguas, con una maraña de sucesos y engaños, hacen de esta obra su principal atractivo. Fenisa, Leonelo, Belisa y Bernardo, sus personajes principales, se ven envueltos en una trama tan ágil como viva, en la que las relaciones amorosas en ocasiones pueden resultar tan complicadas que necesitan habilidad, iniciativa y arrojo para resolverse.

Fenisa, la discreta enamorada (en la época discreta significaba: hábil, ingeniosa) no sólo contará con las armas de su belleza, sino con las de su inteligencia para procurar el amor que anhela.

Teatro clásico del bueno, bien interpretado y que nos ha dejado un buen sabor de boca.

Felisa Pérez

Departamento de castellano

Sant Jordi 2016

La celebració de Sant Jordi ha estat especial per a l’institut. Més enllà de l’acte de lliurament de premis literaris s’han organitzat múltiples activitats. D’una banda, es van proposar diversos tallers per a l’alumnat d’ESO: taller de magdalenes, joieria, postals, fundes de mòbils,punts de llibre, balls tradicionals, activitats esportives i gimcana matemàtica.
D’altra banda, al passadís central que separa l’institut de l’escola Ferran i Clua, vam poder gaudir de la nostra Rambla: venda de roses i llibres, crepes, xocolata desfeta i música en viu.  Totes aquestes activitats van anar a càrrec de l’alumnat de 4t d’ESO i de la col·laboració desinteressada d’alumnes de segon de Batxillerat.
Mentre la Rambla era ben viva, els alumnes de Primer de Batxillerat van assistir al recital del poeta , que va mostrar-nos la seva faceta més humorística  i els va ensenyar diferents tècniques per arribar a la construcció del poema.
Esperem que aquesta Jornada es repeteixi any rere any i per comprovar l’èxit d’aquesta celebració us en deixem el testimoni fotogràfic.

 

Com evolucionen les plantes

Dins les activitats programades per Escolab 2015-2016 en dimecres 13 d’abril els alumnes de 2n de Batxillerat de Biologia han participat en el taller d’evolució “Com evolucionen les plantes?”
En aquest taller van recollir informació de plantes del Jardí Botànic de Barcelona i dels seus caràcters. Utilitzant una base de dades d’ADN al web (el GenBank), van descarregar seqüències de diferents marcadors de les plantes que havien vist al jardí i a l’herbari i van fabricar un arbre evolutiu del grup. Després van estudiar com ha evolucionat el caràcter que van anotar al JBB. Per a això van fer servir un programari específic d’internet que analitza l’evolució de caràcters.

M. Antònia Roca

Departament de Ciències Naturals

Fira recerca en Directe

L’alumnat de 1r de Batxillerat de Biologia, Física i Química van participar el dia 7 d’abril a la “Fira Recerca en Directe” organitzat per el Parc Científic. En ella van conèixer que s’està treballant en diferents centres de recerca de Catalunya i vam poder contactar directament amb els científics que estan desenvolupant aquestes recerques. Aquesta activitat pretenia despertar l’interès dels nostres estudiants en la recerca.
També us fem arribar l’enllaç que l’estand “La física i la química de l’art” de la Universitat de Barcelona va fer per penjar les vostres aportacions:
http://www.ub.edu/recercaendirecte/
http://www.ub.edu/recercaendirecte/grup_24.htm
https://www.flickr.com/photos/130534509@N06/sets/72157667175216715

 

M. Antònia Roca

Departament de  Ciències Naturals